Frappáns DK-s gerillaakció Brüsszelben: “Hungary is not Orbán”

Orbán Viktor pénteki “vendégszerepléséről” többször beszámoltunk, így az utózengését sem akartuk kihagyni. Péntek este a DK-sok a miniszterelnök képét és egy fontos üzenetet vetítettek ki a Fidesz brüsszeli pártirodája épületére.

Emlékeznek?

Szeptemberben, a pandémia második hullámának kezdetén a Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (SZPMA) 2,274 millió euróért (több mint 800 millió forint) megvett egy belga céget, aminek volt Brüsszelben, az Európai negyed frekventált pontján egy 506 m2-es irodaegyüttese – írta meg a HVG.

Hamm, bekapva….!

Most már a fideszes alapítványé az ingatlan, és az iroda vezetője Horogszegi Szilágyi-Landeck Dániel, aki az SZMPA német nyelvű szövege szerint a brüsszeli képviselet vezetője. Az SZPMA 2019. évi beszámolója szerint az államtól kapott költségvetési támogatásuk 1,468 milliárd forint (kb. 4 millió euró), míg az előző évben még csak 573 millió volt.

A kormány ezt azzal magyarázta, hogy szeretne nagyobb befolyásolási erővel és jobb „láthatósággal” rendelkezni Brüsszelben.

A cikk megjelenése után, ahogy a forrás Szabad Európa is, mi is kaptunk megkeresést az alapítványtól, amelynek lényegét (átvéve az eredeti cikk közlésének helyétől) az alábbiakban adjuk közre:

“Cikkünk megjelenése után, 2021. február 2-án levélben reagált írásunkra a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (SZPMA). Arra emlékeztettek, hogy az SZPMA nem a Fidesz brüsszeli alapítványaként működik, mint az azóta javított eredeti címből tűnt, hanem Magyarországon megfelelően bejegyzett, budapesti székhelyű szervezetként. Elismerik, hogy a költségvetésből 1,468 milliárd forint támogatást kaptak 2020-ban, de ezt nem egyedüli szervezetként, hiszen a juttatás mértékét a vonatkozó törvény alapján minden parlamenti párt megkapja, a mandátumuk arányában. Az SZPMA szerint a német CDU, CSU és a Zöldek is jelen vannak Brüsszelben pártalapítványukkal, és a Fővárosi Önkormányzat is működtet “Budapest irodát” a belga fővárosban.”

“Hungary is not Orbán”

A Demokratikus Koalíció a Facebook-oldalán tette közzé, hogy péntek este a Fidesz brüsszeli pártirodájánál akciózott. Kiposztoltak egy képet, hozzá pedig ezt a szöveget fűzték:

“A Demokratikus Koalíció EP-képviselői péntek éjjel “Hungary is not Orbán” feliratot vetítettek a Fidesz 800 milliós brüsszeli pártirodájának falára! Mi, európai magyarok ugyanis nem hagyjuk, hogy Magyarországot és a magyar embereket Orbánnal, vagy a Fidesz kirekesztő, vállalhatatlan politikai nézeteivel azonosîtsák! A 2022-es kormányváltás és a Dobrev Klára vezette új kormány lesz a garancia arra, hogy Magyarország az Európai Unió tagja marad!”

– írják.

Egyekőre még törpölnek a válaszon, de minden bizonnyal nem hagyják szó nélkül a DK-s akciót.

Háttér

Nem mintha nem dolgozott volna meg érte hosszan és szívósan, de azért nem lehetett jó Orbán Viktornak lenni csütörtök este az EU-csúcson. Szokatlanul kemény bírálatokat kapott Orbán Viktor az uniós csúcson a homofóbtörvényről, többen is különböző formában elmondták neki, hogy “kívül tágasabb”. A magyar miniszterelnököt csak két kollégája vette védelmébe – számolt be forrására hivatkozva a HVG.

Miért nem léptek ki az unióból?

– az ülésteremből kiszivárgott sajtóinformációk szerint ezzel a kérdéssel kezdődött a magyarországi homofóbtörvényről folytatott vita az EU-csúcson, amelyre több mint két órán keresztül tartott. A kérdést Mark Rutte holland kormányfő tette fel, akinek nem ez az első csörtéje Orbánnal. Sőt, a mostani csúcs előtt Rutte sajtótájékoztatóján már elmondta ugyanezt:

Magyarországnak nincs helye az EU-ban, ha ezt a törvényt nem vonják vissza, mert ez a jogszabály „ellentétes minden értékünkkel. Magyarországnak vissza kell vonnia ezt a törvényt, és térdre kell ereszkednie”.

Rutténak volt egy ajánlata

Mark Rutte egyébként a vitában az EU Alapszerződésének 50. cikkét ajánlotta Orbán Viktor figyelmébe. Ennek az első bekezdése így szól:

Saját alkotmányos követelményeivel összhangban a tagállamok bármelyike úgy határozhat, hogy kilép az Unióból.

A féléves elnökséget adó Portugália kormányfője, António Costa pedig azt ajánlotta magyar kollégája figyelmébe, hogy

lehet tisztán kereskedelmi kapcsolatokat is fenntartani az EU-val, mint teszi azt Svájc és Norvégia.

A portál egyik forrása szerint Angela Merkel német kancellár és Pedro Sánchez spanyol kormányfő arra figyelmeztette Orbán Viktor, hogy

nem lehet összekeverni a pedofíliát, a homoszexualitást és a pornográfiát.

A vitában valamennyi tagállam vezetője felszólalt, azonban csak a lengyel és a szlovén kormányfő vette védelmébe a magyar miniszterelnök

Orbán a kilépés ötletére nem reagált, hanem megismételte már elhangzott érveit, miszerint ennek a jogszabálynak nincs köze a homoszexualitáshoz, csak a szülők és gyermekek jogainak védelméhez. A tárgyalást végighallgató informátorszerint a vita végén Charles Michel felhívta a figyelmet az uniós jog elsőbbségére és hivatkozott az Európai Bizottságnak mint a szerződések őrének az eddig megtett lépéseire, vagyis a felszólító levél elküldésére a magyar kormánynak.

 

dk

2 hozzászólás

 • 2021.06.26 - 16:14
  Közvetlen hivatkozás

  Ha most meg mindig halogat, elken dolgokat az EU, akkor nem masok ok, mint egy Speedo furdogatyaban a strandon pozolo 95 eves ven majom – semmi ereje, csak szep a csomagolasa! Ha egy ekkora szervezet 500 millios tagsaggal nem kepes egy maroknyi maffiozot megregulazni, akkor ott az EU-val nagyon komoly bajok vannak!

  Válasz
 • 2021.06.30 - 07:45
  Közvetlen hivatkozás

  Orbán kivívta a sorsot, azaz a karma törvénye őt is, mint mindenkit utolér.A tanácsadói nem sokat érnek, még akkor is, ha Orbán konok és nem fogadja meg a jó tanácsokat sem, mert akkor kudarc esetén a kritikus tanácsadónak sem érdemes a poszton maradni, mert értelmetlen lett a munkája.Az élet az értelemről szól, a szellem irányítja a kozmoszt,és az ember is szellem, a tudat fejlődése teszi alkalmassá az embert, hogy a kor kihívásainak megfeleljen.Annyi önkritikájának kellene lennie a kormánynak, hogy ha pedofil néven hoztak az egy öszvér törvényt, azt jogosan lehet kritizálni, mert ha ezt nem ismerik el, akkor beállt náluk a kontárság művészete, beleroskadtak a NER-be

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük