Geréb Ágnes letöltendő büntetést kapott

A Fővárosi Ítélőtábla kedden, Geréb Ágnest két év letölttetendő szabadságvesztésre ítélte és tíz évre eltiltotta hivatásától. Két nagyon régóta húzódó, tragikus kimenetelű otthon szülés ügyében hozott most döntést Geréb Ágnes ellen az Ítélőtábla.
[mnky_ads id=”4674″][mnky_ads id=”4666″]

Nincs több remény

Korábbi ítéletekből úgy tűnt, hogy az otthon szülés hazai arcának számító orvos számára kedvezően alakul a per, ám most nem várt  fordulat következett.

Geréb Ágnest 2012-ben két év letöltendő fogházra ítélték, a bíróság szerint az otthonszüléseket vezető nőgyógyász bába megszegte a szakmai szabályokat. Az egyik esetben az ikerpár egyik tagja 12 percig nem kapott elég oxigént. A másik esetben a bába gerincsérülést okozott a babának, aki elakadt szülés közben. Mindkét csecsemő meghalt.

2014-ben és 2016 áprilisában Geréb Ágnes és védője perújítási indítványt nyújtott be a két üggyel kapcsolatban, amit új igazságügyi orvos szakértői szakvéleményre alapoztak. Az új  perben 2015 nyarán tartották az első tárgyalást, 2017 áprilisában pedig tíz évről nyolc évre csökkentették a munkától való eltiltást, és öt év próbaidőre felfüggesztették a fogházbüntetést.
[mnky_ads id=”3806″]

Geréb Ágnes szerint boszorkányüldözés folyt ellene

Tavaly áprilisban az ügyész azért fellebbezett, hogy a bíróság mindkét perújítási kérést utasítsa el. Geréb védője pedig felmentésért, illetve az elutasított perújítás elfogadása érdekében nyújtott be fellebbezést. A keddi ítélet alapján az ügyész fellebbezésének adott helyt a bíróság, Geréb Ágnesnek két évre börtönbe kell mennie.

Az ítélet kihirdetését követően Geréb közleményt juttatott el az indexnek. Ebből idézünk: ”

A szülés mindenképpen embert próbáló. Társadalmi érdek, hogy ne társuljon hozzá megalázás és trauma. Az otthonszülő nőknek nem kis részük van abban, hogy az intézeten belüli szülés sok szempontból humanizálódott. Ha a munkám segített bármivel közelebb kerülni egy igazságosabb és emberbarátibb rendszerhez, akkor volt valami haszna, pozitív hozadéka ennek a hosszú, nehéz időszaknak, ennek a boszorkányüldözésnek”

Hasonló szellemben nyilatkozott a HírTv  Riasztás című műsora stábjának:

“Egész szakmai életutamban azon dolgoztam, hogy a magyar nők minél biztonságosabb, minél emberibb, minél méltóbb körülmények között szüljenek, és ezt most újra, a magyar bíróság más szempontból tekintette, a hálapénzen alapuló orvos, szülész-nőgyógyászok szakirodalmi háttér és egyéb nélküli szakvéleményét tekintette, a mi bizonyítékainkkal szemben .”

A perújítási eljárás lezárult, az ügyben további jogorvoslatra nincs lehetőség.
[mnky_ads id=”3811″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük