Városi kurír
A napi fontos.

Gulyás Gergely bátyja elbukott a pályázaton, mégis törvényszéki bíró lett

Handó Tünde segített

0 286

Pályázat nélkül léphetett előre, és lett a Székesfehérvári Törvényszék bírája Gulyás Géza, a Miniszterelnökséget vezető miniszter testvére – írja az e heti HVG.

Feljebb a ranglétrán – némileg másként

Hogyan legyünk törvényszéki bírók, ha már pályázaton nem sikerült elnyerni az áhított előrelépést? – erre mutatott be példát a napokban Gulyás Géza büntetőbíró, nem mellesleg Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bátyja. Történt ugyanis, hogy kezdőként a 2010. június 1-jétől a Pesti Központi Kerületi Bíróságon bíróvá kinevezett Gulyás december 1-je óta a Székesfehérvári Törvényszék bírája, ahol másodfokú ügyeket tárgyaló bírói tanács tagja lett.

Ahhoz, hogy ma egy bíró feljebb lépjen a ranglétrán, pályáznia kell. Ha az állásra többen is jelentkeznek, akkor a jelölteket a szakmai előéletükre kapott pontok, valamint az érintett bírói tanács véleménye alapján rangsorolják. Igaz, ettől a sorrendtől az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke eltérhet, de csak az első három helyen lévők sorrendjét változtathatja meg. Információk szerint Gulyás maga is többször pályázott, de nem járt sikerrel, és nem is került az első három jelölt közé. Ezért lehetett szükség más megoldásra.

A miniszteri rokon előléptetése

A karriermentő ötlet aztán mégis Handó Tünde OBH-elnöktől jött: ő ugyanis október elsejével határozatlan időre beosztotta Gulyást az OBH-ba. Ezzel pedig nyomban megnyílt az út a miniszteri rokon „előléptetésére”. A törvény szerint ugyanis

„a hivatali beosztás megszűnését követően a bírót tényleges bírói álláshelyre, indokolt esetben pályázat nélkül tanácselnöki munkakörbe kell beosztani”.

Székesfehérváron nem Gulyás az első ejtőernyős

Így történhetett meg, hogy két hónapnyi hivatali munka után – amikor is a bíró köteles volt a törvény szerint végrehajtani az OBH elnökének intézkedéseit, utasításait – simán feljebb léphetett a ranglétrán. Igaz, ehhez előbb még az is kellett, hogy Handó megemelje a Székesfehérvári Törvényszéken az engedélyezett létszámot, amit november 20-án meg is tett. Mindez komoly felzúdulást okozott az érintett bírák körében, ahol nem Gulyás volt az első ejtőernyős.

A teljes történet az e heti HVG-ben olvasható.

(Forrás: HVG)

Kapcsolódó

Handó Tünde besúgást követel az általa kinevezettektől

 

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