Gulyás: égvilágon semmi köze az ellenzékhez a választási törvénymódosításnak – Kormányinfó-zanza

Indokolt és szükséges a választási törvény módosítása, és nem érinti az ellenzéki összefogás kérdését – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online kormányinfón, amin az újságírók nem kérdezhették élesben.

Ja, ha Ő mondja….

“A közélet a járvány időszakában sem mentes a kisstílű vitáktól”

– mondta Gulyás Gergely miniszter az internetre átcuccolt kormányinfón. Gulyás Gergely hangsúlyozta: eddig egyetértés volt a politikában arról, hogy a választási és a kampányfinanszírozási szabályok visszaélésekre adnak lehetőséget a kis pártok és a “kamupártok” számára. A mostani módosítás azt szolgálja, hogy azok a pártok kapjanak támogatást, amelyek legalább 50 egyéni választókerületben jelöltet tudnak állítani – mutatott rá. Hozzátette:

ennek nincs köze az ellenzéki pártok indulásához.

a választási törvény módosítására csak 2021. január 1-jéig van lehetőség a következő választás előtt, ezért dolgozták ki most a javaslatot. Azzal érvelt, hogy az ellenzéki pártok eddig is azon vitatkoztak, egy vagy két listán induljanak-e, ezután is mindkettőre lehetőségük van.

Muti, kire szavaztál….

A módosítás lehetővé teszi azt is, hogy magáncélra a választók lefotózzák a szavazólapjukat. Az ellenzéki pártok attól tartanak, ez az utolsó elvi lehetőségét is elhárítja a választási csalásoknak. Gulyás erről azt mondta, szerinte a Nemzeti Választási Bizottság legutóbb is téves határozatot hozott erről: ha az ember nyilvánosságra akarja hozni a szavazatát, megteheti.

A strasbourgi bíróság is előírja, hogy a választók eldönthetik, élnek-e a választójog titkosságával.

Más….

A rendkívüli jogrend miatt felállítottak egy akciócsoportot is, ezt Varga Judit igazságügyi miniszter és Gulyás Gergely együtt irányítja, itt megvizsgálnak minden meghozandó intézkedést.

A miniszter beszélt arról is, hogy tisztában vannak vele, hogy nehéz az új intézkedések megtartása, ám az eddigi tapasztalatok szerint fegyelmezettek a magyarok. A honvédség is részt vesz az ellenőrzésekben és a járványvédelmi munkában, így egyebek mellett járőröznek és fertőtlenítést is végeznek a katonák –

jelenlétük hétfőig tovább növekedni fog.

Mi a helyzet a vakcinákkal?

A csütörtöki Kormányinfón a vakcinákkal kapcsolatban is előkerültek újabb információk – a miniszter szavai szerint

az EU az Astra Zeneca céggel kötött megállapodása szerint Magyarország 6,5 millió vakcinára számíthat.

Az orosz, kínai és más, a kontinensen kívüli gyártóktól származó oltóanyagokról elmondta, hogy

azok tesztelésének is meg kell felelnie az EU-s és hazai irányelveknek.

Az oltóanyagok könnyebb engedélyeztetésére uniós szinten van lehetőség Gulyás Gergely szerint, így úgy vélte, hogy ezzel minden ország élni fog. A miniszter elmondta, hogy fontos garanciákat nem iktatnak ki, így emberi egészségre veszélyes szerek biztosan nem fognak engedélyt kapni. Ő egyébként bármelyik vakcinával beoltatná magát, amennyiben az átment három klinikai teszten.

A kirendelés esetében elfogadták a Magyar Orvosi Kamara nyolc pontját, amely egyebek mellett olyan javaslatokat tartalmazott, mint például az, hogy egészségügyi válsághelyzetben áthelyezhetik az orvosokat, de amikor nincs válsághelyzet, akkor ez szükségtelen, illetve a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás időtartamát 100 munkanapban maximalizálta.

<<<Friss hírek!>>>

Az újságíró kérdések nyomán emellett kiderült:

 • az iparűzési adó felfüggesztésével kapcsolatos MKIK javaslatról még nem született döntés;
 • a lejáró dokumentumok érvényességét ismételten meg fogja hosszabbítani a kormány;
 • az olyan üzleteknek, ahol a bolt mellett kávézó is működik például, nem kell bezárnia, csak helyben fogyasztásra nincs lehetőség;
 • a közeljövőben döntés születhet a digitális oktatás miatt esetlegesen bevezetendő ingyenes internetről;
 • az egyházi óvodák és iskolák dolgozóit is tesztelik;
 • a házhozszállítás áfájának csökkentését egyelőre nem tervezi a kormány, inkább kedvezményekkel segítenének (szerk.: az éttermi fogyasztás esetén ugyanis 5 százalékos áfa alkalmazandó, míg a házhozszállítás esetén már 27 százalékot kell felszámítani.)
 • Gulyás Gergely szerint a közpénzzel kapcsolatos törvénymódosítás nem érinti a vagyonkezelő alapítványokat, a változtatást a felmerülő jogi igénnyel magyarázta;
  a miniszter álhírnek nevezte, hogy a focisták milliós fizetéseit kipótolnák, hozzátéve, hogy a legmagasabb adható bértámogatási összeg egyébként is maximum bruttó 240 ezer forint.

időjárás

Egy hozzászólás itt: “Gulyás: égvilágon semmi köze az ellenzékhez a választási törvénymódosításnak – Kormányinfó-zanza

 • 2020.11.15 - 07:35
  Közvetlen hivatkozás

  Ha nem volt olyan fontos a fidesznek a választási törvény módosítása,miért ez volt az első dolguk,ahelyett,hogy a különleges jogrendet valóban a védekezésre használják?A választásnak mi köze a járványhoz?Milyen érdekes,hogy Pampalini mindig éjszaka nyújtja be ezeket az agymenéseket.Nincs felesége,akivel “érdemben”foglalkozhatna?Esetleg gyűjtsünk neki kis kék tablettákra?

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük