Frissítve!!! Trump visszavonta az aláírását a G7 csúcs zárónyilatkozatáról

Az amerikai elnök közölte, hogy ő már nem tudja támogatni, amiben a G7 csúcson maradtak, mert a kanadai kormányfő szerinte hamis dolgokat állított. Donald Trump már a Kim Dzsong Unnál tervezett szingapúri találkozóra repülve üzente ezt, na és persze a Twitteren. Trudeau-ék is a Twitteren válaszoltak neki.

A kanadai kormányfő ugyanis arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy “sértőnek találja” az amerikai vámtarifákat, melyeket Washington mások mellett Kanadára vetett ki. Fogadkozott, hogy július 1-től Ottawa megtorló intézkedéseket hoz az Egyesült Államokkal szemben. “A kanadaiak udvarias és méltányos emberek, de nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni” – fogalmazott.

Trump azonban nehezményezte, hogy – szavai szerint – míg a csúcson Trudeau “nyájas és szelíd”, a sajtótájékoztatóján “nagyon tisztességtelen és gyenge” volt.

Az amerikai elnök állítása szerint Kanada óriási vámtarifákkal sújtja az amerikai földműveseket, munkásokat és cégeket, ezért is vonta vissza a zárónyilatkozat támogatását, kormánya pedig “az amerikai piacot ellepő” kanadai gépjárművek ellen fontolgat tarifákat.

Trudeau már négyszemközt is azt mondta Trumpnak, amit a sajtótájékoztatón

A kanadai kormányfői hivatal a Twitteren reagált az amerikai államfő megnyilvánulására. Közölte: Trudeau nem mondott semmi olyat a sajtótájékoztatón, amit a csúcs alatt nem közölt egyaránt négyszemközt és nyilvánosan Trumppal.

Trudeau sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy közölte az amerikai elnökkel, július 1-től életbe léptetik megtorló tarifáikat az Egyesült Államokkal szemben. Hozzátette: Trump erre azt mondta, hogy szerinte az hiba lenne.

A személyeskedésig fajult diplomáciai vitát követően az EU-s országok jelezték: ragaszkodnak a zárónyilatkozathoz, ami többek között egy „szabályokon alapuló kereskedelmi rendszer” mellett tett hitet.

Macro: a zárónyilatkozat nem old meg mindent

Korábban Emmanuel Macron francia elnök azt mondta a G7-országcsoport kanadai csúcstalálkozóján az amerikai elnök korai távozása után, hogy sikerült megállapodni egy közös zárónyilatkozatban a kereskedelemmel kapcsolatban, de ez nem old meg mindent.

A mind a hét ország által aláírandó nyilatkozatban a résztvevők megerősítik, hogy ragaszkodnak a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) fenntartásához, és hogy folytatják az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy folyamatosan csökkentsék a vámokat és a kereskedelmi korlátokat – mondta Macron.

Trumpot nem zavarja az óceánokba került műanyaghulladék?

Angela Merkel német kancellár korábban a sajtónak nyilatkozva sajnálkozott amiatt, hogy a hét ország közül az Egyesült Államok az egyetlen, amely nem tartja magát ahhoz a közös vállaláshoz, miszerint 2030-ra újrafeldolgozhatóvá tennék az óceánokba került műanyaghulladékot. Macron is beszélt erről a megállapodásról, de szavaiból nem derült ki, hogy az erről szóló zárónyilatkozatot az Egyesült Államok is aláírja-e.

A dpa hírügynökség betekinthetett a közös zárónyilatkozat tervezetébe. Eszerint a hét ország továbbra is elkötelezi magát a “szabályokon alapuló nemzetközi kereskedelmi rendszer mellett” és küzd a protekcionizmus ellen. “Elkötelezzük magunkat a WTO modernizálása mellett, hogy az igazságosabb legyen” – szerepel a szövegben.

A The New York Times korábban úgy értesült, hogy Trump-elnök küldöttsége ellenezte a “szabályokon alapuló nemzetközi kereskedelmi rendszer” kifejezés használatát.

Trump megnyilvánulását két magas rangú demokrata politikus is bírálta:

  • Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakciójának vezetője a Twitteren azt írta: „Putyin diplomáciai és nemzetbiztonsági stratégiáját, vagy AMERIKA diplomáciai és nemzetbiztonsági stratégiáját hajtjuk most végre? Az utóbbi napok után nehéz megmondani.”
  • Nancy Pelosi, a képviselőházi frakció vezetője a kínai ZTE elektronikai vállalatra utalva hasonlóan fogalmazott: „A hét azzal indult, hogy az elnök az Egyesült Államokra nemzetbiztonsági tényezőt jelentő kínai céget erősített meg. Azzal zárult, hogy az elnök védelmébe vette Oroszországot és elidegenítette szövetségeseinket a G7-csúcson.”

Washington áprilisban tiltotta meg amerikai vállalatoknak, hogy alkatrészeket szállítsanak és szolgáltatásokat nyújtsanak a kínai távközlési konszernnek, mert az nem teljesítette az Irán és Észak-Korea ellen elrendelt szankciók megsértése miatt még 2017 márciusában kötött megállapodás egyes feltételeit. A 7 évre szóló tilalom, aminek elrendelése után pár nappal már alapvető tevékenységeinek beszüntetésére kényszerült a ZTE, veszélybe sodorta a vállalat fennmaradását. Az USA csütörtökön mégis megállapodott a ZTE Corp. kínai mobil távközlési konszernnel az amerikai alkatrészek beszerzését tiltó rendelkezés visszavonásának feltételeiről.

Trump a G7-en pedig azt javasolta, hogy Oroszországnak is részt kellene vennie a csúcstalálkozón, amit az európai tagok elutasítottak.

A G7-csoportnak az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán a tagja, a csoportban az Európai Unió is képviselteti magát. A csoport Oroszországgal kibővítve egy ideig G8 formátumban is ülésezett, de Oroszországot 2014 óta, az Ukrajna ellen elkövetett agresszió, a Krím-félsziget elcsatolása óta nem hívják meg ilyen tanácskozásra.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

A G7 2,9 milliárd dollárral támogatja a nők oktatását a válság sújtotta országokban

Kanada és az EU vezetői a büntetővámok visszavonásáról győzködték Trumpot

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük