Sorting by

×

Gulyás Gergely: ez van, ez lesz! – Bővebben: ekkor mehet koncertre, étterembe, aki nem oltat, és még sok más…..

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint a koncerteken, szállodákban, éttermekben szükséges lesz a védettségi igazolvány. A jövő héttől átlagosan hetente nagyjából 120-180 ezer Pfizer és Moderna vakcina fog rendelkezésre állni.

Gulyás szerint….

  • Tegnap a kormány a vírushelyzetet tárgyalta meg, megállapították, hogy sikerült a harmadik hullámot megtörni. A felnőtt korú magyar lakosság közel 53 százaléka megkapta már az első oltást, ennek köszönhetően az újraindítás folytatódhatott. A miniszter szerint ez szabadság-kérdés is, és bár ez a szabadság még nem teljes, aki beoltatja magát, visszakaphatja az életét.
  • Ma azzal kapcsolatosan, hogy hol szabad és hol nem szabad az oltottak és nem oltottak között különbséget tenni, európai szinten zajlik egy vita. A nemzeti konzultációban a megkérdezettek 60 százaléka azt támogatta, hogy aki be van oltva, élvezhessen előnyöket.
  • Mai tudásunk szerint a korlátozások augusztusig biztosan fennmaradnak, koncerteken, szállodákban, éttermekben szükséges lesz a védettségi igazolvány.
  • Néhány napon belül bárkit be tudunk oltani, aki regisztrált, minden engedélyezett oltás hatékony és biztonságos. Most is nyitva van az időpontfoglalás lehetősége, AstraZenecára, Sinopharmra és Szputnyikra lehet időpontot foglalni. Aki Modernára vagy Pfizerre vár, azzal számoljon, hogy ezen a héten kevés fog rendelkezésre állni, a jövő héttől átlagosan hetente nagyjából 120-180 ezer Pfizer és Moderna vakcina fog rendelkezésre állni. A szállítások a Pfizernél megbízhatóak és folyamatosak, de ezekből a második oltásokra is félre kell tenni.
  • Az összes regisztrált nagyjából 80 százalékát már beoltották. Ha valaki figyeli az oltóanyagokkal kapcsolatos nemzetközi vitákat, látni, hogy üzleti érdekek is állnak a viták mögött. Magyarországon szigorú vizsgálatok után történik az oltóanyagok engedélyezése – hangsúlyozta Gulyás. Az oltásellenességnek két formája van, az egyik az oltóanyagok valamelyikével szemben kelt bizonytalanságot, a baloldal ebben élen jár, a másik pedig egységesen minden oltást elutasít. Múlt péntek óta, ha valaki külföldről lép be az országba, védettségi kártyával mentesül a karantén alól. Ha vele érkezik egy 18 év alatti, rá is vonatkozik a mentesség.

Magyarország arra törekszik, hogy a legtöbb országgal tudjon kétoldalú megállapodást kötni a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban. Úgy látják, hogy ha megnézzük a déli országok nyilatkozatát, egyértelmű, hogy ők mindenkit be fognak engedni a nyári hónapokban.

Gulyás beszélt arról is:

  • a kormány benyújtotta kedden a költségvetést, a 2022-es költségvetés egyik legfontosabb célja, hogy dinamikus gazdasági növekedést tudjon biztosítani. Ha minden jól megy, év végére érhetjük el azt a szintet, ahol a járvány kitörésekor voltunk. 5,9%-os a hiánycél, és csökkenő államadóssággal számol a Pénzügyminisztérium. Magyarország takarékos, a jövőt felélni nem kívánó gazdaságpolitikája bevált, 17-18%-kal tudta mérsékelni 2010 és 2020 között az államadósságot. Az uniós országok többségében radikálisan növekszik az államadósság, míg Magyarország a járvány alatt is működésben tudta tartani a gazdaságot. A gazdaság újraindítása mellett a családok támogatására fordítanak kiemelt figyelmet, folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése. A 25 év alatti fiatalok adómentességének forrásait is tartalmazza a jövő évi költségvetés. A gazdaság újraindítására 7300 milliárdos alap áll rendelkezésre.

Az egészségügyben is új korszakot sikerült nyitni,

megszüntették a hálapénzt, és jelentős orvosi béremelést hajtottak végre, az ideinél majdnem 800 milliárddal áll az egészségügy rendelkezésére a következő évben –

közölte a miniszter. Az ülésen döntöttek az önkormányzatok támogatásáról is, jelentős adócsökkentést hajtottak végre, ami a kis- és középvállalkozásokat érintette kedvezően, helyben mintegy 150 milliárd forintnyi forrás maradt a számukra. Az önkormányzatoknál ez jelentett kiesést, az ő megkeresésükre tárgyaltak a 25 ezer fő feletti településekkel, a tárgyalások alapján a kormány összesen majdnem 23 milliárd támogatásról döntött. Szeretné egyértelművé tenni, hogy a döntésnek nem volt politikai motivációja – hangsúlyozta Gulyás.

Azt szeretnék, ha az önkormányzati világ is megerősödve kerülne ki a járványhelyzetről.

Uniós támogatások, “oltásellenes baloldal”

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: amikor arról beszélnek, hogy a baloldal oltásellenes, akkor a politikai kezdeményezéseikre gondolnak, van egy határozati javaslat, ami betiltaná a Szputyik és a Sinopharm vakcinát, ez a mai napig az Országgyűlés előtt van. Gulyás szerint azért vezetjük az oltási listát, mert a keleti vakcinákból sikerült sok első oltást beadni. Büszkék lehetünk arra, hogy hazánk nem várt az EU-ra, így kétszer annyi embert tudtunk beoltani, mint egyébként tudtunk volna.

Az EU-ból nekünk érkező pénzeket nem érdemes támogatásként felfogni,

ezek azért illetik meg az országot, mert a közös piachoz csatlakoztunk, egy olyan versenyben kell helyt állnunk, ahol nálunk erősebb szereplők vettek részt. Ez egy kölcsönösen előnyös helyzet, Magyarországnak még így is több előnye származik az uniós csatlakozásból, mint amennyi hátránya van. Szerinte nem szabad úgy gondolkozni, ahogy a baloldal teszi, hogy “könyöradományt” kapunk az Uniótól. Ma az EU összköltségvetése a tagállami költségvetések 1%-a.

A Fővárosi Kormányhivatal több ellenzéki budapesti önkormányzat ellen eljárást indított,

ezzel kapcsolatban Gulyás azt mondta:

az önkormányzatok jogellenesen jártak el, ragaszkodnak ahhoz, hogy sem pakolási díj, sem kommunális adó emelésére nincs mód. Ha visszatérünk a rendkívüli jogrendből, akkor se javasolnak az önkormányzatoknak ilyen döntéseket, de most egyetértettek abban, hogy nem ez a költségek emelésének időszaka.

Nincs érdemi különbség a vakcinák között, szerény növekedést látnak

A Sinopharm vakcinákkal kapcsolatban részben az ATV kérdésére is válaszolva azt mondta: több vakcinánál is felmerült, hogy esetleg harmadik oltást is kell adni. Ezek a vakcinák védettséget nyújtanak, a Semmelweis Egyetem vizsgálata ezt egyértelművé teszi, úgy látják, a Sinopharm beadása utáni ellenanyagszint akár százszorosa is lehet annak, ami egy fertőződés után kialakul, ezért nincs szükség harmadik oltásra.

Nincs érdemi különbség a vakcinák között, aki megkapta a második oltást, a megbetegedés aránya nagyon alacsony. Lehet tudományos vitákat folytatni, hogy melyik vakcinával oltották az időseket és fiatalok, az adatok hol kedvezőbbek, de nincs lényeges különbség

– hangsúlyozta.

Nincs értelme annak, hogy bizalmatlanságot keltsenek.

Folyamatosan vizsgálják, lehet-e összefüggés a szennyvízadatok romlása és a nyitás között

Főleg a budai kerületekben látszott szerény növekedés, emellett Debrecenben és Szolnokon. Egyelőre nem látják, hogy a nyitásnak drámai negatív hatása lenne.
Különböző statisztikai módszerek vannak, Magyarország szigorúbb rendszert választott, aki nem koronavírusban hal meg, de megfertőződött, őt is Covid-halottnak tekintjük. Azért kerüljük ebben a témában a politikai vitákat, mert csak kalapemeléssel lehet beszélni az orvosok, ápolók munkájáról, ezt nem helyes kritizálni. Az állam mindent biztosított a védekezéshez. A többlethalálozást érdemes nézni, Magyarország ebben a tekintetben az EU középmezőnyében van.

Védettségi igazolvány

Egyelőre védettségi igazolványt annak tudnak adni, aki itthon kapta meg az oltást. Különböző igazolásokat adnak az egész világon, ezért van szükség arra, hogy az adott államokkal kétoldalú megállapodás jöjjön létre.

A védettségi igazolványt az első oltás után állítják ki, szerinte helyes döntést hozott ebben a kormány. A védettségi igazolvány érvényességét veszti, ha valaki nem kapja meg a második oltást.

Bíznak a 70 százalékos átoltottságban

Vargha Tamás külügyi államtitkár azt mondta a parlamentben, hogy nálunk a nyár elejére meglesz a lakosság 70 százalékos átoltottsága. Az ATV kérdésére válaszolva Gulyás azt mondta: a kormány akkor tudja elérni az átoltottságot, ha kampányokat indít. Ha valaki nem válogat a vakcinák között, ma két napon belül megkaphatja az oltást.

Az ötmillió beoltottat is elérhetjük így napokon belül. A 70 százalékos oltottság tűnik a maximumnak, ha a felnőtt lakosságot nézzük, a jelenlegi adatok szerint ötmillió felett már nehezebben fog menni a vakcinálás, mert kisebb az oltási hajlandóság. Az embereket rá kell venni, hogy beadassák az oltást, bíznak benne, hogy a 70 százalék elérhető, nem a vakcina lesz az oka, ha nem.

Szintén az ATV kérdésére elmondta, hogy ha ilyen előterjesztés érkezik, a kormány kész arra, hogy kiemelt jelentőségűvé nyilvánítsa a Fudan-beruházást. Lesz egy olyan egyetem, ami a világ talán 34. legjobb egyeteme. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként azt mondta pekingi látogatásán, hogy pártolná a két ország közötti felsőoktatási együttműködést, szerinte ebben egyetértés van.

Az ATV-nek arra a kérdésére, hogy az ideológiai szempont szerepet játszott-e az egyetemek modellváltásánál, Gulyás azt mondta:

pártpolitikai ideológia ezekben nem játszott szerepet. Van a kuratóriumokban volt szocialista házelnök asszony, miskolci polgármester is. A kuratóriumokban az látszik, hogy a politikai, gazdasági élet színe-java képviselteti magát.

Munkaerőpiac, Galvani híd

Azzal kapcsolatban, hogy mikorra állhat helyre a munkaerőpiac, Gulyás azt mondta:

a márciusi adatokból az látszik, hogy az ezzel összehasonlítható utolsó békeévhez, 2019 márciusához képest Magyarországon most többen dolgoztak.

A kormány azt támogatja, hogy a Galvani híd épüljön meg, a fővárossal ebben tavaly februárban egyetértettek. Ha ki kell jelölni egy útszakaszt, lesznek, akiknek ez nem fog tetszeni, de a híd megépítése érdeke a fővárosnak, ha ebben egyetértés van, a kormány kész arra, hogy megvalósítsa. Tárgyalnak erről polgármesterek részvételével, reméli, hogy ennek lesz eredménye. A kormány abban érdekelt, hogy Budapest belvárosi forgalmának rendkívüli terhelését mérsékelni tudja.

Részben politikai kérdés is, ki hogy ítéli meg a főváros vezetésének teljesítményét

Karácsony a főpolgármesteri tisztséget ugródeszkának használja a miniszterelnök-jelöltséghez, így talán érthető, miért van több dugó, több hajléktalan és szemét is. A dugókat a főváros maga idézte elő, hogy biciklisávokat alakított ki ott, ahol biciklisek nincsenek, de autósok vannak.

Minden rosszban van valami jó, Gulyás szerint a határok lezárása azt eredményezte, hogy az illegális migráció szinte megszűnt, most viszont, hogy kezdődik a nyitás, ez visszatérhet. A határvédelem Magyarországon továbbra is példamutató lesz.

Májusban meglehet az 5 millió beoltott

A miniszter szerint az, mikor lehet meg az 5 és 6 millió beoltott, attól függ, mennyien oltatják be magukat. Az oltóanyag most is rendelkezésre áll, az 5 millió akár a héten is elérhető lenne, de napi 30-40 ezerre csökkent az oltásszám. Az 5 milliót ugyanakkor májusban így is el tudjuk érni szerinte.

A miniszter elmondta: egy világjárvány közepette nehéz megmondani, mi jöhet, de ha olyan mutáns nem tűnik fel, ami ellen semmilyen oltóanyag nem biztosít védettséget, akkor azt reméli, hogy

nyárra visszatér a teljesen szabad élet, és az ellenzék is úgy tarthat előválasztást, ahogy akar, ezt nem akarja befolyásolni a kormány.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a fideszes Becsó Zsolt a sajtóhírekkel ellentétben április 27-én délután, a parlamenti szavazás után vett részt tesztelésen, utána tudta meg, hogy fertőzött, tehát jóhiszeműen járt el, amikor részt vett az országgyűlési szavazáson.

Endometriózisos betegek ügye

Az új egészségügyi törvény miatt a nőgyógyászok, endometriózis-specialisták a magánellátást választották, így a műtéti várólisták nagyon hosszúra nyúltak – erre a felvetésre Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő reagált, aki felsorolta, milyen támogatásokat kapnak a meddőséggel küzdők, és elmondta, több kórházban is kiemelten foglalkoznak ezzel a problémával. Szerinte azzal tisztában kell lenni, hogy egy járványhelyzetben a halasztható műtétek későbbre tolódnak, de mindenki azon van, hogy ezeket a műtéteket, amint lehet, pótolni lehessen. A bizottság elnöke, amely tárgyalta volna az endometriózisos betegek ügyét, jelenleg is az MSZP-s Korózs Lajos, aki nem adott közbizalmat azzal, hogy az egészségügyben dolgozókat támadta – tette hozzá.

Szerbiában fizetnek, ha valaki beoltottja magát

Szerbiában pénzt fizetnek a beoltottaknak, ezzel kapcsolatban Gulyás azt mondta: ma többletjogokat az oltási igazolvány biztosít, az oltás mindenkinek ingyenes. Méltánytalannak tartanák még az oltást nem felvevőkre nézve is, ha az ő adójukból fizetnének azoknak, akik beoltatják magukat.

Lakodalmak, helyreállítási terv

Arra a kérdésre, hogy Magyarország mikor nyújtja be nemzeti helyreállítási tervét az Uniónak, a miniszter azt mondta: a programot nem kell újraírni, az a döntés, hogy ahitellel projektalapon fognak élni, ha élni fognak. Egy előzetes tervezet benyújtása megtörtént, a tényleges benyújtásra jövő héten kerül sor.

Ötmillió beoltott után reális, hogy lehessen zenés-táncos rendezvényeket tartani. Az esküvőkkel kapcsolatban azt mondta, lakodalmat is ötmillió beoltott után lesz biztonságos tartani, mindenkitől türelmet kérnek.

Forrás

 

gulyás

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.