Friss, ropogós időjárásjelentés! Viharos széllel, jégesővel érkezik hétvégén a hidegfront

Szombatra három megyére is másodfokú figyelmeztetés adtak ki a heves zivatarok miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint a most még Bretagne, a következő napokban pedig Nagy-Britannia fölött örvénylő ciklon hidegfrontja szombaton érkezik meg Magyarországra, a nyugati megyék fölé.

Szombaton késő délutántól nyugaton, délnyugaton labilizálódik a légkör

Napközben és este a fokozatosan erősödő délkeleti szél a Dél-Alföldön, illetve a Dunántúlon főként a magasabban fekvő tájakon, illetve a Kisalföldön helyenként viharossá (~60 km/h) fokozódhat. Zivatarok kialakulása ugyanakkor inkább csak kora estétől valószínű előbb a nyugati határvidéken. Késő este egy kiterjedtebb zivatarrendszer alakulhat ki a Dunántúlon, mely hajnalra fokozatosan átterjed a Duna-Tisza közére.

A zivatarok nyomában több helyen várható intenzív csapadék, 60-80, helyenként 80-100 km/h-s szélroham, illetve jégeső, néhol nagy méretű jég.

https://www.facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat/posts/3325048280904310

Részletesen…..

Péntek délután változóan, időnként és helyenként, elsősorban a déli országrészben szakadozottabban, vékonyabban felhős időben időszakos, szűrt napsütésben is lehet bízni. Az északi térségben várható több felhő. Északkeleten, északon zápor, gyenge eső is előfordulhat elszórtan. Jelentősebb csapadék azonban ott sem valószínű.

Megélénkül, északnyugaton, a délután folyamán már meg is erősödik a déli szél, és ezzel együtt jelentős melegedés kezdődik dél felől.

Éjszaka csapadék már sehol nem hullik, mindenütt vékonyodik, csökken a felhőzet. Tovább erősödik a szél. A hajnali órákban északnyugaton és délkeleten már 50-70 km/órás széllökések is lehetnek.

Szombaton

erős, időnként viharos lökésekkel kísért déli széllel további, jelentős melegedés várható. A déli országrészben +30 fok köré emelkedhet a hőmérséklet, míg északon 5-6 fokkal alacsonyabb maximumok ígérkeznek. Emellett napos, illetve mérsékelten fátyolfelhős, szűrt napsütéses idő lesz jellemző. Eső estig nem valószínű.

Éjjel, nyugat, délnyugat felől egy gyors mozgású ciklon érkezik szórványos, de helyenként kiadós csapadékkal, viharos széllökésekkel. Éjszaka elsősorban a Dunántúlon várható heves záporok, esők, zivatarok kialakulása. Hajnalban már elérheti a csapadékmező a középső országrészt, illetve a Tisza vonalát, miközben nyugat felől már tisztulni kezd várhatóan az ég.

Legvalószínűbb folytatás

Vasárnap délelőtt, a keleti országrészben még záporokra, néhol egy-egy zivatarra kell számítani a kelet felé távolodó csapadékmezőből, majd ott is csökken a felhőzet. Másutt egész nap napos, csapadékmentes idő várható. Délelőtt még erős, délután mérséklődő déli szél fúj. Csökken a hőmérséklet, de így is enyhe idő várható.

Hétfőn ismét erős déli szél támad. Változóan, időről-időre erősen felhős időre van kilátás átmeneti naposabb időszakokkal. Elszórtan, főként az ország keleti felén zápor, zivatar is kialakulhat. Marad a megszokottnál enyhébb idő.

Kedden már szélcsendes időre van kilátás. A nyugati térségben napos, keleten felhős idő ígérkezik. A keleti határvidék térségében eshet időszakosan eső is.

Szerdán ismét felhősebb idő a valószínűbb. Szórványosan eső, zápor is kialakulhat az országban.

Csütörtökön egy északnyugati széllel érkező hidegfront kisöpörheti a térségben lévő nedves, labilis légtömeget. Keleten még felhős időre, elszórtan esőkre van most kilátás.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük