Gazprom bejelentés: leállíthatják az Ukrajnán át érkező gázszállítást Európába

Az Északi Áramlat 2 elleni támadás után itt az újabb csapás Európára, és így ránk is. A Gazprom bejelentette, hogy az Ukrajnán keresztül érkező gázt is elzárja Európa felé.

Ok vagy okozat?

A Gazprom szerint a Naftogaz ukrán gáz cég ok nélkül tagadta meg, hogy a Szohranovkai tranzitállomáson keresztül gázt szállítson az orosz fél. A Gazprom, kész lenne leállítani a jogvita folytatása esetén az Ukrajnán keresztül Nyugat-Európába a gázszállítást. A hírre azonnal emelkedni kezdett a földgáz ára, pillanatok alatt nőtt 8 százalékot a holland energiatőzsdén.

Magyar kincstári optimizmus, illetve naná, hogy Brüsszel!

Épp tegnap derült ki: megrongálódott – vélhetően szándékosan robbantották fel – az Északi Áramlat 2 vezetéket, így jelenleg csak Ukrajnán keresztül érkezik gáz Nyugatra.

Magyar érintettség Menczer Tamás külügyi államtitkár a következőket írta ki a témával kapcsolatban:

“Az orosz Gazprom – vitás ügyek miatt – leállíthatja az Ukrajnán keresztüli gázszállítást Európába. Ha ez valóban megtörténik, akkor kizárólag déli irányból, a Török Áramlaton keresztül érkezik majd orosz gáz Európába, hiszen az Északi Áramlaton keresztül történő szállítást már korábban leállították. A déli útvonal: Törökország, Bulgária, Szerbia, Magyarország. Európa egyre nagyobb energiaválságban van. Azonban Magyarországra érkezik az orosz gáz, nálunk nem fordulhat elő, hogy a családok nem tudnak fűteni, és az sem, hogy munkahelyek kerülnek veszélybe a gázhiány miatt. A Török Áramlat vezetéken keresztül a gázszállítás akadálytalanul történik. Magyarország energiabiztonságát, gázellátását megvédtük, és meg is fogjuk védeni. Az energia nem ideológiai kérdés, hanem a valóság kérdése. Vagy van, vagy nincs. Nálunk van. És lesz is. Azonban a helyzet egyre súlyosabb, és az ár egyre nő… Brüsszel nem ezt ígérte. A szankciós politika kudarcot vallott. Az energetikát érintő értelmetlen szankciók nélkül az energiaár és az infláció is azonnal megfeleződne.” Fejeződik be a Blikk cikke.

Friss!