Gattyán György bugyellárisa

Ha én ellenzék volnék, nagy érdeklődéssel fogadnám Gattyán György nyílt levelét és csatlakozási szándékát. Egészen biztosan tárgyalnék vele arról, hogy mivel is tudná ő és frissen bejegyzett pártja a közös erőfeszítéseket segíteni a kormányváltás érdekében. Az ellenzéki vezetőkhöz intézett nyílt levelében van ugyan valamelyes követelőző felhang, de annak tudatában, vagy inkább reményében, amit a politikai porondon megjelent új jelölt a közösbe adni képes, ennek jelentősége eltörpül.

A pénznek nincs szaga

Fogalmazzunk nyersen: Gattyán György saját bugyellárisából csinos summával járulhat hozzá az ellenzék választási pénzalapjához, s minél nagyobb lenne ez a hozzájárulás, annál rokonszenvesebbé válhatnak az ellenzéki szövetség számára Gattyán György politikai elképzelései. Vespasianus római császár megadóztatta a nyilvános illemhelyeket, mire fia, Titus szemrehányást tett neki, hogy ez mégsem illendő. A császár jövendő utóda orra alá dugott egy érmét, s megjegyezte: a pénznek nincs szaga. (Jut eszembe: Assisi Szent Ferenc a 13. század elején egy sugallatra felhagyott korábbi mulatós, katonaként élt életével, vagyonát templomok felújítására költötte, és az Úr szolgálatában megalapította a szegénység rendjét, a ferences rendet.) Belátom, hogy a szent útjának követése Gattyán György esetében túlzás lenne, de

azt nem várhatja az ellenzéki szövetségtől, hogy utólag csatlakozó párt vezetőjeként támogatásáért cserébe döntési pozíciókat és képviselő-jelöltségeket szerezzen az ellenzék soraiban.

Ha pedig tartja korábbi álláspontját, amely szerint az MM is indít saját jelölteket, és állít listát a választáson, az nem együttműködés lesz az ellenzékkel, hanem éppen kísérlet az Orbán Viktor és pereputtya megbuktatására irányuló próbálkozás megtorpedózására. Mindenképpen megosztaná a változást kívánó szavazókat.

gattyán bugyellárisa
fotó: MTI

Amúgy nem szól bele semmibe

De én az ellenzék helyében nem zárnám ki a vállalkozóként igen sikeres új politikai kakukkfióka meghallgatását, sőt a magam egyszerű, nyílt módján alkut is kínálnék neki valahogy’ így:

– Csekély ötven milliós támogatásért a programba foglalnám az MM javaslatait, – annál is inkább, mert azok (ha talán más formában is, de) már szerepelnek a közös programban, csak melléjük kellene írni, hogy az MM azokkal egyetért, azokat támogatja. (Nyilvánvalóan már ez is tömegeket mozgósítana az ellenzék oldalára.)

– 100-105 milliós támogatásért az MM megkapja listán a 100-105 helyet. (Ezek talán nem befutó helyek, de erkölcsi jelentőségük és mozgósító hatásuk nyilván nagy lehetne.)

– egy milliárdért az MM egy befutó helyet kap a listán és megkapja ráadásul a 80-85. helyet. (Így szerencsés esetben a párt támogatása révén akár megalakulhat a most halódó 7. frakció.)

– Mindennek fejében Gattyán György lemond miniszterelnöki (vagy ha van, miniszteri) ambícióiról, pártja nem állít külön listát és jelölteket a választáson, és úgy csatlakozik az ellenzékhez, hogy tudomásul veszi és elismeri az előválasztás eredményeit. (És leginkább okos vállalkozói ötletekkel segíti a kampányt, de amúgy nem szól bele semmibe.) Ráadásul pedig szent esküvéssel fogadja, hogy felszámolja fideszes kapcsolatait (ha vannak), és Orbán Viktor választási kasszájába nem fizet egy fillért sem – akkor sem, ha a kormány ennek fejében megígérné, hogy megszüntetik a cégei ellen folyó adóhivatali vizsgálatokat.

Lehet egy szép barátság kezdete

Szerény betűvetőként azt gondolom, nagyjából így kezdődhetne meg Gattyán György közhasznú ellenzéki politikai pályafutása, vagy legalább ez lehetne a kezdete egy szép politikai barátságnak az ellenzék és Gattyán György között.

 

Gattyán György bugyellárisa

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük