Most a harmadik évezred elején már tudható, hogy a gazdaságban és a politikában meghatározó lett a globalizáció. Míg a tudomány, a kultúra és a sport pedig tovább napfürdőzhet a nemzeti függetlenség vakító sugarában.

Vak vezet világtalant

Pokoli felmelegedés jön, tudják-e a fineszesek, hogy mindez bekövetkezik, ha keresztényi alapokon, ha nem.

„… a tisztán haszonelv ellentétes a tudomány kiegyensúlyozott fejlődésével. Látnunk kell, hogy humán ágazatok, társadalomtudományok, az erkölcsi tudományok, minthogy közvetlen anyagi hozamuk nincs, a sutba kerülnek. Holott tényleges fontosságuk egyre nagyobb. […] veszélyzónába kerülünk: elfeledkezünk az élet értelméről. […] ne veszítsük el érintkezésünket a természettel és a természetfölötti világgal …”

(.Aurelio Peccei 1984, 102., 106.)

Római klub

A Római Klub szerepe nem veszített az időszerűségből, hiszen az 1970-es évek végén egyik prominens magyar tagja, László Ervin így nyilatkozott a célkitűzésekről.

„… vegye számba és fogalmazza meg azokat a problémákat, melyeket az emberiség e század végén és a következő század elején meg kell, hogy oldjon, illetve legalább mérsékelni tudja a várható hatásokat.”

Mi is az a Római klub?

1968-ban alakult nemzetközi csoport a globális gondok feltárására. A cselekvés három pilléreként a globális nézőpontot, a holisztikus szemléletet és a hosszú távú megoldásokat jelölte meg. Első jelentése, A növekedés korlátai, 1972-ben jelent meg, hatalmas feltűnést keltve. A Római Klubban tevékenykedett több magyar tudós – Gábor Dénesen kívül Bognár József, Szentágothai János és az ugyancsak külföldön élő László Ervin.

Szakértői tudományos elemzéseket készítenek a világélelmezés, az energia- és nyersanyagellátás, a környezetvédelem gondjainak feltárására és megoldására, a gazdasági növekedés, a technikai haladás környezetkímélő irányainak keresésére. Tagjai több ország tudósai, gazdasági szakemberei, közéleti személyiségei. A fent említett A. Peccei alapította.

Drámai klímaváltozás a hazai politikában is

“A dolgok nem mehetnek a szokásos kerékvágásban, ha azt akarjuk, hogy unokáink egy olyan bolygón éljenek, amelynek van jövője, és amellyel jól bánnak”

– mondta Ian Johnson, a Római Klub főtitkára egykoron. Tudják-e idehaza mindezt és értik-e a fineszes szellemóriások? Vagy a haszonelvűséget kizárólagosan úgy értelmezik, hogy a profit a végső cél mindenáron és, hogy csupán eszköz legyen, arról szó sem lehet.

„Ez egy teljesen más út, amit a Fidesz fog kikövezni. Orbán Viktor 2010 után végrehajtott egy új rendszerváltást, ami új alkotmánnyal, új törvényekkel, új gazdasági berendezkedéssel, a nemzeti burzsoázia megteremtésével, a médiatér megváltoztatásával és ezzel együtt egy új nemzeti egységretorika szüntelen használatával jött létre és minden látszat ellenére, folyamatosan erősödött. Hogy ez hova vezet, még nem dőlt el, de máris beteljesülve és letisztulva is látjuk, amit Tölgyessy Péter már néhány évvel ezelőtt megfogalmazott: nem csak egy új pártrendszer, hanem új politikai rendszer születik “

– vélekedett a történész Bottoni.

Ebben a politikai rendszerben a fineszes csókosok főként állami megrendelések megszerzésével érik el vagyongyarapodásukat. A nemzeti függetlenségről szóló litániák csomagoló eszközként szolgálnak mindehhez, főleg a kommunikációban.

(Folytatás következik.)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét