Gigantikus a hiány, de innen szép nyerni! – Akarat kérdése az egész!

Néha eltűnődöm, vajon a miniszterelnök tudja-e, mit beszél vagy csak elmondja, amit gonosz famulusai elé tettek? Legutóbbi rádiófecsejében Orbán Viktor ezt találta a nagyközönség elé tálalni:

„Azt akarom, hogy kiemelkedően jó éve legyen 2021. a magyaroknak, és úgy jönnénk ki a gazdasági válságból, hogy meg tudjunk előzni olyan országokat, amelyek előttünk voltak. Az első egy-két hónap még döcögni fog, de utána be kell gyújtani a rakétákat. (Hát persze, ha már megvettük őket – A szerk.) A kormány nem adta fel egyetlen tervét sem, így például a 13. havi nyugdíj visszavezetését, sem az otthonteremtési támogatásokra vonatkozót, és a sok száz beruházás is meghozza majd az eredményét. Én a beruházások támogatásában hiszek, főleg, hogy nincs most tömeges visszaesés a foglalkoztatottak számában.. A fő irány, amellett, hogy a bértámogatásokat sem hanyagoljuk el, a beruházások támogatása, mert munkahelyek beruházásokból vannak, a vállalatok azok, akik munkát adnak az embereknek. Azt fogjuk látni 2021-ben, hogy a magyar válságkezelésnek rendkívül jó esélyei vannak arra, hogy a rendkívül jól sikerültek közé soroljuk“.

„Azt akarom!?“

Ez mi akar lenni miniszterelnök úr! Minden csak akarat kérdése, és nekünk minden sikerül? Párthatározatom van rá?! Lehetséges.
Nemdebár, Orbán Viktor nagy próféta, és ha ő azt akarja…!? Úgy legyen!

Már tavaly sikert sikerre halmoztunk

Szijjártó Péter beszélte el nagy büszkén ugyancsak a közrádióban, hogy tavaly a magyar állami beruházásösztönzési rendszer 1433 beruházást kezelt, amelyre soha korábban nem volt még példa. Ezek 1676 milliárd forintnyi külföldi, főként napkeleti beruházást hoztak Magyarországra és mindez a világjárvány alatt történt.

Hurrá! Ez bizony sok pénz! Durván 3,75 százalékos beruházási ráta lett volna, ha csak ezeket a beruházásokat vesszük számba. Egyébként egy nappal Orbán nyilatkozata előtt jelent meg, hogy tavaly a jegybank számításai szerint a magyar GDP 6-6,5 százalékkal zsugorodott. Matolcsy György a közeli jövőt illetően méltán mértéktartóan optimista. A növekedés.hu portálon megjelent elemzése igazán eredeti, (szól például a fraktálokról, de ezeket most és itt hagyjuk békén!) – ezt írja:

Mint minden korábbi évtizedben, most is egy éven túl is tarthat a válságból való teljes kilábalás. Nem egy, hanem két-három év alatt dolgozhatjuk fel az összetett válság összes hatását. Most először a munkaerőpiacon, a beruházások terén és a növekedés helyreállításában jelenhet meg a gazdaság stabilizálása. Azt írja: ha nem lesz teljes a költségvetési egyensúly helyreállítása, akkor az évtized közepén megjelenthet egy újabb egyensúlyi válság. Viszont ez kezelhető, amivel az évtized végére helyreállhat az egyensúly és növekedés. Ehhez az egész évtizedre tervet kell készíteni, és meg kell teremteni az elgondolások sikeres végrehajtásának kormányzati és jegybanki feltételeit.

Amint látható, Matolcsy is szereti a dolgokat akaraterővel megoldani,

de azért most e mellé felsorakoztat egyéb programpontokat is. Legfrissebben azonban a Pénzügyminisztérium jóvoltából nyilvánosságra került néhány szaftos költségvetési adat. Minden várakozást felülmúl a tavalyi költségvetési hiány.

A központi alrendszer 5548,6 milliárd forintos deficittel zárta az évet, ez pedig jócskán meghaladja a tárca által előzetesen jelzett összeget. A PM szerint a hiány a GDP 9 százaléka körül lehet. Csak decemberben 2250 milliárd forintos lyuk támadt a büdzsében. Az államadósság összege a GDP-hez képest ismét magasabb 80 százaléknál, csak úgy, mint 2010-ben.

No lám!

Tavaly decemberben volt foganatja az „Azt akarom…“ kezdetű mondatoknak. Hanem hát innen szép nyerni! S ha mégsem, majd lesz magyarázat! Járvány, Soros, EU, Gyurcsány, migránsok – nagyjából ebben a sorrendben.

Miniszterelnök úr! Talán szembe kellene nézni a realitásokkal, és végre lehetne némi észszerűséget vinni a kormányzásba és a közpénzek felhasználásába! Vagy ez hiú remény? Akkor jövőre jöjjön végre a kormány- és rendszerváltás!

egyetemek

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük