Fucsovics Márton: Extázisba kerültem!

Fucsovics Márton három sima szettben legyőzte az argentin Nicolas Kickert, ezzel bejutott az ausztrál nyílt teniszbajnokság nyolcaddöntőjébe, ahol a 19-szeres Grand Slam-bajnok Roger Federerrel találkozhat.

A világranglistán 80. magyar játékos – aki életében először főtáblás Melbourne-ben – a moldovai Radu Albot és a 13. helyen kiemelt amerikai Sam Querrey bravúros búcsúztatása után, Kuhárszky Zoltán 1983-as menetelése óta az első magyar férfi volt, aki bejutott az év első Grand Slam-tornáján a 32 közé. Ott a 93. helyen álló Kicker várt rá, akit eddigi egyetlen találkozójukon 6:3, 6:0-ra vert idén újévkor az indiai Púnában.

A hozzá hasonlóan 25 éves ellenfél Melbourne-ben nagyobb ellenállást tanúsított, de 4:3-nál elvesztette az adogatását, majd a precízen játszó magyar kiszerválta a 41 perces szettet (6:3).

A folytatásban Fucsovics rögtön brékelt, 2:0-ra elhúzott, majd 2:1-nél a dél-amerikai ápolási szünetet kért a lábujjait fájlalva. A nyíregyházi teniszezőt azonban nem zökkentette ki a hatperces pihenő, stabil alapvonaljátékkal tartotta előnyét, majd 5:3-nál játszmalabdához jutott. Ekkor Kicker kettős hibát ütött, így 1 óra 21 perc után Fucsovics már kétszettes előnyben volt (6:3).

Az egyre többet rontó és egyre kedvetlenebb argentin a harmadik felvonás elején is elbukta a szerváját. Fucsovics 3:0 után pedig már nem lassított: “semmire” vette el Kicker adogatását, aki 5:0-nál még hozott két gémet, de ennél többre már nem futotta az erejéből. A magyar játékos 1 óra 56 perc alatt bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol – vélhetően hétfőn – a címvédő és ötszörös bajnok Roger Federer várhat rá, ha a svájci szupersztár még szombaton legyőzi a francia Richard Gasquet-t.

Harmadik győzelmével Fucsovics várhatóan a 62-63. helyre jön fel a világranglistán, és átszámítva már 48,6 millió forint keresetnél tart Melbourne-ben. Egyben beállította a 2016-ban, 72 évesen elhunyt Baranyi Szabolcs magyar rekordját, aki 1973-ban volt nyolcaddöntős az Australian Openen.

Ausztrál Open, férfiak, 3. forduló:
Fucsovics Márton-Nicolas Kicker 6:3, 6:3, 6:2

Extázisba kerültem

– Atyaúristen!
– Kicsúszott a számon. Mégis csak bejutottam a legjobb tizenhat közé, életemben először. És játszhatok Roger Federerrel a nyolc közé jutásért.

– Azzal még várjunk…
– Igen, még le kell győznie Gasquet-t. Most az a helyzet állt elő, hogy én várok rá.

– Kinek fogsz szurkolni?
– Rogernek. De nem a helyszínen, visszamegyünk a hotelbe, és majd onnan nézzük.

– Kevesebb mint két óra alatt nyertél Kicker ellen, pedig az első gémek után be voltunk rendezkedve a maratoni mérkőzésre.
– Igen, nagyon jól játszott az elején, hosszú és magas színvonalú labdamenetek alakultak ki. Aztán három három után nekem kellett rátenni egy lapáttal, elvettem a szerváját, extázisba kerültem. Nem zökkentett ki az sem, hogy ápolást kért, meg tudtam őrizni azt a szintet, ahol addig játszottam. A vége egy kicsit nehéz volt, de akkor Kickernek már végképp nem volt veszíteni valója.

– Mit mondott az argentin a hálónál a meccs végén?
– Csak a szokásos, gratulált, elismerte, hogy nagyon jól játszottam,és sok sikert kívánt. Nagyon rendes srác, jóban is vagyunk.

– Két adat a statisztikai lapodról: tizenkét ász, nulla kettős hiba.
– Mit mondjak? Nagyon jól szerváltam. Valahogy így kellene mindig.

– Át kellett íratni a repülőjegyedet?
– Péntekre szólt, úgyhogy igen, a jelek szerint nem bíztak bennem vagy én magamban… Kedd az új időpont, de ha tovább kell maradni, az sem okozna problémát.

(Forrás: facebook.com/fucsovics, MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük