Kanada és az EU vezetői a büntetővámok visszavonásáról győzködték Trumpot

Rég nem látott feszültségek terhelték a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) kanadai csúcstalálkozóját. Az amerikai elnök azonban most mintha hajlana a megegyezésre. 

Az Egyesült Államok egymás után két olyan intézkedést is hozott, amellyel kiborította európai szövetségeseit: Trump először felrúgta az iráni atomalkut, majd büntetővámokat vetett ki az Amerikába behozott acélra és alumíniumra. Válaszul többek között az EU és Kanada is emelte az amerikai termékre vonatkozó importvámokat, és ezzel mélypontra jutottak az euroatlanti kapcsolatok.

A G7-csúcs előtt Trudeau kanadai és Macron francia elnökök bőszen üzengettek Trumpnak, aki szintén jól odamondogatott nekik Twitteren – de a személyes találkozó már konstruktívabb légkörben zajlott. A Reuters forrásai szerint a többiek először adatokkal próbálták meggyőzni Trumpot, hogy a magasabb vámok mindenkinek ártanak, de az amerikai elnök ragaszkodott ahhoz a régi mániájához, hogy Amerikát mindenki átveri, és a múltban nagyon rossz üzleteket kötöttek.

Trump azután váltott hangnemet, hogy négyszemközt elbeszélgetett Macronnal

Az amerikai elnök a barátjának nevezte Macront. A francia elnök szerint sikerült tisztázni több félreértést, Trump pedig azt mondta, hogy „valami történni fog, és az valami nagyon pozitív lesz”. Ahogy az Trump szavaiból is érezhető, konkrétumok egyelőre nincsenek, de Macron szerint abban mindenki megegyezett, hogy folytatják/újrakezdik a tárgyalásokat.

(Forrás: 444)

Kapcsolódó:

Putyin-Trump csúcs lesz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük