Gárdonyban a parti telkek kiárusítása a kánikula alatt zavartalanul üzemel!

A Velencei tóparti Gárdony gyakran szerepel híreink között, leginkább Tóth István polgármester ténykedése veri ki a helyiek és az odalátogatók körében a biztosítékot. Volt már tópart elkerítés, szabadstrand beszántás, parkolóbérbeadás egy képviselő cégének. Akit érdekel ide kattintva olvashat róluk. Az eset, amiről legutóbb a Gárdonyi Közlöny jóvoltából értesültünk, a bringások életét keserítik meg. Most egy újabb part menti terület értékesítését és körülményeit mutatjuk be.

A Gárdonyi Közlöny facebook oldalon állandó téma a part menti területek jövője. Számos esetben írtunk az építési szabályzat módosításairól, illetve azok lehetséges következményeiről. Ezeket a legtöbb esetben megosztó reakciók követték. Voltak, akik felháborodtak, de akadtak olyanok is, akik kételkedve fogadták a leírtakat – kezdődik a bejegyzés.

Ez ám a vendégszeretet! “Gárdony lesz a Velencei-tó no-go zónája?”

“A part menti területek eladására vonatkozó törekvések nem újkeletű kezdeményezések a városvezetés részéről, hanem évek óta a szemünk előtt zajlik, mindössze nem kapott eddig nagyobb publicitást.
Eddig bemutattuk már, hogyan adták el a Gárdonyi félszigetet, az agárdi Tópart Idősek Otthona közvetlen közelében található tóparti közparkot, most pedig egy újabb part menti értékesítését és körülményeit mutatjuk be, pontokba szedve:

1. 2018. április 26-án pályázatot írt ki Gárdony Város Önkormányzata

a Velence, belterület 4471/12 hrsz-ú 5261 m2 alapterületű beépítetlen terület megnevezésű központi, vízparti közművesítetlen ingatlan értékesítésére Az irányár nettó 95M forint, azaz cca. 18.000 forintos négyzetméterár volt. A pályázat beküldési határideje május 18. Azaz összesen 16 munkanap ált a pályázók rendelkezésére benyújtani igényüket.

2. 2018. május 30-án a képviselő-testület a nyilvánosság teljes kizárásával, zárt ülésen, a kiírt pályázatát érvényesnek és eredményesnek nyilvánítja

A pályázat nyertese: Goldberger Ingatlanhasznosítási, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft, akik a minimum irányárat fizették ki a területért. A zárt ülés miatt a pályázó cégek száma, a benyújtott ajánlatok értéke, vagy a pályázattal kapcsolatos bármely részlet nem elérhető a város honlapján. A cég fő tevékenysége a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése.

3. 2018. augusztus 8-án bármely fellelhető újabb pályáztatás nélkül a képviselő-testület a nyilvánosság kizárásával, rendkívüli, zárt ülésen ismét nyertest hirdetett a területre

Ezúttal már a Goldberger Ingatlanfejlesztő Projekt Kft. nyerte a pályázatot. A cég a tulajdonosi köre megegyezik az első pontban nyertes cégével. Ezt a Kft.-t 2018. augusztus 7-én, azaz a képviselő-testület döntése előtt egy (!) nappal jegyezték be, így az ingatlaneladásra vonatkozó, április végén kiírt pályázatot úgy nyerte meg, hogy papíron nem is létezett, majd megalakulása után egy nappal máris egy Velence-tavi part menti terület tulajdonosa lett. A terület jövőjével, hasznosításával kapcsolatban beszédes információ, hogy ennek a cégnek a fő tevékenységi körei már a lakó- és nem lakó épület építése, épületépítési projekt szervezése, saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése, adásvétele.

A Opten céginformációs oldal adatai szerint, a Goldberger Ingatlanfejlesztő Projekt Kft. a megalakulása óta nem tett szert egyetlen forint árbevételre sem és a tulajdonosokon kívül nem rendelkezik alkalmazottakkal sem.

A fenti tények teljesen világosan megmutatják, a parti területet egy bizonyos vevői körnek kellett átvennie az önkormányzattól

Ezzel pedig az igazi versenyhelyzet és így a lehető legnagyobb vételár elérését gátolták. Amennyiben pedig realizáljuk, hogy az ingatlan.com hirdetései alapján 18.000 forintos vételáron ma egy agárdi külterületen található telket (szintén közművesítetlen) lehet vásárolni, akkor érezhető igazán, a gárdonyi közvagyont átváltották aprópénzre.

Érdekesség, a tulajdonosváltás után a területen nem kezdődött el semmilyen beruházás. Ennek az egyik oka biztosan az, hogy Velence Város Önkormányzat új, független vezetése ezen az ingatlanon is változtatási tilalmat rendelt el közvetlenül a 2019. évi helyhatósági választásokat követően.

Ezzel szemben

Gárdonyban szinte hetente módosítják a Helyi Építési Szabályzatot annak érdekében, hogy egyre nagyobb és magasabb épületeknek biztosítsák az elhelyezését a part menti területeken is.

(A pályázati kiírás itt megtekinthető, az ingatlaneladásról szóló képviselő-testület döntése (2020. 05.31.), az ingatlaneladásról szóló képviselő-testület döntése (2020. 08.08.), az ingatlan értékesítéséről szóló adásvételi szerződés, és a Velence Önkormányzatának változtatási tilalmáról szóló rendelete a linkekre kattinva olvashatók.”

Illusztráció: Gárdonyi Közlöny

Kapcsolódó

 

gárdony

Egy hozzászólás itt: “Gárdonyban a parti telkek kiárusítása a kánikula alatt zavartalanul üzemel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük