Fucsovics: Nem baj, hogy kisebb a bicepsz

A világranglista legjobb 50 teniszezője között szeretne maradni jövőre is Fucsovics Márton, aki jelenleg a 41. helyet foglalja el a rangsorban.

Mostantól a jelenleg legeredményesebb, az ATP-világranglistán éppen 41. helyen álló magyar férfi teniszezőt, Fucsovics Mártont is a Mol támogatja – derült ki kedden a Locavore Étteremben tartott sajtótájékoztatón. A megállapodásnak köszönhetően Fucsovics a legjobb magyar teniszezőhöz, Babos Tímeához hasonlóan szintén csatlakozott a Mol Csapathoz.

A helyszíni pódiumbeszélgetésből kiderült, hogy Marci a mostanit tartja pályafutása legjobb évének; hogy mekkora élmény volt Roger Federer és Novak Djokovics ellen teniszezni Grand Slam-versenyen, ráadásul utóbbi ellen ő az utolsó teniszező, aki szettelőnybe került; hogy mennyi mindent köszönhet edzőjének, Sávolt Attilának; hogy álmodik a top tízről és egy Grand Slam-győzelemről; hogy már nem is akkora a bicepsze, mint egy-két éve, mert a „gyúrásnál” már nem az az elsődleges a számára, hogy jól nézzen ki, hanem hogy a mérkőzések megvívásához szükséges mélyizmokat erősítse…

Fucsovics: nagyon nehéz év előtt állok

– Tavaly ugyanitt ülve szintén arról beszéltünk, hogy pályafutásod legjobb évét zártad, most szintén ez a helyzet. Mi kell ahhoz, hogy 2019-ben is ki tud majd ugyanezt jelenteni?

– Természetesen szeretném jövőre is ugyanezt elmondani – felelte Marci. – Biztos, hogy nagyon nehéz év előtt állok, mert rengeteg pontot meg kell védenem, de annyit fejlődött a játékom, hogy akár feljebb is léphetek a ranglistán, tehát a mostanitól is jobb évem lehet.

– A Federer és a Djokovics elleni meccsekről elmondtad, ki tudtad zárni mindazt, hogy kik is állnak a háló túloldalán. De egy-egy verseny előtt átfut az agyadon az, hogy meddig is kell eljutnod azért, hogy megvéd az előző évi pontszámodat?

– Szokott olyan lenni, hogy versenyek előtt aggódom az elveszthető pontok miatt, de a másik oldalon tudom azt: ha most nem sikerül, akkor majd a következő héten jön egy újabb verseny, aztán még egy, amelyeken lehet javítani. A cél az, hogy az elkövetkező nyolc-tíz évben fixen az első száz között legyek, azon belül is, ha lehet, az első ötvenben, a legmerészebb álmomban pedig az szerepel, hogy a top tíznek is tagja lehessek.

Fontos a ranglistahelyezés

– A ranglistahelyezésnél is lehet fontosabb a tudat, hogy jó formában vagy és bárkire veszélyes lehetsz?

– Nekem nagyon fontos a ranglistahelyezés, azért az egy nagyon jó visszajelzés, hogy a világon a negyvenedik vagy most éppen a negyvenegyedik férfi teniszezőnek számítok. Ugyanakkor az is fontos, hogy amikor felmegyek a pályára, érezzem magamon, hogy most nagyon jól játszom, stabil vagyok, nekem itt a helyem ebben a szűk elitben. És persze jó visszajelzés az is, amikor legyőzök egy top harmincas vagy egy top húszas játékost, hogy valóban közéjük tartozom.

– Egy igazán „hazai” kérdés: mikor jársz legközelebb Nyíregyházán, el tudod-e otthon költeni a szokásos Márton-napi libavacsorádat?

– Nagyjából egy hónapja voltam legutóbb otthon, és akkor is reggel mentem, este jöttem. Nagyon szeretnék hazalátogatni, de úgy, hogy két-három napot is eltölthessek a szülővárosomban. Régen rengeteget jártam Sóstóra, jó időben most is szívesen sétálnak ott egyet, csakúgy, mint az Állatparkban, és persze a Kossuth téren is szétnéznék. Sajnos a névnapom idején nem tudok hazalátogatni, de előtte vagy utána mindenképpen sort kerítenék erre a látogatásra.

– Még két verseny vár rád ebben az évben, a bécsi ötszázas és a párizsi ezres. Mennyi időd jut majd aztán a pihenésre?

– November végéig leszek pihenőn, aztán megkezdjük a négy-öt hetes alapozást, amelyen erőt gyűjtök majd a következő évi feladatokra. December huszonhetedikén pedig indulunk is Ausztráliába, ahol előversenyeken hangolódok majd az Australian Openre.

Kapcsolódó:

Fucsovicsnak Fognini jelentette a végállomást

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük