Frissítve! Gruevszki menekültstátusza – Pintér Sándor: nem hibázott a menekültügyi hivatal

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülésén adott tájékoztatáskor nem hibázott a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal – jelentette ki a belügyminiszter a testület szerdai rendkívüli ülése után újságíróknak nyilatkozva.

A sajtóban megjelent indok „nem lehet valós”

Pintér Sándor kiemelte: a bevándorlási hivatal precízen, szakszerűen és törvényesen adott tájékoztatást Nikola Gruevszki menekültügyi eljárásáról. Hozzátette: a hivatal soha nem mondhatja el az eljárás részleteit, csak az ENSZ-nek. A menedékkérőt viszont nem köti ez a titoktartási kötelezettség, így akár a sajtón keresztül elmondhatja, például hogy milyen módon akar érvényt szerezni kérelmének.

A belügyminiszter az újságíróknak bemutatta azt is, milyen a határozat, amit egy menekültügyi kérelem elbírálásakor meghoznak. Mint hangsúlyozta, annak nincs olyan indokoló része, amely egyes cselekményekre kitér, csak törvényi helyeket tartalmaz. Így a sajtóban megjelent indok, arról, hogy mire alapozta a hivatal döntését, „az nem lehet valós”.

Pintér Sándor szerint a tények ismerete nélkül hozott következtetések miatt hívták össze a bizottság szerdai ülését, amelyen – mint kiemelte – azért is vett részt, mert fontosnak tartja, hogy a bizottság tekintélyét megőrizzék. A bizottság és a Belügyminisztérium közötti kapcsolattartás eddig kiváló volt.

A munkatársak feddhetetlensége

Emellett a belügyminiszter a bizottsági ülésen leszögezte: a bizottság tekintélyének megőrzése mellett feladata az is, hogy munkatársai feddhetetlenségét megőrizze. Mint kiemelte: munkatársai a törvényeknek és legjobb tudásuknak megfelelően, esküjükhöz híven adtak megfelelő választ.

Kiemelte: a menekültügyi eljárásban a törvény a hatóságokat kordában tartja és titoktartásra kötelezi. A menedékkérőt nem. Ez magyarázatot adhat arra, hogy mik jelentek meg a különböző sajtótermékekben.

Mirkóczki Ádám a testület jobbikos elnöke azt mondta: nem pártpolitikai ügyről van szó, azért hívta össze az ülést, mert a bizottság tekintélyét helyre kell állítani. A jobbikos politikus a Magyar Idők keddi számát is magával hozta, amely már kedd reggel beszámolt arról, hogy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal döntött Gruevszki menekültstátuszáról. Azt mondta: ez a nemzetbiztonsági bizottság ülésén még nem volt igaz, később mégis beigazolódott. Azt is elmondta, hogy a testületnek kedden küldött levélben a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) levelében azt írta: sem a külügynek, sem az Információs Hivatalnak nem kell beszámolnia, mert semmilyen adatuk nincs az ügyben. Ehhez képest Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán arról beszélt, magyar diplomaták segítették Gruevszkit. Úgy értékelt, a magyar kormánynak tisztáznia kell az ügyet.

Halász János szerint Gruevszkit a Soros által támogatott szocialista kormány üldözi

Mirkóczki Ádám, a testület ülése után pozitívnak nevezte, hogy a belügyminiszter személyesen jelent meg a bizottság ülésén. Kiemelte, az ügynek van nemzetbiztonsági relevanciája: ki kell derülnie, hogy volt-e a magyar hatóságoknak akár titkosszolgálatoknak szerepük, történt-e törvénysértő cselekmény, lehet-e az Európai Unióban egy köztörvényes bűnözőt menekültügyi eljárás keretében befogadni – sorolta.

Halász János, a bizottság fideszes alelnöke kiemelte: Gruevszkit a Soros által támogatott szocialista kormány üldözi. Azt is tudni, hogy Magyarországnak van egy törvényes joggyakorlata arról, hogy a valóban üldözötteknek menedéket ad.

Azt mondta: a testület keddi ülésén a menekültügyi hivatal vezetője minden kérdésre szakszerűen válaszolt, hiteles jogi tájékoztatást adott a jogi helyzetnek megfelelően. Az ügy részleteiről a törvény erejénél fogva nem adhatott tájékoztatást. A fideszes politikus szerint az ügyből az ellenzék csinál politikai ügyet. Ezért – mint mondta – a napirendet nem szavazzák meg.

Még az anonim bankkártyák ügye is előkerült

A fideszes politikus is hangsúlyozta, hogy a nemzetbiztonsági bizottság tekintélyét meg kell őrizni. Ehhez olyan kérdésekkel kell foglalkozni, amelyek a nemzet biztonságát érintik. Azt mondta, az ellenzéki politikusok a bizottság keddi ülésén csak a Gruevszki-ügyről kérdeztek. Miközben a balkáni útvonalon fokozódik a migráció, a hétvégén háromszor annyian támadták a magyar határkerítést, mint korábban. Az is látható, hogy az EU, az ENSZ és Soros György pénzéből anonim bankkártyákat osztogatnak a migránsoknak. Ez a terrorveszélyt is növelheti. Magyarország és Európa biztonságát veszélyezteti – szögezte le Halász János.

A bizottság ülésén Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke, a szocialista Molnár Zsolt, valamint Halász János, a bizottság fideszes alelnöke vett részt, aki a fideszes Lezsák Sándort is képviselte, így határozatképes lett az ülés. Ugyanakkor, mivel Halász János – kijelentésével megegyezően – nem szavazták meg a napirendet, így érdemben nem tudott tárgyalni a testület.

A kormánypártiak elfogadhatatlan eljárása

A szocialista Molnár Zsolt elfogadhatatlannak nevezte a kormánypárti képviselők eljárását. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy mivel jelen volt a belügyminiszter, választ kaphattak volna fontos nemzetbiztonsági kérdésekről.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetésének letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Nikola Gruevszki kedden a  Facebook-oldalán megerősítette, hogy megkapta a menekültstátuszt Magyarországon.

Brüsszeli biztos: az EU indoklást vár Magyarországtól

Ha megerősítést nyer az, hogy Magyarország politikai menedékjogot adott Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnöknek, az Európai Unió alapos indoklást vár Orbán Viktor miniszterelnöktől – írta Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos Twitter-üzenetében szerdán.

Az Európai Bizottság osztrák tagja aláhúzta, hogy a jogállamiság továbbra is alapvető elv a tagállamok és az unióhoz csatlakozni kívánó országok számára egyaránt.

„Ez kulcsfontosságú Európa hitelessége szempontjából” – fogalmazott.

Hahn meglepőnek nevezte, hogy Magyarország támogatja Macedónia uniós tagfelvételét, ugyanakkor nem tartja biztonságos országnak.

Niedermüller Péter kérdésekkel fordult Manfred Weberhez az üggyel kapcsolatban

Kérdésekkel fordult Manfred Weberhez, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjéhez Nikola Gruevszki korábbi macedón kormányfő ügyében szerdán Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője.

„A jog érvényesülésének szellemében járt-e el a magyar kormány, amikor menekültstátuszt adott a korrupció miatt jogerősen elítélt Gruevszkinek? Az európai biztonság érdekében járt-e el a magyar kormány, amikor diplomataautóval és egyszeri belépésre jogosító engedéllyel segítette az érvényes útlevéllel nem rendelkező Gruevszki bejutását az Európai Unió területére?” – Egyebek mellett ezen kérdéseket tette fel Niedermüller a Fideszt is soraiban tudó EPP úgynevezett csúcsjelöltjének.

„Igen beszédes Weber és a néppárti képviselők hallgatása. Ha az EPP ezután is megtartja a Fideszt a tagjai között azért, hogy a jövő évi választásokon többséget szerezzen, akkor az üzenet teljesen világossá válik: a néppártnak politikai erkölcse nincs, csak látszatelvei vannak” – hangsúlyozta.

Eközben Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő Trócsányi László igazságügyi miniszter azon kijelentésére reagált, miszerint „legyünk őszinték, egy volt miniszterelnök, ha bevonul egy börtönbe, annyira nem lehet könnyű a helyzete”. „A börtön senkinek sem könnyű, azonban a Gruevszkihez és Orbánhoz hasonló bűnözők oda valók” – írta Ujhelyi a Twitteren.

Az LMP a szakbizottságok rendkívüli összehívását kezdeményezi

Az Országgyűlés honvédelmi és külügyi bizottságainak együttes, rendkívüli ülésének összehívását kezdeményez a Gruevszki-ügyben Demeter Márta, az LMP társelnöke.

A honvédelmi és rendészeti bizottság LMP-s alelnöke szerdán közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Czukor József, az Információs Hivatal főigazgatója, valamint Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatójának meghallgatását kezdeményezi.

Demeter Márta a közleményben ezt úgy indokolta: „a kormányzati illetékesek közléseiből és a tényfeltáró sajtó adataiból is világos, hogy magyar külképviseletek és külszolgálatot teljesítő személyek aktívan vettek részt abban a folyamatban, aminek során a hazájában jogerősen börtönbüntetésre ítélt volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki beutazott Magyarországra, és itt rendkívül gyors eljárás során menedékjogot kapott”.

A kormányszóvivő Macedóniáról szóló elmarasztaló uniós dokumentumokra emlékeztet

Kovács Zoltán kormányszóvivő Twitter-üzenetben emlékeztette szerdán Johannes Hahn uniós biztost arra, hogy az Európai Bizottság egy 2018 tavaszi, Macedóniáról írt országjelentésében azt írta: fennáll az igazságszolgáltatásba való politikai beavatkozás veszélye a nyugat-balkáni országban.

A kormányszóvivő emellett felhívta az unió Európai Szomszédságpolitika és a Csatlakozási Tárgyalások Főigazgatósága biztosának figyelmét az Európa Tanács kínzás elleni ügyekkel foglalkozó bizottságának 2017. októberi jelentésére is. Ebben az áll, hogy az idrizovói börtönben az egészségügyi ellátás továbbra is teljes mértékben elégtelen, mely a fogvatartottak életét veszélyezteti, a börtön több részében a fogva tartás feltételei embertelennek tekinthetőek.

A jelentés emellett a korrupció súlyos mértékű elterjedését is említette, pénzért jobb cellába kerülhet az elítélt, gyógyszereket kaphat, mobiltelefont, akár kábítószert is szerezhet.

A macedón külügyminiszter ironikusnak nevezte a volt kormányfő menekültstátuszát

Ironikusnak és paradoxnak nevezte Nikola Dimitrov macedón külügyminiszter azt, hogy Magyarország menekültstátuszt adott Nikola Gruevszki volt miniszterelnöknek.

A macedón diplomácia vezetője úgy fogalmazott: irónia és paradoxon, hogy egy európai uniós ország védelmet nyújt egy elítéltnek, mivel kormányzása alatt az Európai Bizottság „fogva tartott államnak” nevezte Macedóniát.

Mint mondta, az ügy rendezése érdekében Macedónia a magyar hatóságoktól azt kéri, hogy tartsák tiszteletben a jogállamiságot, mindazonáltal továbbra is arra törekednek majd, hogy fenntartsák a jó viszonyt Magyarországgal.

Szerinte Macedónia, de az EU jogállamiságának sem tesz jót, hogy egy elítélt, aki ellen több eljárás is folyik, egy EU-tagországban kap menedéket. Hozzátette: Nikola Gruevszki soha nem volt politikai üldöztetésnek kitéve, és az élete soha nem volt veszélyben.

A politikus elmondta, hogy legközelebb a NATO-külügyminiszterek december eleji ülésén találkozik Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel.

Közben Mile Bosnyakovszki, a macedón kormány szóvivője arról beszélt, hogy mindaz, amit Gruevszki a menedékkérelme átadásakor mondott, hazugság, és azt reméli, hogy a magyar hatóságok kiadják a volt miniszterelnököt. Hozzátette: Gruevszki vissza fog térni Macedóniába, és letölti a börtönbüntetését.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Bauer Tamás: Gruevszki kimenekítése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük