Garancsi István lett Andy Vajna kaszinóinak új tulajdonosa – mindezt a koronavírus-járvány idején vitte véghez

Öt budapesti kaszinó koncessziós jogát birtokló cégnek április végétől új tulajdonosa lett: Garancsi István személyében. Ehhez kormányzati engedély is kellhetett, nyilvános pályázat nem volt, pedig évi 10 milliárd forint profitról van szó – írta az mfor.hu.

“Meghalt a király, éljen a király”?

Új tulajdonosa van nyilvános cégadatok szerint az öt budapesti kaszinó koncessziós jogát 2024. végéig birtokló LVC Diamond Kft-nek: korábban a tavaly januárban elhunyt Andy Vajna tulajdonában volt, mostanáig egy luxemburgi cégen keresztül ismeretlen vállalkozókhoz tartozott – köztük lehetett Vajna özvegye is – de

április 30-tól a tulajdonost Garancsi Istvánnak hívják.

Az LVC Diamond új birtokosa ugyanis a Las Vegas Casino Zrt.-én keresztül a Garinvest Zrt., amely a székesfehérvári MOL Fehérvár FC nevű focicsapatot is birtokló milliárdos üzletember egyik cége.

Zárt ajtók mögött….

Az eset érdekessége, hogy az öt budapesti kaszinó a koronavírus-járvány miatt március vége óta zárva van. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor nyithatnak ki, de az biztos, hogy mire erre sor kerül, addigra már új lesz a tulajdonos és a vezérkar is.

Hatalmas üzletről van szó,

hiszen egészen elképesztő

28,3 milliárd forintos éves árbevételt és 9,6 milliárd forintos profitot termelt a 2019 januárban elhunyt Andy Vajna öt budapesti kaszinója 2018-ban.

Osztalékként ennél jóval többet vettek ki az üzletember kaszinós cégeiből.

A tulajdonoscseréhez természetesen kormányzati jóváhagyás kellett, amit a koronavírus-járvány elleni küzdelem közepette a jelek szerint meg is adtak Garancsi Istvánnak.

Andy Vajna halála után bizonytalan volt az öt budapesti kaszinó

(Sofitel, Corvin, Atlantis, Tropicana, Átrium) sorsa, amelyek koncessziós jogát az üzletember vállalkozásai birtokolták. A szerencsejáték-törvény szerint Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszter a megbízható szerencsejáték-szervezővel nyilvános pályázat kiírása nélkül is megkötheti a koncessziós szerződést.

Vajna esetében nem is volt nyilvános pályázat és most Garancsi István esetében sem.

Megbízható szerencsejáték-szervező a törvény szerint az a szerencsejáték-szervező,

valamint annak többségi tulajdonosa, amely

átlátható szervezet, és valamennyi közteherre vonatkozó bevallási- és fizetési kötelezettségének eleget tett, és egyszer sem esett harminc napot meghaladó késedelembe, és legalább 10 éve folytat szerencsejáték szervező tevékenységet Magyarországon.

A koncessziókat elnyerő cégeket a Belügyminisztérium és a Nemzeti Adó és Vámhivatal is átvilágította, és a vállalkozások tulajdonosai nyilatkozatot is tettek arról, hogy tulajdonosi struktúrájuk természetes személyekre vezethető vissza. Andy Vajna is bonyolult cégháló végén bukkant csak fel, mint magánszemély tulajdonos.

A Szerencsejáték Felügyelet honlapján mindennek nincs nyoma,

hiszen a koncessziós szerződés az LVC Diamond nevű cég nevére szól, csak ennek a cégnek a tulajdonosa változott meg. Garancsi Istvánt eddig is megbízhatónak tartotta a kormány, hiszen a soproni kaszinóban eddig is volt érdekeltsége, így viszont májustól már

ő Magyarország kaszinókirálya, hiszen 6 kaszinó is neki (?) termeli a pénzt.

Via mfor.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük