Frans Timmermans: Európa lelkéért küzdünk

„Tisztességes, szabad és fenntartható Európát” megteremtő javaslataikról szóló választási kiáltványt fogadott el az Európai Szocialisták Pártja (EPS) madridi kongresszusának zárónapján szombaton, ahol a résztvevők megerősítették Frans Timmermans jelöltségét is az Európai Bizottság elnöki posztjára.

Az Egy új társadalmi szerződés Európa számára

című dokumentumban hangsúlyozzák, hogy az Európai Uniónak jobban kell szolgálnia az állampolgárokat. A május végi európai parlamenti választások pedig lehetőséget nyújtanak az EU megváltoztatására, valamint egy igazságosabb Európa megteremtésére.

A kiáltványban foglaltak szerint az európai társadalmak még mindig viselik a 2008-as gazdasági krízis következményeit. „Európának vezetői és politikai irányváltásra is szüksége van, hogy maga mögött hagyja a múlt neoliberális és konzervatív modelljeit” – mutattak rá a szocialisták, akik felhívják a figyelmet arra is, hogy egyebek között a minőségi munkahely-teremtésre, az egészséges környezetre, a társadalmi biztonságra kell összpontosítani, valamint egy olyan gazdasági modellre, amely kezeli az egyenlőtlenséget.

„Meg akarjuk erősíteni Európa egységét, miközben tiszteletben tartjuk sokszínűségét” – fogalmaz az EPS a dokumentumban.

Európának szövetséget kell kötni Afrikával

Frans Timmermans, az Európai Bizottság jelenlegi első alelnöke felszólásában kiemelte: ez a választási program „optimizmust és reményt hoz”, szemben a szélsőséges és Európa-ellenes pártok keltette félelemmel. „Európa lelkéért küzdünk” – mondta.

A holland politikus egyebek mellett beszélt az újból terjedő antiszemitizmus elleni küzdelem fontosságáról, valamint a migráció kapcsán arról, hogy Európának szövetséget kell kötnie Afrikával, és „nem a problémát, hanem a potenciált” keresni. Helyben kell jobb körülményeket teremtve, maradásra ösztönözni az embereket – érvelt.

A magyarok mindenütt ellenséget látnak

A szocialista csúcsjelölt szólt arról, hogy nemrég Romániában járva, egy nyitott, a korrupció ellen sikerrel harcoló társadalmat talált, ahol szabadon működik a sajtó, a bírói hatalom.

„Most voltam Magyarországon is, és láttam, hogy mi történik, ha mindezt nem tartják tiszteletben” – mondta.

Szavai szerint Magyarországon „nem látják a reményt, nem látják Európát, nem látják, hogy egy csónakban ülünk. Egyedül akarnak lenni. Ellenséget látnak mindenhol”.

Frans Timmermans felszólalásában méltatta Pedro Sánchez spanyol kormányfőt, akit támogatásáról biztosított az április 28-i spanyol parlamenti választásokon.

Haladás, gazdasági fejlődés

A beszédek sorát záró szocialista spanyol miniszterelnök kifejtette: minden politikai ideológia képviselői haladásról és gazdasági fejlődésről beszélnek, a különbség azonban az, hogy a jobboldal azt csak kevesek számára, és a többség rovására akarja elérni, ellentétben a baloldallal.

Pedro Sánchez felszólalásában elsősorban a belföldi választásokra koncentrálva mozgósításra szólított fel. A jobboldalra utalva azt hangsúlyozva, hogy minden le nem adott szavazat a múltba, a 40 évvel ezelőtti Spanyolországba visszatérést segíti.

A balközép erőket összefogó pártcsalád madridi kongresszusán részt vett António Costa portugál, Stefan Löfven svéd, Viorica Dancila román miniszterelnök, Andrea Nahles, a német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke és Pamela Rendi-Wagner, Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke is.

A politikai vezetők beszédeikben figyelmeztettek a radikális jobboldali erők európai térnyerésére, amelyet a május 23-a és május 26-a között zajló EP-választásokon kell megfékezni.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Timmermans ízelítőt kapott a “védendő” mélymagyar kulturálatlanságból

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük