Sorting by

×

Gulyás Gergely kormányinfója Kovács Zoltán moderálásával

A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kirobbanása óta először tart kormányinfót. Most megtudjuk, mit, miért tesz a kormány.

Gulyás belecsapott a közepébe

Negyed óra késéssel, de elkezdődött a Kormányinfó, melyen Szentkirályi Alexandrát egyéb elfoglaltságai miatt ezúttal Kovács Zoltán helyettesíti. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány áttekintette az orosz-ukrán konfliktusból következő teendőket.

Magyarország határozott döntése, hogy nem küldünk katonákat és nem engedünk át semmilyen fegyverszállítmányt az ukrán-magyar határon. A katonai szakértőink szerint komoly az esélye, hogy az ilyen szállítmányokat megsemmisítik, ezért ez a helyes magatartás a kárpátaljai magyarok védelme szempontjából, mivel sokan elhagyni kényszerülnek otthonaikat

– magyarázta.

Az ország minden belépő menekültnek segítséget nyújt. A határokon gyors a beléptetés, gyorsabb, mint a lengyeleknél vagy a románoknál.

A menekültek kétféle magatartása

A kormány első körben 1 milliárd 350 millió forintos segítséget nyújt a segélyszervezeteknek, ez még szükség esetén növelhető is. Hat segélypontot is nyitottak a karitatív szervezeteknek a határátkelőhelyek közelében, közölte Gulyás.

Az állami, önkormányzati szervezetek, a kormányhivatalok és a rendőrség között kiváló az együttműködés. Lelki gondozói segítség is rendelkezésre áll, legtöbben a szállítást kérik, mondta.

Kétféle magatartás jellemző szerinte: az egyik csoporthoz azok tartoznak, akik csak átutaznak az országon, ők jellemzően azok, akik harmadik ország állampolgárai, a másik csoport pedig azok a magyarok, akiknek van rokonuk, barátjuk Magyarországon, ahol át tudják vészelni a háborút. Gulyás megjegyezte, természetesen vannak olyanok is, akik szállást is igényelnek.

Évi 260 ezer forint többletterhet jelentene a családoknak a paksi erőmű leállítása

EU-s összefüggésben is tárgyaltak a helyzetről. Magyarország minden olyan szankciót támogat, amit minden EU-s tagállam támogat. Eddig sem éltek vétóval és ezután sem fognak, egész egyszerűen azért, mert elítélik Oroszország beavatkozást, a háború nem eszköze a konfliktusok megoldásának az alkotmány szerint.

A háború árát viszont ne a magyar emberek fizessék meg, erre figyelni kell a szankciók kialakításánál. A magyar kormány szerint fontos, hogy ne szülessenek olyan intézkedések, amik jobban fájnak nekünk, mint azoknak, akiket szankcionálnak.

Példaként említette az energiaszektort. Felmérték azt, milyen veszélyek vannak, az első Paks esetén, mert ha az általa termelt árammennyiséget a szabad piacról kellene beszerezni, az háztartásonként 260 ezer forint többletterhet jelentene egy évben, tehát havi 22 ezer forint körüli összeget. A gáz esete is hasonló, tette hozzá.

Mintegy hetvenezer betétes betétje volt a Sberbankban, 10 napon belül kártalanítják a károsultakat, ahol nem haladta meg a 100 ezer eurót a betétek értéke

12 önkormányzatnál azonnali bér kifizetésről döntöttek, hiszen itt 100 ezer eurót meghaladó betétek voltak és más a helyzet.

Kivezeti a kormány a járványügyi korlátozások döntő többségét

Röviden tárgyaltak a kormányülésen a vírushelyzetről is. Értékelte az operatív törzs az európai intézkedéseket, az ötödik hullám a végéhez közeledik, mondta Gulyás.

Bejelentette: kivezetik a járványügyi korlátozások döntő többségét.

Ennek értelmében a kötelező maszkviselés hétfőtől megszűnik.

  • Eltörlik azt az opciót is, hogy a munkáltatók elrendeljék a munkavállalóiknak a kötelező oltást, ez alól kivételt jelent az egészségügy, az idősotthonokban, szociális intézményekben, kórházakban indokolt lehet a maszkviselési kötelezettség fenntartása.
  • A tanároknak sem kötelező innentől az oltás.
  • Kivezetik a védettségi igazolványok használatára vonatkozó szabályokat is.

A miniszter hozzátette ugyanakkor, nem tudják, hogy lesz-e hatodik hullám, akkor visszahozhatják a védettségit, de a virológusok most optimistábbak, mint bármikor.

A baloldalról kérdez a kormánymédia

A köztévé kérdezhetett először, a baloldalról érdeklődtek a miniszternél.

Nem akarunk részt venni a háborúban. Értjük, hogy mások katonákat akarnak küldeni, de mi azt kérjük, hogy ezt gondoljak át. Még az Egyesült Államok is világossá tette, hogy katonákat ők sem küldenek. Nem értem, hogy ezek a nyilatkozatok miért szükségesek.

Az Origo is a baloldalról kérdezte a minisztert egy háború kellős közepén.

Amíg a jelenlegi kormány van fegyvereket és katonákat sem küldünk – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Nincs veszélyben a gázellátás

Ha blokkolják a SWIFT rendszert, akkor is ki tudja fizetni Magyarország az orosz gázt. A térség országaiban sok helyen 100 százalékban Oroszországból veszik a gázt, éppen ezért nem is javasolt olyat az EU, ami ezt ellehetetleníteni.

Ha az orosz gázcsapokat elzárnák, akkor a tárolókapacitások miatt az utolsók között lenne hazánkban ebből problémája, mert sok gáz van felhalmozva.

A kormány minden körülmények között tartani kívánja magát a rezsicsökkentéshez.

Nem védhetik veterán magyarok Ukrajnát

Tiltott toborzás és bűncselekmény évtizedek óta, ha leszerelt magyar katonák kelnének Ukrajna védelmére, közölte kérdésre válaszolva Gulyás.

Gulyás nem gondolkozott rajta, hogy menekülteket fogadjon be Varga Juditék befogadtak egy kétgyermekes menekült családot, de mindenkinek saját döntése, hogy ha ilyet tesz, megosztja-e másokkal. Gulyás nem gondolkozott ezen.

Oltásban a kapacitások jelentősek

Az ukrán szabályok szerint három vagy négy kötelező oltást kell kapnia egy gyermeknek, itthon ez 13, minden ilyet felmértek, oltásban a kapacitások jelentősek. Magyarországon 1-2 ezer koronavírus elleni oltást kérnek naponta, az igény és a kapacitás összevetése elég jó, bármennyi védőoltást be lehetne adni a menekülteknek is.

Az ukrajnai magyar nagykövetség Lembergbe költözött

Kijevből Lemberg városába költöztették az ukrajnai magyar nagykövetséget, közölte Gulyás. Szerinte megjósolhatatlan, hogy mennyi menekült érkezhet, ha elhúzódik a háború. A határrendészet feladata humánus megoldást találni a menekültek által hozott állatok befogadására. Menekültekre vonatkozóan nem tud becslést mondani Gulyás, attól függ minden szerinte, meddig tart a háború, milyen megállapodással vagy anélkül zárul.

Nem lehet megbecsülni, hogy egy hét múlva leáll a menekülthullám intenzitása vagy akkor erősödik fel. Ukrajnában a rendszerváltozást követően közel 50 millió ember élt, ma 36 millióan. Csak Lengyelországban 1 millió ember él. Az ukránok részéről az az érzés, hogy nincs jövőképük, az elmúlt 30 évben is tömeges volt

– fogalmazott.

Önvédelmi képesség

Európának a háború következtében egy önvédelmi képessége kialakulhat, mondja Gulyás. Szerinte ha minden rosszban van valami jó, akkor ez az, mert kevésbé válhat függővé az amerikaiktól a kontinens.

