Fürjes -Orbán megnyugtatófelelőse- cáfol: a kormány állja a szavát és a BKV megkapja a 3,2 milliárdos támogatást

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor ígéretével szemben kifarolt a kormány a buszbeszerzésből. Fürjes Balázs a Twitteren cáfolt.

A kormány állja Orbán szavát…

Fürjes Balázs, a budapesti ügyekkel foglalkozó kormánymegbízott a Twitteren szólalt meg, miután a Népszava arról írt, hogy kifarolt a kormány a buszbeszerzésből. Fürjes szerint a kormány állja a szavát és a BKV megkapja a 3,2 milliárdos támogatást új buszokra, illetve a 3-as metró felújítására vállalt 80 milliárd pluszpénzt is.

“Az ellenkező állítás kamu. Mintha valaki mindenáron konfliktust akarna, pedig jó az együttműködés”

írja a Twitteren.

A kormány tavaly júliusban úgy döntött, támogatja a fővárosi közösségi közlekedés autóbusz-járműparkjának cseréjét,

melyre 3,2 milliárd forintot biztosítottak, ám ez az összeg január végéig sem érkezett meg a fővároshoz a Népszava szerint. A tervek szerint tavasszal kezdődne el a 3-as metró középső, Lehel tértől a Nagyvárad térig terjedő részén lévő állomások rekonstrukciója, a pótlást az buszokkal oldanák meg, de a BKV-nak egyelőre nincs elegendő járműve.

A társaság ezért 35-40 busz vásárlását tervezte a kormány által tavaly ígért támogatásból,

de mivel az nem érkezett meg, a feladatot máshogy kell megoldani. A B-terv, hogy a főváros 40 darab Euro 5-ös besorolású használt buszokat vesz, nagyságrendileg 20 millió forint egységáron, de azt hivatalosan még nem tudni, honnan. A lap szerint ha a kormány mégis átutalná a kormányhatározatban megígért összeget, az új buszok aligha érkeznének meg időben.

A hármas metró középső szakaszának felújításához nettó 90,9 milliárd forintos szerződést kötöttek, a feladatot a Swietelsky Építő Kft. kapta. Az északi szakasz hat, a déli szakasz öt állomásának felújítását a Strabag Építőipari Zrt. bonyolítja le, csaknem 50 milliárd forintért. A teljes munka befejezésének határideje 2022 vége.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük