Friss-ropogós meteorológiai előrejelzés augusztus 20-ra, csütörtökre és a hétvégére!

Az utóbbi években szinte óramű pontossággal érkezett augusztus 20-n a heves szél és a hozzá tartozó eső. Mire számítsunk most? Íme az előrejelzés.

Csütörtökön

a hajnali párásság, ködfoltok, vékony felhőzet várhatóan gyorsan eloszlik, elvékonyodik. Túlnyomórészt napos, felhőtlen vagy helyenként gyengén, vékonyan fátyolfelhős idő alakul ki. Gyenge északias légmozgás várható országszerte. A hajnal kissé hűvösebb időt ígér, de délutánra 30 fok köré, északon kevéssel az alá melegszik a levegő.

Éjszaka nyugodt, csillagfényes, hajnalban kissé párás, kis körzetekben esetleg ködfoltos idő várható.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

csütörtök reggel 14 – 17,

csütörtök délután 27 – 30,

péntek reggel 14 – 18,

péntek délután 27 – 33 fok körül alakul.

Legvalószínűbb folytatás:

Pénteken és szombaton az esti órákig derült, csapadékmentes, gyorsan melegedő idő várható. Szombaton már fülledt hőség valószínű. A hajnali párásság is csökken.

Szombat éjjel hidegfront érkezik nyugat felől. A Dunántúlon szélerősödésre és főként északnyugaton, nyugaton szórványosan zivatarokra van kilátás. Másutt derült, eseménytelen idő a valószínűbb.

Vasárnap a hazánkat megközelítő hidegfront alakítja az időjárást, de útja még bizonytalan. Előreláthatólag élénk, néhol erős ÉNY-i szél mellett elsősorban északon, északkeleten okoz zivatarokat. Másutt marad a napos idő átmenetibb, mérsékeltebb felhősödésekkel és számottevő eső nélkül.

Hétfőn változóan felhő-napos időre, nyugaton még erős, délután már ott is gyengülő ÉNY-i szélre van most kilátás. Elvétve lehet zápor.

Kedden, szerdán csapadékmentes, 30 fok fölé melegedő, napos idő most a legvalószínűbb.

Biometeorológia:

Frontmentes, napos, évszakos átlagnak megfelelő hőmérsékletű időjárás várható. Amennyiben az elmúlt napokban tapasztalt egészségügyi tünetek nem enyhülnek, azok hátterében nem a légköri változások állnak, ezért ajánlott orvoshoz fordulni, kivizsgáltatni a problémát. A száraz, meleg időben ugrásszerűen nő a levegő pollentartalma. Már javában tart a hazánkban legtöbb allergiás megbetegedést okozó parlagfű és üröm virágzása, de okozhatnak légúti allergiás tüneteket az allergén gombák spórái, a csalánfélék, pázsitfű- és útifűfélék, valamint a libatop félék virágporai is.

járványveszély

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük