Sorting by

×

Frissen érlelt bor a tengermélyéről

A tenger elixírjét készíti a spanyolországi Costa Brava partjainál Borbély Gergő (32) és párja, Mariona Alabau Peyra. A szerelmesek négy évvel ezelőtt nagyot álmodtak, s úgy döntöttek: borokat fognak érlelni a Földközi-tengerben, 25-30 méter mélyen a víz alatt.

4000 palack a tengermélyi pincészetben

– A párom a biológiában, én a borászatban vagyok jártas, búvárkodni, merülni pedig mindketten szeretünk. Közös kalandot kerestünk, így akadtunk rá egy viszonylag új eljárásra a borászatban, a tengeri érlelésre. Horvátországban már páran megpróbálkoztak vele, ezért úgy döntöttünk, mi is kísérletezünk, először 4-5 palackkal. Amikor láttuk, hogy ez működni fog, megszereztük a szükséges engedélyeket, majd több ketrecet is leeresztettünk. Három év alatt 40-50 fajta bort kipróbáltunk már – kezdte Gergő a Blikk-nek aki három évvel ezelőtt költözött Spanyolországba.

A pár egy neves spanyol pincészettől szerzi be a magas minőségű vörösborokat Prioratban, de folyamatosan kísérleteznek különféle ízvilágú, más-más helyről származó borokkal. Például a magyar tokajival is.

tenger

– Többek között tokaji aszúval és furminttal is próbálkoztunk, reméljük, felvehetjük majd ezeket a listánkra – mondta a magyar férfi, aki a tengeri érlelés előnyeiről is beszélt a lapnak.

– A búvárok sokszor álmodoznak arról, hogy megtalálnak egy hajóroncsot, benne a kapitány bárszekrényét és abban a borait. Bár kapitány és hajóroncs nincs, bor az bőven van nálunk. A különböző fajtájú és termőterületű borokat körülbelül fél évig érleljük. Egy neves borász itt Spanyolországban azt kérdezte tőlünk, mégis mi a fenét csinálunk a palackokkal, ugyanis a benne lévő nedűnek olyan íze van, mintha évekig érlelték volna. A titok egyszerűen annyi, hogy körülbelül egy hónap után korallszerű élőlények lepik el a palack sima felszínét. A víznek így sikerül fogást találnia a palackon, ezáltal könnyedén rezgésben, folyamatos mozgásban tudja tartani a bort. Ennek a ritmikus mozgásnak köszönhetően érlelődik a bor, gyorsabban, mint a szárazföldön – folytatta Gergő, hozzátéve: ennek kivételével a tenger mélyén gyakorlatilag olyan körülmények vannak, mint egy borospincében.

Csökken a gravitáció hatása

Csend, sötétség, állandó hőmérséklet. Ahogy mondta, a tenger alatt sokkal kevésbé érvényesül a gravitációs erő, ezáltal a palackok jóval közelebb állnak a súlytalanság állapotához. Többek között ezért is kísérleteztek borokkal a Nemzetközi Űrállomáson.

Gergő és párja rendszeresen lemerül a palackokhoz, ilyenkor a bort védő viaszokat ellenőrzik, nincs-e szivárgás.

– Emellett a palackokat kolonizáló élőlényekről készítünk felvételeket, melyeket egy idén induló kutatási projekthez fogunk felhasználni.

Mennyi az annyi?

Gergő szerint az érlelési folyamat a borok karakterében jobban kiteljesedik, a rövidebb érlelési idő miatt az ízek is erőteljesebbek. A borok árát, magát az eljárást meg is kell fizetni: a weboldaluk szerint a legolcsóbb verzió 67 euró, átszámítva körülbelül 24 ezer forint. Cuvée borukat 90 euróért, 31 ezer forintért árulták, ez azonban nagy közönségkedvenc volt, már el is fogyott. Az utánpótlás augusztusban érkezik.

(VIA)

Az elmúlt szüretről

tenger

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.