Sorting by

×

Gábor György: Novák Katalinnal jöjjön el Morus Tamás országa! De fülbevalójának elhíresült feliratát cserélje fel Utópiára!

Szerintem tökéletes választás volt Novák Katalin, alig várom már, hogy beüljön az elnöki székbe. Az a baj, hogy ez az ország elfelejtett holisztikusan gondolkodni, pedig, ha képes volna rá, hamar világos lenne mindenki számára, miért is kell most örülnünk.

Csak emlékeztetnék:

Novák Katalin ebben az évben megkapta a Szent Morus Tamás-díjat egy bizonyos ICLN (International Catholic Legislators Network) elnevezésű szervezettől, amely szervezet

  • a Katolikus Egyház Katekizmusát követve az abortuszt súlyos bűncselekménynek tartja,
  • az eutanáziát erkölcsileg elfogadhatatlannak,
  • a fogamzásgátlás esetén kizárólag az „önmegfigyelést”, a „terméketlen időszak szem előtt tartását” tekinti „az erkölcs objektív kritériumaival összhangban lévőnek”, a fogamzásgátlás minden egyéb formáját a gonosz megnyilvánulásának könyveli el.
  • Súlyosan erkölcstelennek tartja a mesterséges megtermékenyítés minden formáját,
  • vizsgálja a Szentírás és a közhivatal kapcsolatát, valamint
  • elősegíteni igyekszik a katolikusok sikeres helytállását a közhivatalokban.

Akkor miért is kell hát örülni?

Azért, mert a díj névadója az a Morus Tamás (Thomas More), aki főművében, az Utópiában egy olyan ideális államot ír le, ahol titkos választás során a legalkalmasabb személyt választják meg fejedelemnek, aki nem tör zsarnokságra.

Ebben az államban minden hivatal egy évre szól, nem többre. Közügyekről a szenátuson kívül tilos tanácskozni, nehogy a fejedelem és a vezetők megváltoztathassák az ország alkotmányát, és megteremtsék a zsarnokságot.

Morus államában az uralkodónak nincs kedvenc vallása, s olyan

„törvényt szentesített, hogy mindenki azt a vallást kövesse, amelyiket akarja”,

továbbá

„ostobaságnak tartotta, hogy valaki erőszakkal és fenyegetésekkel kényszerítse az embereket arra, hogy amit igaznak tart, azt mindenki annak lássa… mindenkire rábízta, hogy szabadon higgye, amit akar.”

Elképzelhetetlennek és kizártnak tartom, hogy Novák Katalin ne maradna hű a díj névadójának szellemiségéhez.

Novák Katalinnal jöjjön el Morus Tamás országa!

De fülbevalójának elhíresült feliratát cserélje fel Utópiára!

Forrás

Háttér….

Augusztusban Rómában, a katolikus törvényhozók 12. alkalommal megrendezett több napos tanácskozáson Szent Mórus Tamás-díjjal ismerték el Novák Katalin munkájának eredményességét, amellyel a „családok megerősítését és a házasságok népszerűsítését szolgálja” Magyarországon.

“Ezen a hétvégén szerte a világból Rómába érkeztek katolikus törvényhozók, kormányzati szakemberek, civil szervezetek vezetői és jelentős közéleti szerepet vállaló egyházi vezetők, hogy megvitassák a világ nagy kérdéseit és a keresztény politizálás lehetőségét ebben a XXI. századi, bizonytalanságokkal terhelt világban. Ezeken a találkozón Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin miniszter asszony vezetésével népes magyar delegáció is részt vesz” – tudatta akkor Orbán Balázs Facebook-oldalán.

“Jó látni, hogy a keresztény politizálásnak ilyen jelentős támogatói vannak valamennyi kontinensen…”

A kommüniké megfogalmazása szerint ezt a díjat okkal nevezték el az államférfiak és jogászok védőszentjéről, Szent Mórus Tamásról, akit 1935-ben kanonizáltak, és aki generációk óta inspirálja a különböző vallású bírákat, ügyvédeket, jogi szakembereket és közalkalmazottakat arra, hogy életüket a közjó szolgálatába állítsák.

Kapcsolódó

 

Gábor György: Novák Katalinnal jöjjön el Morus Tamás országa! De fülbevalójának elhíresült feliratát cserélje fel Utópiára!

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.