Connect with us

Kerítésen túl

Golyóálló mellényben a cár – A Fico-merénylet hatása Putyinra és az FSZB-re

Orbán Kijev után Moszkvában is villámlátogat
Megosztás

A szlovák miniszterelnök elleni merénylet után, akin nem volt golyóálló mellény, úgy tűnik Vlagyimir Putyin biztonsági személyzete, -akiknek nagy része az FSZB tagja- is elgondolkozott és újra szervezte az elnök védelmét. Mi kellhet még a golyóálló mellényen kívül  – ami a magyar miniszterelnök gardróbjának is fontos  része már évek óta- szükség az orosz vezető védelméhez. 

Jobb félni

Mióta egy merénylő megkísérelt végezni Robert Ficoval, alighanem a térség valamennyi despotájának biztonságát még jobban védik mint eddig, hiszen: „jobb félni, mint megijedni.”

Mi magyarok újabb elsőhellyel büszkélkedhetünk, mert míg a többiek csak most ébredeznek, Orbán Viktor a védelmére összehozott „pretoriánus gárdájának”, alias TEK, köszönhetően már régen Európa alighanem legjobban védett vezetője.

FSZB, ébresztő

Az orosz különleges szolgálatok példátlan mértékben szigorították a Vlagyimir Putyin elnököt övező, amúgy is szigorú biztonsági intézkedéseket – mondta a The Moscow Timesnak két orosz tisztségviselő, akik Putyin számos nyilvános fellépésén jelen voltak, állításaikat megerősítette egy Kremlhez közeli forrás is.

„A Kreml nagyon komolyan veszi Vlagyimir Putyin biztonságát. Látható és láthatatlan őrök egész serege védi”

– mondta egy orosz tisztviselő, aki részt vett a május 9-i győzelem napi felvonuláson.

Van mitől tartani

A kockázati tényezők között szerepel a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Putyin ellen háborús bűnökkel vádolt elfogatóparancsa, valamint az ukrán drón- és szabotázstámadások, valamint az iszlamista radikálisok támadásainak kockázata – mondta egy másik tisztviselő.

Hozzátette, hogy a Kreml különösen nagy készültségben van Sinzo Abe japán miniszterelnök 2022-es meggyilkolása és Robert Fico szlovák kormányfő múlt havi kísérlete után.

Kommunikáció és igazság

„A biztonsági intézkedések a standard szinten vannak. Mindent megteszünk, hogy biztosítsuk az elnök biztonságát”

– mondta magabiztosan Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője májusban újságíróknak a Fico elleni merényletet követően.

Valójában a különleges szolgálatok Putyin életének gyakorlatilag minden területét felügyelik, egészen addig, hogy minden ételét  teszteljék egy hordozható labor segítségével – mondta egy Kremlhez közeli forrás.

„Az elnöknek személyes szakácsai vannak, akik mindig vele utaznak. Élelmiszert is hozzák magukkal, de míg is mindig utazik Putyinnal egy különleges tisztcsoport, akik minden étkezést ellenőriznek, mielőtt Putyin  elé kerül.

Putyin legalább 2023 óta visel golyóálló melléynt nyilvános szabadtéri rendezvényeken, köztük Moszkvában is – mondta a The Moscow Timesnak az a két orosz tisztviselő, akik személyesen is látták Putyint több ilyen megjelenés alkalmával.

Ezt az Elnöki Biztonsági Szolgálat (SBP), a Szövetségi Gárdaszolgálaton (FSO) az elnököt védő egység határozott ajánlására tette – mondta az ügyben jártas két tisztviselő egyike.

Putyin még a kabátja alatt is viselt ilyen mellényt a győzelem napjának idei rendezvényein, amely a második világháborúban a náci Németország felett aratott szovjet győzelmet ünnepli – közölte a két orosz tisztviselő egyike.

„Idén május 9-én a főnök [Putyin] egyértelműen rejtettgolyóállót  viselt a felvonulás alatt. És ez az elővigyázatosság szerintem szükséges”

mondta az első tisztviselő.

„Isten óvja az óvatosakat”

– mondta a második tiszt.

„Szakmai véleményem szerint Putyin valamilyen ballisztikai védelmet visel, amíg a felvonuláson részt vesz”

– összegezte egy szakértő.

Akikkel Putyin sem vitatkozik

Mindenki, aki Putyin mellett a lelátóról nézi a felvonulást, ezt csak a Kreml személyes meghívásával teheti meg. A biztonsági szolgálatok minden vendégnél szigorú háttérellenőrzést végeznek, amely megvizsgálja politikai hitelességét és lojalitását. Mielőtt beléphetnének a Vörös térre, a felvonulás minden résztvevőjének – beleértve a második világháborús veteránokat, tisztviselőket és képviselőket is – alapos személyes ellenőrzésen kell átesnie.

Eközben az SBP mesterlövészek tucatjai állomásoztak a Kreml, a GUM áruház és a Vörös teret körülvevő egyéb épületek tetején a felvonulás alatt.

„Putyin meglehetősen egyedi vezető abban a tekintetben, hogy általában beleegyezik a biztonsági körzet fokozott kiterjesztésébe, amikor az őrei ezt kérik”

– mondta mondja egy másik szakértő, majd hozzátette:

„Általában más vezetők hajlamosak állandó konfliktusba kerülni őreikkel, de Putyin nem. Szinte mindig egyetért az igényeikkel, ahogy most is ”

(Képünkön: ketten golyóállóban)

Kapcsolódó

golyóálló,

Szerző