Freedom House: Magyarországon folyamatosan romlik a demokrácia helyzete

A washingtoni Freedom House idén is jelentést készített Nations in Transit (Nemzetek átalakulóban) címmel arról, hogy az általuk vizsgált 29 – balkáni, közép-európai és eurázsiai – országban milyen a demokrácia helyzete. Magyarországon nemhogy nem jó, kifejezetten pocsék, ugyanis a jelentés történetében velünk fordult először elő, hogy zsinórban tíz alkalommal csökkent a pontszámunk.

A Freedom House kiemeli, hogy Közép-Európában és Eurázsiában a független intézményeknek és a nyílt vitáknak egyre szűkül a terük, az EU és az Egyesült Államok számára pedig vészesen fogy az idő, hogy szembeszálljanak az antidemokratikus vonulattal.

Megjegyzik, hogy az illiberalizmus mára nem csak Lengyelországra és Magyarországra jellemző. A kormányzatok és kormányfők a jelentésben szereplő szinte összes országban a külföldi érdekeket támogató és a nemzetre veszélyes ügynökségekként tekintenek a civil szervezetekre és a független médiára.

Külön kiemelik, hogy az illiberális demokráciát Orbán Viktor vette elő még 2014-ben. Ez viszont a politikai gyakorlatban egyenes út a gulyáskommunizmushoz való visszatéréshez, amelyben nem léteznek független intézmények, az állam és a párt pedig egy és ugyanaz.

A pontszámok alapján Magyarország és Bulgária már nem tartozik az erős demokráciák közé, Lengyelország pedig épphogy nem esett ki a kategóriából. A 29 vizsgált országból egyébként idén 19-ben is sorvadt a demokrácia, ez pedig új rekordot jelent a jelentés történetében.

(Forrás: 24.hu)

Kapcsolódó:

Freedom House: az unió legkevésbé demokratikus országa Orbáné

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük