Az Európai Néppártban a héten Orbán Viktor jövőjénél több forgott kockán. Ez olyan üléshez vezetett, amilyen Brüsszelben még nem volt példa. Az EPP tanácskozást tartott a héten, mint minden csúcs előtt minden frakció, de Orbán Viktor már hiányzik a soraiból: szerda este óta ideiglenesen fel van függesztve a magyar miniszterelnöknek és pártjának minden joga: nem vehetnek részt a tanácskozásokon, és a választás után a személyekről szóló egyeztetéseken sem.


Több mint az európai választás előtti egyszerű taktikai manőver

Ez ugyan nem az a szakítás, amelyet néhány tagpárt el akart érni, de több mint az európai választás előtti egyszerű taktikai manőver. A kereszténydemokraták az éveken át tartó lavírozás után első ízben jutottak egységre abban, hogy megbüntetik Orbánt. Ez nem volt egyszerű, több résztvevő szerint az EPP egysége forgott kockán, és nem lehetett tudni, hogy egyáltalán ki tudnak-e jönni ebből épségben, annyira éles volt az ellentét Orbán bírálói és védelmezői között. Az EPP egyik vezető személyisége szerint „mindkét oldal belepillantott a szakadékba, és aztán mégis hátrált egy lépést”. A szakadék a szakadás lehetősége lett volna, amelynek nyomán esetleg létrejöhetett volna egy kelet-európai dominancia alatt álló populista és Európa-ellenes tömb az Európai Parlamentben. Ezt akarták megakadályozni az EPP felelős vezetői, de Orbán nehezen irányítható dinamikát idézett elő. Ez elsőként Manfred Webert csapta meg, aki megpróbált hidat építeni Orbán és ellenfelei között. Feltételeit szándékosan úgy határozta meg, hogy Orbán – ha akarja – teljesíteni tudja azokat. Ám hogy akarja-e, az még a személyes találkozó után sem volt világos Weber számára.

Orbán ellentétes jelzéseket adott

Részben belement a feltételekbe, részben kilépését készítette elő, és más lehetőségeket szondázott. Ez azonban nem félemlítette meg ellenfeleit, sőt, fokozta a dühüket. Amikor Weber beszámolt a frakciónak a találkozóról, számos képviselő szabadjára engedte a mérgét. Szóvá tették, hogy a kampányban állandóan Orbánról faggatják őket, és nem kívánják őt tovább védelmezni. Webernek attól kellett tartania, hogy javaslatával maga is a kerekek alá kerül, különösen mivel egy másik, kisebb oldal – a frakció talán harmada – védte Orbánt. Hirtelen még az is lehetségesnek tűnt, hogy nem szavaznak a kérdésről. Annak ellenére sem, hogy Joseph Daul pártelnök – aki sokáig védelmezte Orbánt, de az utóbbi időben egyre inkább eltávolodott tőle – bejelentette, hogy torkig van, és ha nem szavaznak, lemond. Ezzel világossá vált, hogy a kérdést nem lehet tovább halogatni.


Függőviszony

Az egyetlen lehetséges kompromisszum az volt, hogy a Fideszt nem kizárják, hanem felfüggesztik. Daul az EPP vezető személyiségeit győzködte, Weber Orbánnal tartotta a kapcsolatot, és Annegret Kramp-Karrenbauer, valamint Markus Söder – a CDU illetve a CSU elnöke – szintén többször beszélt telefonon Orbánnal. Ez európai premier volt, mert mindketten újak tisztségükben. Az eredmény Daul és Weber határozati javaslata volt, amelyet szerdán délután kaptak kézhez az EPP elnökségi tagjai. Ebben a feltételeket sokkal szigorúbban fogalmazták meg, mint korábban, nem csupán Weber feltételeinek teljesítését követelte a javaslat, hanem azt is, hogy Orbán tartsa tiszteletben a pártcsalád értékeit, és teljes egészében biztosítsa a jogállamot; ezt ellenőrizze egy háromfős bizottság, és később tegyen jelentést, amelynek alapján az EPP majd eldönti, hogyan tovább. Orbán erre az eljárásra késznek mutatkozott, de arca megőrzéséhez követelte, hogy pártja saját elhatározásból függeszthesse fel jogait. Az elnökség ezzel szemben a helyzet ura akart maradni, de Orbán az ülésre tartva azt mondta az egyik résztvevőnek: ha marad a javaslat, ő kilép.

Az EPP elnöksége felébredt Csipkerózsika-álmából

Emberei fél hatra már lefoglalták az Európai parlament egyik sajtótermét, pedig addigra még bizonyosan nem fejeződhetett be a tanácskozás. Sokan kérdezik, hogy vajon Orán botrányt akart-e okozni, hogy aztán bejelentse kilépését, de végül három órán át a helyén maradt, és hallgatta a legélesebb bírálatokat. Az EPP elnöksége mintegy 260 főből áll, és közülük általában alig százan vesznek részt egy-egy tanácskozáson. Most azonban a testület felébredt Csipkerózsika-álmából, és valamivel több mint 200 fő jelent meg – köztük számos nagy párt elnöke –, ezért nagyobb termet kellett keresni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét