Goebbelshez hasonlította Orbánt az ENSZ emberi jogi szakértője

Európában még nem vérrel és tűzzel támadnak, azonban a fekete dagály egyre nagyobb, és elhomályosítja az Európai Unió értékeit – írja Diego García-Sayan, Peru volt igazságügyi és külügyminisztere.

Kemény hangvételű cikket jelentetett meg az ENSZ emberi jogi szakértője, korábbi miniszter Spanyolország legolvasottabb napilapjának, az El País online kiadásán, „Ezeknek az időknek a Goebbelsei” címmel. A lap szerkesztői pedig Orbán Viktort választották illusztrációnak, García-Sayan többször is említi a magyar kormányfőt írásában.

Egyre nagyobbak az intolerancia, az idegengyűlölet és a populizmus által vetetett fekete hullámok a világ különböző pontjain. Ezeknek a közös nevezője a hatalom megtartására irányuló propagandaeszközök, amelyek nagyban hasonlítanak a Goebbels által a múlt század harmincas éveiben indított hagyományokra – írja véleménycikkében a korábbi miniszter.

A jobboldali és a populista kormányok, például Orbán Magyarországon vagy a lengyel kormány a szektariánus és a kormányzati autoritarizmus jelképei, ezek Európában az 1930-as évek antiszemitizmusa óta nem ismertek – írja García-Sayan.

Példaként említi a magyar Stop Soros törvénycsomagot, a kormány menekültellenességét, azt, ahogy a civileket vegzálják, Lengyelországban az igazságszolgáltatás átszabásával példálózik.

A szakértő szerint ezek a rezsimek hatalmukat a nemzeti identitás erősítésével tartják meg, aminek alapja, hogy az állampolgárok biztonságát ígérik, kiegészítve egy brutális, goebbelsi propagandagépezettel – Duterte, Orbán és Kaczynski esetében egyaránt.

Aggódom, mert ebben a másodpercben úgy látom, semmi és senki nem tud ellenállni, nem látni az ellenállást, a demokrácia és az emberi jogok egyre inkább háttérbe szorulnak.

(Forrás: hvg.hu)

Kapcsolódó:

Orbán újabb goebbelsi beszéde – Védelmi pénz, Magyarország kifosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük