Gigabank épülhet Mészáros Lőrincnek

Orbán régi álma egy, az OTP mellett létező nagy magyar bank. Az ötletet most újra előhúzhatták a kalapból – Mészáros Lőrinccel együtt.

Már mozgolódnak az illetékesek

Érdekes, első hallásra talán furcsa, de mindenképpen elképzelhető sztoriról ír a 24.hu. Ugyanis a lap szerint úgy fest, belevág a kormány egy nagy, állami hátszelű gigabank összerakásába. Egyfelől ez kényszer is, mert a három éve állami tulajdonba vett Budapest Bankot (BB) idén értékesítenie kell a kormánynak a vállalása miatt – írja a lap –, azt pedig forrásaik állítják, megindult a mozgolódás.

Előkészítő lépések

Az új gigabank létrehozásának egyik előjele lehet, hogy Vida Józsefet, a Takarékbank elnök-vezérigazgatóját beválasztották Mészáros Lőrinc cégbirodalmának központi cége, az Opus Global Zrt. igazgatóságába. Ez azért lehet fontos lépés, mert az új bank minden bizonnyal a takarékszövetkezetek integrációja után létrehozott Takarékbankból nőhet ki. Ezt összevonhatják az állam közelében lévő MKB Bankkal és a  Budapest Bankkal.

A 24.hu szerint előkészítő lépés volt az is a választások előtt, amikor „12 takarékszövetkezet topvezetőinek titoktartási kötelezettség mellett kellett nyilatkozatot tenniük arról, hogy a következő hónapokban minden tőlük telhetőt megtesznek a projekt sikeréért” – írják. Értesüléseiket hivatalosan senki nem erősítette meg.

Nem annyira titok a titok

A terv titkosságát azonban némileg tompítja, hogy a Mészáros Lőrinc 45 százalékos tulajdonában levő MKB Bank vezérigazgatója, Balog Ádám néhány héttel ezelőtt jelezte, a pénzintézet megfontolja a Budapest Bank megvásárlását, ha az eladósorba kerül. Ráadásul itt van még egy adalék: a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Appennin Office áprilisban megvásárolta a Corvin negyednél található Ü48 Irodaházat, amely az FHB központja.

(Forrás: hvg.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük