Connect with us

Kultúra

A kultúra a ki nem szarja le kategóriába esik 

enyedi
Megosztás

Enyedi Ildikó Testről és lélekről  című filmjét számos fesztiválon mutatták be nagy sikerrel. Elnyerte az Arany Medve – díjat, a berlini filmfesztivál nagydíját. A film női főszereplője decemberben Európa Filmdíjat kapott alakításáért. 


Magyarország felett az ég

A  filmrendező  Berlinben, a fődíj átvétele után a német rádiónak szomorú képet festett az itthoni állapotokról:

„„Ezek a mi mindennapjaink. Oké, adjon nekem egy kis húst, egy kicsit innen, egy kicsit abból – ez volt a szocializmus. (…) De ami most a hazánkban történik, szégyen, és valóban félelemmel tölt el. (…)”

Keserűen tette még hozzá Orbán rendszeréről:

„Bizonyos szempontból ez azért félelemkeltő, mert nem csak arról van szó, hogy tisztességtelen módon megkerülik a szabályokat, hanem alapjaiban változtatják meg és rombolják szét a szabályokat, rombolják szét a demokrácia alapjait és a demokratikus kontrollt. Szívesen volnék büszke a hazámra, de már hosszú évek óta nem tudok az lenni, és ez fáj nekem.”

Enyedi Ildikó a közelmúltban a Magyar Narancsnak adott interjút. Az újságíró megkérdezte,  mit szólt ahhoz, hogy  nyilatkozata után beszólt Deutsch Tamás: nincs mitől félnie, hiszen 18 év után ismét filmet készített. válaszolta:

Valami olyasmit, hogy megbántam. Nem azt, amit mondtam, azt most is ugyanúgy gondolom. Azt bánom, hogy megint egy csomó, alapjában véve tisztességes ember egymásnak esett. Régi barátokat vesztettem el, a gyerekeim egykori, idős tanár nénijét, vagy egy, a házunkban lakó szeretett hölgyet, akik hazaárulónak tartanak.

Véleménye szerint azért, hogy pénzt kap a filmalaptól, még nem kell az Orbán-rezsimnek hajbókolnia:

A filmekre nem Orbán és nem Vajna adja a pénzt

„Ez nem a kormány, nem Andy Vajna pénze, ő egy fillért nem tesz bele. Egy kórházi orvosnak sem kell felesküdnie a kormányra, ő arra esküszik fel, hogy gyógyít. Én arra, hogy filmet készítek.”

Elképesztően sokszínűnek tartja a mai filmtermést:

„Nemhogy cenzúra, de még esztétikai nyomás sincs. Ráadásul lehet tudni, hogy ezeknek a filmeknek Andy Vajna ízléséhez semmi köze. Neki, mint tudjuk, egészen más az ízlése.”

Enyedi Ildikó úgy látja, az egész  némileg hasonlít a hatvanas évek nagy filmes aranykorához.

Annyi különbség van, hogy a kultúra a hatvanas években nagyon fontos volt, stratégiai terület volt, most meg ki nem szarja le kategóriába esik.

Enyedi+  Idén Borbély Alexandra a legjobb női főszereplő


Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük