Gulyás: a babaváró- és a diákhitelek törlesztését is felfüggesztik, a védekezéshez szükséges anyagi források rendelkezésre állnak

A hitelek törlesztésének idei évre szóló, a koronavírus-járvány miatt elrendelt felfüggesztése a babaváró- és a diákhitelekre is vonatkozik – mondta a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen elhangzott az is: új, az önkéntes felajánlásokat koordináló akciócsoport alakul, és szükség van a veszélyhezet meghosszabbítására.

Gulyás Gergely miniszter ismertette:

a babavárókölcsönnél a 10 éves futamidő nem hosszabbodik meg.

A moratórium a magánszemélyek közötti hitelekre nem vonatkozik, bár ez egyébként is keveseket érint – jegyezte meg.

A fogyasztói hitelekkel kapcsolatban

azt mondta, arra számítanak, a jelenlegi helyzetben megnő majd az igény irántuk, ezért döntöttek úgy, hogy ezeknél a teljes hiteldíjmutató (thm) legfeljebb 5 százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot.

A munkaviszonyokról,

a munkaügyi szabályoktól való eltérés engedélyezéséről Gulyás Gergely azt közölte: a munkaadó és a munkavállaló szabad megállapodásának tárgya, miként módosítják a munkaviszonyt. Azt várják, hogy

lesznek kreatív megoldások, amelyek adott esetben együtt járhatnak ugyan jövedelemcsökkenéssel is ebben a rendkívüli helyzetben, de a legfontosabb a munkahelymegtartás.

Az azonnali segítségre szoruló

turizmusban, vendéglátó-, szórakoztató- és filmiparban, továbbá a szerencsejáték-, előadóművészi, rendezvényszervezői és sportszolgáltatást nyújtó ágazatban speciális szabályokat hoztak. Esetükben

a nem lakás céljára szolgáló bérleti helyiségek bérleti szerződését június 30-ig nem lehet felmondani.

Ezekben az ágazatokban márciusra, áprilisra, májusra és júniusra vonatkozóan a munkáltatók mentesülnek a munkabér utáni közterhek megfizetése alól, a munkavállalók munkabérét terhelő járulékok közül pedig kizárólag az egészségbiztosítási járulékot kell megfizetni 7710 forintos legmagasabb összegben.

A turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kell március 1. és június 30. között fizetni

Emellett a taxisoknak sem kell június 30-ig gyakorlatilag semmilyen adót fizetniük. Ha kell, készek ennek meghosszabbítására.

Amíg a román állam garantálja, hogy fogadja az Ausztria felől érkező, a koronavírus-járvány miatt hazatérő román és bolgár állampolgárokat, addig Magyarország biztosítja nekik a humanitárius folyosót.

A román és a bolgár vendégmunkásoknak

a hegyeshalmi határátkelőhelyen biztosítják 21 és reggel 5 óra között, hogy konvojban hazatérhessenek – mondta a tárcavezető, hozzátéve: nem kizárt, hogy rendkívüli helyzetben napközben is megnyitják a humanitárius korridort.

Az is egyértelmű – hangsúlyozta -, hogy mindenki érdeke Európában az akadálytalan tranzitforgalom az áruellátás érdekében. Ezt azonban veszélyeztette a határon kialakult hosszú kocsisor – hívta fel a figyelmet a politikus.

“a helyzetet kezeltük, megnyitottunk új határátkelőhelyeket”, Rábafüzest és Kópházát.

A Miniszterelnökség vezetője jelezte ugyanakkor, hogy Hegyeshalomnál a nehézségek várhatóan hosszabb távon is fenn fognak állni.

Óriási, akár tíz-tizenötszörös lehet a különbség a kimutatottan koronavírusus betegek és a megfertőzöttek között, hiszen az érintettek akár 80 százalékánál tünetmentes a vírus jelenléte .

Bár a kormány ezután is közli a pontos számokat,

azok az egész világon, így Magyarországon is tájékoztató jelleggel bírnak, mert 10-15-szörös a látencia.A következő napokban vélhetően ugrásszerűen nő a fertőzöttek száma.
Magyarország más országokhoz képest a fertőződés egy korábbi szakaszában hozta meg a terjedés lassítását célzó intézkedéseket. Amit Ausztria 500-800 betegnél megtett, azt a magyar kormány harminc beteg után megtette.

a kormány a vírus terjedésének egyes szakaszaihoz igazítja kommunikációját, “igyekszünk mindenkit folyamatosan tájékoztatni a védekezés módjáról az összes lehetséges csatornán”.

Gulyás Gergely kulcsfontosságúnak nevezte a koronavírussal összefüggésben elrendelt veszélyhelyzet Országgyűlés általi meghosszabbítását. A kormány csak tizenöt napra tudja elrendelni a veszélyhelyzetet, ezt követően a parlamentnek kell azt meghosszabbítani. Ezért kérték szerdán a frakcióvezetőket, hogy a törvényhozás ezt tegye meg. A Ház ülésezése rendkívüli jogrend idején is biztosított – hangsúlyozta a miniszter, megjegyezve: azonban jelen helyzetben nem tudható, meddig tud ülésezni az Országgyűlés, meddig marad fenn a határozatképesség.

remélik, hogy erre képes lesz a Ház; nem számolnak vészforgatókönyvvel, de azért azt is elkészítik.

Továbbra is az emberi élet védelme a legfontosabb,

ugyanakkor mind a magyar, mind a világgazdaságot rendkívüli mértékben megterheli a járvány. Ezért a kormány valamennyi érintett minisztere általános feladatként kapta, hogy gondolkodjon a magyar gazdaság újraindításának lehetőségein.

Vannak szektorok, amelyek leálltak,

ilyen például a turizmus, ami gyakorlatilag megszűnt Magyarországon, ahogy Európa többi országában is – ismertette a miniszter. A külföldi lapok is a legmerészebb akciótervként minősítik a kormányfő által szerdán bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéseket – tette hozzá.

A meglévő tíz akciócsoporton túl egy újabbat,

úgynevezett önkéntes akciócsoportot állít fel a miniszterelnök a koronavírus-járvánnyal összefüggésben – ismertette Gulyás Gergely.

az akciócsoportot Révész Máriusz kormánybiztos, országgyűlési képviselő vezeti.

Számtalan formában jelenik meg az adakozási készség a társadalomban, amiért a kormány hálás, ennek koordinálását bízták Révész Máriuszra. Magánkórházak jelentkeznek, mások digitális eszközöket ajánlanak fel – tette hozzá a miniszter.

A védekezéshez szükséges anyagi források rendelkezésre állnak

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta: a Magyar Nemzeti Bankkal is egyeztetett a kormány, és a jegybankkal együttműködve fognak döntést hozni a magyar kis- és középvállalkozásokat célzottan és nagymértékben érintő lépésekről. Miközben mindent meg kell tenni a fertőzés terjedésének lassítására, különösen a 60 feletti, még inkább a 65-70 év felettieknél, közben a gazdaság működőképességét fenn kell tartani. Minden olyan javaslat, ami nem ezt szolgálja, az a kormány szerint veszélyes, mert hosszú távon lehetetlenné teszi, hogy a gazdaság gyorsan újra induljon. Csak az eddig meghozott kereskedelmi egységek bezárása heti szinten 140-160 milliárd forintos kiesést jelent – ismertette.

Ahol lehet, fenn kell tartani a munkaviszonyt, a munkarendet

Azt senkinek nem javasolja, hogy közös megegyezéssel felmondást írjon alá. Most abban a helyzetben vannak, hogy mentsék a menthetőt. Százezres munkanélküliséggel számolnak, az a kérdés hány százezres lesz.

Gulyás Gergely a banki hiteleket érintő moratóriumról elmondta:

bárki dönthet úgy, hogy törleszt tovább, erre van lehetőség.

A végrehajtások “nagyon nagy részét” ugyanakkor fel fogják függeszteni, erről egyeztetnek, a vonatkozó rendelet a néhány napon belül megjelenik.

Arra a kérdésre, hogy a Bruxinfo szerint az Európai Bizottság a járvány elleni védekezésre Magyarország számára 5,6 milliárdos összeget biztosít, azt mondta, ezt nem tudja megerősíteni, de örülne, ha így lenne. Egyelőre azt látják, hogy ez nulla – fogalmazott. Az eddig bejelentett válságkezelési eszközök sok állam számára jelentenek segítséget, könnyebb pénzfelhasználást is lehetővé tesznek, ami kis mértékben talán Magyarországra is vonatkozhat. Ugyanakkor ez főként azoknak segítség, akik rosszul állnak a pályázatok lehívásában, az uniós pénzek lekötésében, de Magyarország nem ezen államok közé tartozik – mondta.

Arról, hogy több mint 800 millió eurót úgy biztosítana az unió, hogy nem kell befizetni, azt mondta:

az összeg még nem biztos, de van egy fizetési könnyítés a befizetésnél.

Ezt a forrást gazdaságélénkítésre kell költeni

– rögzítette a miniszter. Hozzátette: 1990 óta a magyar költségvetés még soha nem rendelkezett olyan tartalékkal, mint az idén, 492 milliárd forinttal. Ez bőségesen elég a védekezésre, ezt követően a munkahelyek fenntartására, újak létesítésére, olyan cégek támogatására kell forrásokat fordítani, amelyek ígéretet tesznek arra, hogy nem építenek le.

A Hamburgból várható egészségügyi szállítmányról közölte:

“harcolnak érte”, de még nem érkezett meg, ha megtörténik, nyilvánosságra hozzák. Az egészségügyi dolgozók számára prioritást élvez a maszkok biztosítása, és mindent megtesznek, hogy újabb sebészeti maszkot, és félálarcot szerezzenek be. Jó esélyük van, hogy néhány napon belül milliós nagyrendű készlet érkezzen Kínából. Jelen esetben a szabad kereskedelem a szabad rabláshoz áll közel. A többi európai államhoz hasonlóan Magyarország is jelen van Kínában, erős képviselettel, jó esély van, hogy elhozzák, és úgy tűnik, a szállítást is sikerül megoldani. Kitért arra is: az operatív törzsnek a kormány azt a feladatot adta, hogy tegyen rendet maszkügyben, amihez világos szabályokat kell elfogadni arról, kik az első, második és harmadik számú kedvezményezettek.

Arról, hogy a diákok le tudnak-e érettségizni májusban, azt mondta:

mindent megtesznek ennek érdekében.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter bejelentéséről, miszerint

péntektől a közterületeken katonák lesznek, illetve arról, hogy ez összefüggésben van-e egy várható lakhelyelhagyási tilalommal, közölte:

ha ilyen határozat születne, akkor ebben a katonaságnak is segédkeznie kellene. Egyelőre ilyen döntés nem született

– jelentette ki. A jelenlegi helyzetben azt látják indokoltnak, hogy a biztonságot és a biztonságérzetet a lehető legnagyobb mértékben növeljék meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük