Gémesi György szemétügye – és ami mögötte van

Gödöllő polgármestere úgy látja, politikai lejáratás van a mögött, ahogy a Zöld Híddal elbántak, ugyanis választások közelednek.

Levél a polgármestereknek

Gémesi György az, akit az LMP mellett előszeretettel támad a Fidesz és különféle kormányhű körök, amióta a szemétszállítás befuccsolt és az államnak kellett átvennie a feladatokat. Gémesi amellett, hogy Gödöllő polgármestere, az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke is, szombaton levelet írt polgármestertársainak.

A háttér: a Pest és Nógrád megye 116 önkormányzatának társulása által működtetett Zöld Híd Kft.-nek 2,5 milliárd forintra volt szüksége ahhoz, hogy tartozását rendezze és a működését helyreállítsa. Úgy fest, a gondok megoldódnak a kormány tőkefröccsével. Szerdán ugyanis a katasztrófavédelem szigorú felügyelete alatt újraindította a szemétszállítást (a 26 milliárdos gyorssegélyt az NHKV Zrt., a köznyelvben kukaholdingként emlegetett cég kapta országos kiadásaira, nem csak a Zöld Híd bajainak orvoslására). Azóta az állami kukaholding vissza is vonta a Zöld Híd engedélyét.

Széleskörű lejáratás

Gémesi a többi polgármesternek küldött levelében azt írja, a Zöld Híd ellehetetlenítése egy folyamat vége. Aki figyelemmel kísérte az elmúlt két évben a munkájukat, az láthatta, hogy a nemzeti hulladékgazdálkodó folyamatosan alulfinanszírozta a társulás cégét, a Zöld Hidat. Szerinte az sem segített a dolgon, hogy nem épült meg időben egy új, ígért hulladéktároló, így havi 70-100 millió forintba kerül, hogy Gyálra viszik a szemetet.

Úgy véli, egy puszta segítségkérés után politikai, emberi és szakmai lejáratás indult az ügyben,

„a szolgáltatás kényszerű leállása után személyem és az ügyvezető igazgató úr ellen a kormánysajtó oldaláról is folytatódott az azonos tartalmú, de lehengerlő politikai lejárató kampány. Arra a következtetésre jutottam, hogy az események láncolata, valamint a nyilatkozatok alapján sunyi, alattomos politikai szándék húzódik meg a történések mögött. Mint eddig mindig, amikor választások közelednek.”

Valakin „el kell verni a port” az NHKV Zrt. csődhelyzetéért, ami kódolva volt. Mivel kiváló önkormányzati szakembereink vannak, 2013 óta előre tudjuk, írjuk, jelezzük a mára kialakult következményeket. Kell egy „bűnös”, akire hárítani lehet a felelősséget, aki elviszi a kommunikációt az NHKV Zrt. botrányos működéséről, gazdálkodásáról.

Sajtótájékoztató – kérdezni nem lehetett

A szemétkáosz ügyében Kontrát Károly belügyi államtitkár is sajtótájékoztatót tartott, de olyat, ami ritkaság, ugyanis kérdezni nem lehetett tőle. Gémesi erről azt írja, ez is világosan mutatja, hogy a kormányt nem a szolgáltatást igénybevevő 350 ezer ember, a szolgáltatást biztosító közel 400 ember, nem is a Zöld Híd, hanem Gémesi lejáratása érdekli.

Gödöllőn vagyok útban.

„A lényeg, hogy a Zöld Híd – meg merem kockáztatni szándékos – kivéreztetése után, a kialakult működésképtelenségből eredő szomorú helyzet átmenetileg megoldódott. Addig legalábbis, míg a katasztrófavédelem a helyszínen van” – írja.

De azért felteszi a kérdést:

nem lett volna egyszerűbb, ha korrekt módon finanszírozzák a Zöld Hidat?

(Forrás: HVG)

Kapcsolódó

Szemét egy helyzet!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük