Gáz van Pakson, életbe lép a hármas (hány van összesen?) intézkedési fokozat

Tegye fel laikusként  a kezét, aki 100 %-osan biztos abban, hogy ami Pakson folyik az atomerőmű – vízállás rügyben, az rendben lévő és még a Duna elbírja az egyelőre csak papíron lévő Paks 2-t is. Nem látom a kezeket…!

Hármasra emelték szerdán a Duna alacsony vízállása miatti   intézkedési terv fokozatát a paksi atomerőműben.

Az atomerőmű honlapján azt írták:

a folyó az előre jelzetthez képest előbb éri el a rekord alacsony vízszintet Paksnál. Ezért a szakemberek már a késő délutáni órákban elrendelték a hármas fokozat életbe lépetését.

Ez azt jelenti,

hogy az atomerőmű és a vízügyi igazgatóság szakemberei csütörtökön megkezdik a biztonsági rendszerek folyamatos hűtővíz-ellátásához szükséges, kisegítő szivattyúk telepítését.

Jávor Benedek: A Dunát nem lehet becsapni!

Ezt a műveletet akkor is végrehajtják – ekkor már védelmi gyakorlattá minősítve -, ha a Duna vízszintje az előrejelzéseknek megfelelően pénteken visszaáll korábbi, a 2. fokozatot indokoló “kisvizes” szintre.

Hozzátették: a 3. intézkedési fokozat az atomerőmű működését nem befolyásolja. Az intézkedési terv első fokozatát a Duna Balti-tenger felett mért 85 méteres szintje elérésekor vezetik be, a második fokozat 84,5 méteres, a harmadik 84 méteres szint alatt lép életbe.

És akkor jött a múlt hét ami nem is volt, tiszta téboly mi?

Jávor Benedek: Paks2 engedélye szerint a múlt hét nem is létezett

Jávor Benedek kicsit távolabbra nézett az orránál, amikor figyelmeztet:

“Arról azonban kevesebb szó esett, hogy mi történne Paks2 üzembe helyezése után egy hasonló helyzetben.

Az új erőmű környezeti hatástanulmánya szerint ugyanis az a helyzet, ami a múlt héten három napon keresztül fennállt, az egyszerűen nem létezik. Paks2 úgy kapott engedélyt, hogy a következő 70 évben, az új blokkok élettartama alatt nem fordulhat elő az, ami a múlt héten valósággá vált.

Paks2 környezeti hatástanulmányának egyik kritikus pontja a hűtővíz visszaeresztésének Dunára gyakorolt hatása. Még maga a hatástanulmány is elismeri, hogy ez egy jelentős, és tartósan fenálló kockázat. Az eredeti hatástanulmány azzal trükközött, hogy 1500 m3/s vízhozam mellett számolta ki a hőterhelés hatását a Dunára (ami másfélszeresen meghaladja a tényleges kisvízi adatokat, és inkább egy középvízi állapotnak felel meg). Belátható, hogy ha másfélszer annyi 25-26 fokos vízhez engedjük hozzákeveredni a 6 blokk párhuzamos üzemekor képződő 232 m3 33-34 fokos hűtővizet, a végső hőmérséklet jóval alacsonyabb lesz. Vidáman bemutatható a 30 fokos környezeti határérték betartása.”

És akkor majd Orbán Viktor, kezében a karddal és a Duna behúzza fülét-farkát és megnő….

“Ez annyira nevetséges volt, hogy hogy a még kukacoskodással igazán nem vádolható környezetvédelmi hatóság sem mert az engedélyre így pecsétet nyomni. Előírta, hogy sokkal kisebb, 950 m3/s vízhozamra is végezzék el a számításokat. Ezt követően hiánypótlásként benyújtották a 950 m3/s vízhozamra elkészített elemzéseket.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük