Sorting by

×

Gábor György: Köves Slomó a Covid-járvány ellenére teljes nyugalommal tervezhet utazásokat az Óbudai Zsinagóga és a Karmelita kolostor között

Olvasom, hogy Köves Slomó március 15-i kitüntetésének hivatalos (állami) indoklása szerint Köves Slomó „a zsidó identitást hitelesen képviselő” egyházvezető.

Ízlelgessük egy kicsinykét a „hiteles” jelzőt,

amelyről az állam a hazai zsidóság körében elvégzett szelekciós kutakodásait és vizsgálódásait követően úgy ítélte meg, hogy ez a szócska mostantól alkalmazható Köves Slomóra, következésképp az állami szervek részéről minden további nélkül adományozható és adományozandó neki.

Köves Slomó hiteles kóserságára az állam ráütötte a maga pecsétjét. Neki tehát már van igazolása, jelvénye és plasztikkártyája arról, hogy immár officiálisan is hitelesnek lett minősítve, következésképp ő a Covid-járvány ellenére immár teljes nyugalommal tervezhet utazásokat az Óbudai Zsinagóga és a Karmelita kolostor között.

De mikor derül ki, hogy vajon hiteles zsidónak számít-e a felséges állam fényes tekintete előtt

– teszem azt, s csak a példa kedvéért – Frölich Róbert, Darvas István, Verő Tamás, Zev Paskesz, Deblinger Eduárd, Kelemen Katalin, Raj Ferenc, Kohn és Grün bácsi a Dohány utcából vagy Weiss néni az Újlipótvárosból. És az is foglalkoztat, hogy

milyen etalon, milyen mértékegység, milyen zsidó hitelességi mérce alapján készítették el szorgos és objektív állami szervek a mostantól alkalmazandó Magyarországi Nemzeti Zsidó Hitelesség Mengyelejev-táblázatát?

Ha Köves Slomó valami olyasféle indokkal kapta volna meg a fényesen csillogó pártállami kitüntetést, hogy mondjuk kiválóan vagy lelkiismeretesen vagy bánom is én, hogyan képviseli a hazai zsidóság egy részét, akkor egy szavam sincs. (Naná, hogy van, de magamba fojtom.)

Ám nem ezzel az indokkal kapta meg

Az állam ezzel az indokkal valójában nem Köves Slomót tüntette ki (ugyanis a zsidóság halachikus értelemben nem ismer olyat, hogy „hiteles zsidó, még hitelesebb zsidó, leghitelesebb zsidó vagy kevésbé hiteles zsidó, hiteltelen zsidó, leghiteltelenebb zsidó”), hanem a hazai zsidóság jelentős részét semmibe vette, ignorálta és megsértette. Sokan Göringnek tulajdonítják, valójában a néhai bécsi polgármester, a híresen antiszemita Karl Lueger hírhedt kijelentése, miszerint

„Wer bei mir Jude ist, bestimme ich!“, vagyis „Azt, hogy ki a zsidó, én mondom meg.”

Eddig Orbán mondta meg – szerényen önmagára és önmagukra mutatva, akár a pápa hitelességét uszított bértollnokaival megkérdőjelezve – hogy ki a hiteles keresztény, s persze ő mondja meg már jó ideje, hogy ki a hiteles magyar.

Mostantól viszont már azt is ő mondja meg, ki a hiteles zsidó.”

Forrás

Háttér….

A Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a miniszteri elismerések mellett a Magyar Érdemrend kitüntetéseket is kiosztották március 15-e alkalmából.  Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott mások mellett több egyházi személy is, köztük Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija

“a zsidó identitást hitelesen képviselő egyházvezetői szolgálata, valamint a magyarországi zsidó kulturális és közélet megújításában betöltött kimagasló szerepe elismeréseként”

 

slomó
illusztráció: V.K.
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.