Sorting by

×

Gárdony önkormányzata pert veszített, de ki fizeti a cehhet? “A jegyző, a polgármester, a nyaralótulajdonosok, vagy egyenesen Soros?”

Többször beszámoltunk a Velencei-tó parti településen, Gárdonyban az önkormányzat és a polgármester hathatós közreműködésével folyó történésekről, amikkel a legtöbb esetben az ott élők, nyaralók jelentős része nem ért egyet. A mostani esetben Tóth István polgármester vagyonnyilatkozata körül zajlik a polémia.

A történet Tóth polgármester szemszögéből….

“2020 nyarán néhány nyaralótulajdonosunk forradalmi hevületében, megbuktatásomban bízva a baloldali média feltétlen támogatását élve politikai célú támadásba kezdett. Ennek a folyamatnak egy aduásza a vagyonnyilatkozatom kikérése volt. Ettől sokat, nagyon sokat vártak.”

Tóth István szerint

“Gárdony Város Önkormányzat képviselő-testületének minden tagja január végén leadta a vagyonnyilatkozatát. Leadtam én is, ahogy tettem ezt 1990-óta minden évben. Soha senki nem volt rá kíváncsi egészen 2020-ig. Nem csak az enyémre, hanem máséra sem.
A települési önkormányzatok tagjai nem kötelesek nyilvánosságra hozni vagyonnyilatkozataikat. Az érdeklődő polgárok a dokumentumokba betekinthetnek. A rendszerváltoztatás óta hivatalunkat jelenleg az ötödik jegyző vezeti. Egységes álláspontjuk szerint a vagyonnyilatkozat megismerésének folyamata a következő:

  • 1. Az érdeklődő hivatalunktól kéri az őt érdeklő vagyonnyilatkozat, vagyonnyilatkozatok megismerésének lehetőségét.
  • 2. A hivatal vezetője egyeztetés után időpontot biztosít az ügyfélnek.
  • 3. Az Ügyrendi Bizottság elnöke jelenlétében a hivatalban elzárt dokumentumot felbontják, és az érdeklődőnek átadják, aki tanulmányozhatja, és le is fényképezheti azt.
  • 4. A vagyonnyilatkozat megismerése után az iratot újra borítékba teszik és elzárják.”

-írta közösségi oldalán a helyi szokásjog alapján.

“Majd egyikük egy neves ügyvédi iroda segítségét kérte, akik újra kikérték az anyagot

Hivatalunk nem változtatott az álláspontján. Az ügyvédi iroda ezért beperelte hivatalunkat. Első fokon a pert hivatalunk elvesztette. Igazunkban bízva ellentmondtunk, s készültünk a fellebbezésre. Később javaslatomra elálltunk ettől a lehetőségtől, s az ügyvédi irodának átküldtük a kért vagyonnyilatkozatot. Nincs rejtegetni valóm. A helyiek pontosan tudják, hogy életemet nem a vagyon, a pénz megszerzésének olthatatlan vágya uralja. A vagyonnyilatkozatom iránt érdeklődők rövid határidővel meg fogják kapni az iratokat.”

-zárta bejegyzését Gárdony polgármestere. Megjegyezzük, hogy más helyeken pereskedés helyett egyszerűen kiteszik az információt -esetünkben a vagyonnyilatkozatokat- önkormányzat honlapjára.

Igen ám, de a pereskedés nem olcsó mulatság…..

Egy helyi nyaralótulajdonos szintén a Facebook-on reagált a Tóth által leírtakra:

“Tisztelt Polgármester Úr!

Jobb későn, mint soha megérteni, hogy a jogszabályok mindenkire vonatkoznak. Polgármesterre, jegyzőre, nyaralótulajdonosra. (Egyébként 1967 óta tulajdonoljuk itt a nyaralót, ha jól gondolom Ön akkor még Komáromban csintalankodott.)

Az „így szoktuk csinálni” meg a „nem szokták kikérni” helyett inkább arra kellene magyarázatot adnia, hogy mi értelme volt belemenni egy ilyen teljesen felesleges perbe – amit végül Ön is bölcsen belátott – hiszen az önkormányzati törvény szó szerint azt írja, hogy az önkormányzati képviselő vagyonnyilatkozata – az ellenőrzéshez szolgáltatott azonosító adatok kivételével – közérdekből nyilvános.

Ez a felesleges per, amibe Önök dölyfösen, csak azért is beleálltak, eddig 236.400.-Ft-ba került az önkormányzatnak. Azaz az adófizető polgároknak.

Azért írom hogy eddig, mert a másodfok még hátra van, azt pedig nem tudjuk, hogy az önkormányzat mennyit fizetett ki ügyvédi díjként. (Bár közérdekű adat, lehet kikérjük.)

Írna majd arról is pár szót, hogy ezért az anyagi veszteségért ki vállalja felelősséget? A jegyző? Ön? A nyaralótulajdonosok? vagy egyenesen Soros?

Egyelőre itt tart az ügy, ahogy a “hivatalosság” reagál, frissítjük a cikket.

Előzmények….

Kapcsolódó

Gárdony önkormányzata pert veszített, de ki fizeti a cehhet? "A jegyző, a polgármester, a nyaralótulajdonosok, vagy egyenesen Soros?"

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.