Gondos fiú ez az Orbán! Már Paks2-vel sem kell (lehet) foglalkoznia a következő kormánynak! - Városi Kurír

Sorting by

×

Gondos fiú ez az Orbán! Már Paks2-vel sem kell (lehet) foglalkoznia a következő kormánynak!

Lassan semmibe nem lesz beleszólása a 2022-es választást megnyerő – persze csak, ha nem a Fidesz lesz az- kormánynak. Az alapítványba kiszervezett cuccok után az atomenergia ellenőrzésébe sem szólhatna bele a következő kormány, Orbán Viktor 9 évre nevez ki új vezetőt.

Hirdetés

Az éj leple alatt, ahogy azt Semjéntől tanulták

Módosítócsomagot nyújtott be kedd éjjel a kormány a parlamentnek, amely alapján a paksi bővítés felügyelete teljesen átalakulna, 2022-től már nem a kormány felügyelete alá tartozna. Az új módosítócsomag tartalmazza többek közt, hogy az Országos Atomenergia Hivatal 2022-tól önálló szabályozó szervként működne tovább.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a következő kormányok kezéből is kikerülne Paks2 felügyelete.

A törvényből eltűnik ez-az

Például az a mondat is az enyészeté lett, hogy

“az atomenergia biztonságos alkalmazásának irányítása és felügyelete a Kormány feladata.”

18 év tuti kontrol

Az új hivatal elnökét a miniszterelnök nevezi ki kilenc évre, egy alkalommal újraválasztható.

Megválasztásához nem írnak ki pályázatot, az alábbi kritériumoknak kell megfelelnie:

  • legyen felsőfokú végzettsége,
  • legalább három év tapasztalata az atomenergia alkalmazásában
  • és vezetői gyakorlata a közigazgatásban.

Azt is tartalmazza a módosítás, hogy megválasztása után az elnök nem váltható le.

Készülhettek a dologra….

Az Országos Atomenergia Hivatalnak április végétől nincsen főigazgatója, azt követően, hogy Fichtinger Gyula lemondott nem neveztek ki új vezetőt az élére.

Április végén derült ki….

Öt évvel később kell csak megkezdeni a paksi atomerőmű bővítésére felvett orosz hitel törlesztését, viszont a futamidő is ugyanennyivel rövidül – vette észre a RIA Novosztyi orosz hírügynökség cikkét a Népszava.

Az eredeti szerződés szerint akkor kezdte volna meg Magyarország a törlesztést, amikor elindul az első reaktorblokk.

Ezt legkésőbb 2026 márciusára datálták, és ez a határidő csúszik a szerződés módosításával 2031 márciusára. A visszafizetés határidejét ugyanakkor nem tolták ki, az marad 21 helyett csak 16 év, és a jelenlegi pénzpiaci kamatszint többszörösére rúgó kamatok is változatlanok (évi 3,95-4,95 százalék), amit a RIA Novosztyi orosz sikerként említ. A Népszava cikke szerint

a hitelt tovább drágítja, hogy 2014 óta több mint 15 százalékkal gyengült a forint az euróhoz képest, azaz ennyit drágult a beruházás, mielőtt egyáltalán elkezdődött volna.

Jávor Benedek szerint….

Két hete, amikor az alábbi bejegyzés született, még senki nem tudhatta, hogy rövid időn belül okafogyottá válik minden kétkedés, hiszen Orbánék teljes felügyeletük alá vonták Paks2-őt, amibe beleszólhatunk az csupán az maradt, hogy a visszafizetést melyik zsebünkből és főleg minek a fejlesztése helyett eszközöljük.

“….Orbánék annyit nem tudtak elérni, hogy ha már egy rablókamatot érvényesítenek velünk szemben az oroszok, akkor legalább azt az eredeti szerződésnek megfelelő konstrukcióban fizessük vissza, és a jórészt az oroszok hibájából bekövetkezett csúszás miatt ne Magyarországot büntessék. Az alkalmazott kamatráta változásai miatti költségnövekedés sok tíz milliárd forintot is kitehet….(…) Ceterum censeo: a káros, drága és kockázatos Paks2 projektet a lehető leghamarabb le kell állítani, felmondani a szerződést Oroszországgal, amúgy is kezd az egész a kormány fejére omlani.”

 

orbán

 

Hirdetés
átver

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.