Gáz van Nyékpusztán! – avagy nem tudja az egyik balkéz, mit csinál a másik

Tisztázzuk az elején: a palagáz-kitermelés rendkívüli egészségügyi kockázattal és környezetterheléssel jár – egyértelműsít közösségi oldalán Tordai Bence közgazdász-szociológus politikus, a Párbeszéd színében.

Ez gáz!

“Az aszályos Alföldön akarnak gázkutanként százmillió literes nagyságrendben vizet felhasználva, rétegrepesztéses eljárással gázt bányászni, hozzáadva kb. egy tonnányi rákkeltő vegyi anyagot, amely a talajvízbe is átszivároghat és a légkörbe is bekerül. Mindeközben több klímagyilkos üvegházgáz szabadul fel, mint ha szenet bányásznánk és égetnénk.

Bónuszként a hidraulikus rétegrepesztéses bányászat durva hanghatásokkal jár, és időnként földrengést is okozhat. Nem csoda, hogy számos európai országban (Németország, Franciaország, Egyesült Királyság stb.) egyszerűen betiltották. Zöld pártként a Párbeszéd is ezt látja kívánatosnak.

Kövesse cikkeinket a Google Hírek-en!

A Fidesz-kormány azonban más állásponton van,

és – ahogy megszokhattuk – a békési palagáz-kitermelés ügyében is össze-vissza kommunikál. Egyszerre tettem fel kérdést az illetékes minisztériumnak és adtam be adatigénylést a megyei kormányhivatalhoz, a válaszok pedig homlokegyenest ellentmondanak egymásnak. “Valóban megkezdődik még az idei évben a nyékpusztai gázmezőn a földgáz kitermelése?” címmel írásbeli kérdést tettem fel Koncz Zsófiának, a Technológiai és Ipari Minisztérium (32 éves, és “a bányászat három évtizedes támogatásáért” nemrég méltó elismerésben részesült) államtitkárának.

Mint a válaszból kiderül, a “Corvinus projekt” kiemelt beruházás lett, ennek köszönhetően „az első, már lefúrt kút 2023 elején termelésbe állhat”.

Ugyanakkor a Békés Megyei Kormányhivatal a vonatkozó adatigénylésem, vagyis a szénhidrogén-kitermelési projekt (a nyékpusztai gázmező) engedélyeztetéséhez kapcsolódó dokumentáció (külön nevesítve egyebek közt a környezeti hatásvizsgálati dokumentumokat) kikérése nyomán arról „tájékoztatott” (illetve azt küldte válaszként “Tordai Béla részére” 😃 ), hogy bár a beruházás valóban kiemelt, az azzal kapcsolatos dokumentumok eddig „nem kerültek benyújtásra”, azokkal összefüggésben eljárás nem indult, így az adatigénylés nem teljesíthető.

Most vagy az van,

hogy a minisztériumban és/vagy a kormányhivatalban olyan fogalmatlan idióták dolgoznak, akiknek lövésük sincs, mi zajlik az államigazgatásban és az országban, vagy pedig az, hogy az állami MVM részvételével létrehozott vegyesvállalat az ipari tárca bábáskodása mellett az összes releváns jogszabályt megszegve, a környezetvédelmi hatóságot (az Orbán-rezsimben: a megyei kormányhivatalt) kikerülve kezdett gázkutak fúrásához.

Előzetes környezeti hatásvizsgálat nélkül ugyanis ilyesmi Magyarországon nem történhet anélkül, hogy az érintettek állás- és szabadságvesztést kockáztatnának környezet- és természetkárosítás bűntette miatt.

Elméletileg persze létezik egy harmadik lehetőség is, hogy a minisztériumban és/vagy a kormányhivatalban valaki egyszerűen hazudik, erre azonban Európa “legkeresztényibb” kormányának tizenharmadik évében gondolni sem merek. Szóval vagy fogalmatlan idióták, vagy bűnözők, ebből kell választani – vonta le a konklúziót a képviselő.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Friss!