Minden, amit a kormány szerint a hazai vírushelyzetről tudni lehet és érdemes.

A tájékoztatón eddig elhangzott:

Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár:

  • Az élelmiszer ellátás az országban biztosított, de súlyos kihívások elé állítja a járvány az élelmiszer-lánc minden szereplőjét.
  • Magyarország élelmiszerbiztonsági rendszere az egyik legbiztonságosabb Európában, melyet a szántóföldtől az asztalig a NÉBIH felügyel. A vállalkozásokkal partnerségre törekednek, főleg ebben a mostani helyzetben.
  • A NÉBIH honlapján koronavírus aloldalt hoztak létre, számos gyakorlati intézkedéssel, tanáccsal a vállalkozások számára.

Üzletláncok

  • A NÉBIH támogató ellenőrzéseket tartott az áruházláncokkal, nem büntetnek, hanem tanácsokat adnak. Húsvét előtt 64 üzletben, valamennyi áruházláncnál ellenőriztek.

Négy területet néztek:

  • személyi higiénia betartása, csomagolatlan, fogyasztásra kész áruk védelme, berendezések tisztán tartása.
  • A bevásárlókocsikat napi rendszerességgel mossák, a fogantyúkat sok helyen ennél is gyakrabban.
  • 73 százalék nem gondoskodott kesztyűről, fertőtlenítőről a bejáratnál, de bent az ülzetben a legtöbbnél volt ilyen
  • Az üzletekben naponta többször – az üzletek kétharmadánál – naponta többször fertőtlenítéseket végeztek.

Közétkeztetés

  • A dolgozók nem mindig fordítottak figyelmet a személyi higiéniára és az egyéni éthordók kezelése sem volt mindig megfelelő, azonban az ételek mindegyike megfelelően volt hőkezelve.
  • Az otthonokban sem ér véget az élelmiszerbiztonság, ezért a NÉBIH a weboldalán a vásárlóknak is tájékoztatást adott ki.
  • A járvány mitt a helyi termelők is nehéz helyzetbe kerültek, ezért a NÉBIH termelőkereső felületet indított, így a piacok híján itt megtalálják őket a vásárlók szöveges és térképes formában.
operativ
Kép: MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét