Helyi termelőktől származó kannabiszt lehet vásárolni hamarosan a svájci Lidl áruházakban. A terméket, melyet a kender virágából készítenek, a hagyományos dohányáruk mellett fogják árusítani, egyfajta dohányhelyettesítőként a tekert cigarettákhoz.
[mnky_ads id=”10551″]

Svájcban 2011-ben fogadták el azt a törvényt, ami szerint a 18 év felettiek legálisan tarthatnak maguknál és használhatnak kannabiszt – de csak akkor, ha annak THC tartalma nem magasabb, mint 1%. Eddig azonban senki sem gondolt rá, hogy áruházban kereskedjen nagyobb tételben a kannabisszal – igaz, a svájci szupermarket-lánc, a Coop tavaly már elkezdett marihuánás cigarettákat árusítani.
[mnky_ads id=”10552″]

A Lidl viszont nem cigarettát, hanem az annak megtöltéséhez szükséges “belevalót” biztosítja, abban a reményben, hogy az jó alternatíva lesz a sodort cigarettát szívók számára. A fogyasztóknak közleményük szerint “relaxáló és gyulladásgátló hatást biztosít, de nem mérgezi őket”. A kender virága ugyanis kevesebb THC-t tartalmaz, mint a normál marihuána.

Egy 1,5 grammos doboz ára 18 svájci frank lesz, a 3 grammos doboz 20 frankba kerül majd – de ez utóbbit nem szabad téren, hanem üvegházban termelt kendervirágból készítik. Ezekkel az árakkal számítva egy szál, a legális kannabiszból tekert cigi több mint duplájába fog kerülni a sima dohányból sodortnak.

Helyi termelőktől vásárolnak

A német áruházláncot a The Botanicals nevű, Thurgau-ban található cég látja el kannabisszal – a kendert félautomata üvegházakban és házon belül termesztik. Fenntartható mezőgazdaságot művelnek, és semmilyen vegyi anyagot, szintetikus vagy genetikailag módosított anyagot nem adnak hozzá – írják egy közleményben.

A termékben magas lesz a kannabidiol-tartalom, de kevés a THC tartalom. “A legálisan termeszthető változatokban csak nagyon kis mennyiségű THC lehet, és nagy mennyiségű CBD” – írja a Lidl. Szakértők szerint azonban a CBD ugyanolyan rossz hatással van például a placentára, mint a THC.

A svájci vámhatóság szerint, mely a kannabisztermékek eladásából származó adót beszedi, 2015 óta ugrásszerű növekedést tapasztalt: csak 2017-ben kb. 6,5 milliárd forintnak megfelelő adót szedett be az eladásból.

(Forrás: Euronews)

Kapcsolódó:

Kaliforniában indul a szabad marihuánakereskedelem

[mnky_ads id=”4666″]
[mnky_ads id=”4670″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét