Fájdalmas pofon csattant Galla Miklós arcán: a politika ártatlan áldozatává váltam - Először jó ötletnek tűnt, csak jött egy telefon? - Városi Kurír

Sorting by

×

Fájdalmas pofon csattant Galla Miklós arcán: a politika ártatlan áldozatává váltam – Először jó ötletnek tűnt, csak jött egy telefon?

Már megint a politika tette be azt a bizonyos szőrös lábát egy olyan területre, amihez semmi köze nincs – elméletben, egy normálisan működő demokráciában. Elvették Galla Miklóstól a Karinthy-gyűrűt, mert “a tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia értékrendjével”. És szép gyorsan megérkeztünk az ’50-es évekbe!

Hirdetés

Pontosan nem lehet tudni, mi áll a döntés hátterében….

A humorista értetlenül áll a történtek előtt, félreértésre is gyanakszik. Galla Miklóst ez év februárjában értesítette az MTVA, hogy idén ő kapja a kiemelkedő teljesítményt nyújtó humoristáknak odaítélt elismerést, a Karinthy-gyűrűt

– írta az Index. Ezzel egyszersmind lehetősége volt mérlegelni, hogy elfogadja-e ez elismerést, amire ő boldogan mondott igent.

Szerdán azonban érkezett egy e-mail…

Az aláíró szintén az MTVA-tól Dobos Menyhért, az elismerést alapító Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója aláírásával újabb email érkezett, miszerint visszavonják tőle a díjat.

„Ezúton értesítem, hogy a szakmai kuratórium döntése értelmében 2021. évben nem Ön részesül a Karinthy-gyűrű-díjban, mivel közelmúltbéli tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével.”

Galla válaszában kifejtette, hogy értetlenül áll a döntés mögött,

hiszen szerinte semmilyen okot nem adott a döntésre. Az Indexnek elmondta,

harminchat év fáradhatatlan munkája, egy egész életmű áll mögötte, ráadásul nemrég adott portréinterjút a szintén az MTVA-hoz tartozó M5 csatorna Ez itt a kérdés című műsorának, ezen a héten hétfőn pedig még ő konferálta a rádiókabarét.

“Mélytorok” szerint….

Galla MTVA-beli informátora arról tájékoztatta,

valójában arról van szó, hogy politikai berkekben az az álhír terjed, miszerint csatlakozott Karácsony Gergely mozgalmához.

Ha az informátor nem téved és valóban a fent említett ok miatt vált vállalhatatlanná a NER-nek a díjazni kívánt, akkor sokkal nagyobb a baj, mint, hogy egy irodista elnézte a neveket.

Ez esetben arról van szó, hogy aki nem vuduzott fideszes, az nincs is.

Ugyan Vidnyánszkynak “nagy a mellénye” és termetes felsőtesttel, nemkülönben elismerésre méltó méretű kézfejjel rendelkezik, de még az Ő mellére sem lehet az összes ezentúl kiadni kívánt plecsnit felszúrni, újjára az összes gyűrűt felhúzni egyszerűen helyhiány miatt. Pedig milyen szépen mutatna! És a regnáló hatalom is nyugodtan hajthatná álomra a fejét, hogy tuti párthű helyen van mindahány!

“Teljes fikció!”

Semmilyen kommunikáció nem zajlott a mozgalom és köztem. De ez lehet a döntés hátterében. A politika ártatlan áldozatává váltam

– mondta el a döbbent humorista. Galla az egész ügyet végtelenül sajnálja, ráadásul a június 24-i díjátadón  jelentette volna be, hogy egy nagykoncert erejéig újra összeáll a GM49, a nyolcvanas évek népszerű új hullámos zenekara, november 19-én a budafoki Klauzál Gábor Művelődési Központ színháztermében lépnek fel az eredeti tagokkal.

Karinthy-gyűrű

A Nyugat írójáról és nagy humoristájáról elnevezett Karinthy-gyűrűt 1975 óta minden évben, június 25-én, Karinthy Frigyes születésének évfordulóján osztják ki a Rádiókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtó szerzőinek, előadóinak. Alapítója és adományozója a Magyar Rádió elnöke, ma már ennek utóda, az MTVA. A Karinthy-gyűrű 10-12 gramm aranyból készül, korábbi díjazottjai között van mások mellett Hofi Géza, Karinthy Ferenc, Boncz Géza, Déri János, Sándor György, Fábry Sándor és Aranyosi Péter. Korábban három alkalommal kapta a díjat humorista páros: 1978-ban Mikes György és Somogyi Pál, 1991-ben Markos György és Nádas György, 2014-ben a Szomszédnéni Produkciós Iroda. A gyűrűt tavaly Scherer Péter színész, 2019-ben Bagi Iván és Nacsa Olivér kapta. 

Kőhalmi Zoltán a hír hallatán írt egy emailt, egyenesen Dobos Menyhértnek.

Facebookon megosztotta, mennyire nem ért egyet a döntésükkel és azt kéri, hogy küldjenek el neki egy iránymutatást, hogyan is lehet viselkedni, ami összeegyeztethető a Karinthy-gyűrű értékrendjével. Kőhalmi írása változatlan formában:

“Ritkán emailezek, de ma írtam egyet.

Tisztelt Dobos Menyhért Vezérigazgató Úr!

Karinthy-gyűrűs humoristaként írok Önnek.

A mai napon értesültem róla, hogy a díjazottak “tevékenységének” a “közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével” kell összeegyeztethetőnek lenni. Amikor az elismerést kaptam, valamiért elfelejtettek minderről tájékoztatni, én pedig nagyon meg voltam illetődve, ezért nem kérdeztem rá. Sőt, bevallom: tudatlan fejjel azt hittem, elég lesz a szakmai alázat, a maximalizmus, a szüleimtől kapott értékrendem és elődeim, példaképeim iránymutatása.

Mivel a díjat a mai napig nagy becsben tartom,

(egyszer betörtek hozzánk, de nem találták meg, máskor meg nekem kellett visszalopnom a kislányom babaházából), semmiképpen sem szeretnék olyasmit tenni vagy nyilatkozni, amivel utólag érdemtelenné válnék a díjra. Kérném, küldje el írásban, mit tehetek, és mit nem, illetve szívesen vennék egy általános iránymutatást, ha esetleg váratlan helyzetbe kerülnék, és önálló gondolatokat kellene megfogalmaznom.

Javaslom továbbá az összes eddigi díjazott értékrendjének, szellemiségének átvilágítását, nehogy megbújjon közöttük egy érdemtelen

Segítségükre lehet, hogy mindegyikükről számos leleplező erejű hangfelvétel készült, ahol hosszan fejtik ki saját nézeteiket, valaha ezt nevezték Rádiókabarénak. Sajnos ezen felvételek jó része Önöknek már nincs meg, mert 2010-ben a Rádió új vezetése kihajította az egyedülálló kabaréarchívumot. Szó szerint a folyosóra dobálták a szalagokat, kizárólag a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével összeegyeztethető módon. Szerencsére volt olyan munkatárs, aki az utolsó heteiben nem sajnálta a fáradságot, és amit tudott, bedigitalizált. Megkaptam tőle, úgyhogy nekem elég sok minden megvan, oda tudom adni.

Tisztelettel,

Kőhalmi Zoltán,

pillanatnyilag Karinthy-gyűrűs humorista”

Kapcsolódó

 

karinthy

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.