Menekültek még egyszer

Hiába beszélünk most arról, mennyi menekült jöhet Európába, abból mennyi Magyarországon keresztül, akadémikus a beszélgetés, mert attól függ, meddig tart a háború

– válaszolta Gulyás arra az ismételt kérdésre, mennyi menekült jöhet, amit egyébként pár perce már megkérdeztek tőle egyszer.

Munkacsoport a menekültek foglalkoztatásáért

Kormányzati munkacsoport jött létre az ideérkezők átmeneti munkavállalásának segítésére. Ez a betöltetlen álláshelyekre vonatkozik, amiből 80 ezer van ma Magyarországon. Az építőiparban durva a munkaerőhiány, a menekültek részben ezt pótolhatják, mondta Gulyás.

Most akkor megszavazta a Fidesz a Roszatom kiebrudálását vagy sem?
Az Európai Parlament ülésén a fideszes képviselők is megszavazták az a határozatot, ami azt ajánlja az uniós tagországoknak, hogy szakítsanak meg minden nukleáris célú együttműködést a Roszatommal.

Gulyás erre azt mondta, valóban elfogadtak egy határozatot, ami elítéli az orosz katonai beavatkozást, de ennek számtalan része van.

Ha 15 állításból 13-mal egyetértek, akkor el kell dönteni, hogy az egészet megszavazom-e vagy sem. De atomenergia nélkül 260 ezer forinttal fizet évente többet minden háztartás. Ez a döntés kérdése

– magyarázta.

Rezsiárak Pakssal és Paks nélkül

Ha Paks nem lenne, négyszeresére emelkedne a rezsi, 90 ezerről 350 ezer forintra. A jelenlegi árakon 1200 milliárd forinttal lenne több az az energiamennyiség, amit Paks termel, ha a szabad piacról lenne beszerezve.

Nem támogatják, hogy a menekültek menedékjogot kapjanak

Támogatja a kormány az Európai Bizottság javaslatát, hogy az azonnali ideiglenes védelmet megkaphassák az Ukrajnából érkező menekültek? – kérdezte a hvg.hu. Gulyás egyértelmű nemmel válaszolt, és ezzel a többi V4-es tagállam is egyetért.

A V4-ek nem támogatják, hogy a menekültek menedékjogot kapjanak

– válaszolta Gulyás Gergely egy újságírói kérdésre. Praktikusabb egy speciális státuszt adni és ahhoz kapnának majd támogatást – tette hozzá a miniszter, aki nem érzi azt, hogy a kormány késlekedve csatlakozott volna be a menekültek megsegítésébe, a koordinációjába.

A Paks II beruházással kapcsolatban biztosat nem tud mondani, de erre a szankciók nem terjednek ki, és ez Magyarország érdeke. Az emelkedő inflációval kapcsolatban arról beszélt, hogy várják, hogy hosszú távra kell erre berendezkedni, vagy sem. A frakcióülésen elmondása szerint volt szó a háborúról, és semmiről nem beszélt olyan hosszan, hogy lesz háború, vagy sem.

Mindent megtetünk, hogy a háború elmaradjon, a miniszterelnök békemisszión járt. Európa mindent megtette. Számoltunk ezzel és követtük azt a régi bölcsességet, hogy ha békét akarsz, akkor készülj a háborúra.

A gyermektelenek támogatásával kapcsolatban egyelőre nem hoztak döntést.

Egy bankcsőd ellentétes az ország érdekeivel

A magyar miniszterelnök nem kapott tájékoztatást arról Putyintól, hogy mi Oroszország szándéka és nem tájékoztatta katonai terveiről – jelentette ki Gulyás Gergely. A mi véleményünk, hogy Magyaroroszág elutasítja a háborút. Ami a szankciókat illeti, mögöttünk van sajnos egy 7 éves tapasztalat. Ha szankciót hozunk akkor lehet kicsit nekünk is fáj, de másik oldalnak kellene jobban fájnia.

Egyelőre nem látjuk, hogy ezek a szankciók Oroszországban mekkora problémát okoznak. Egy bankcsőd ellentétes az ország érdekeivel.

A szankciók helyett mi a kormány javaslata? – tette fel a Telex újságírója a kérdést.

Mindannyian békét akartunk és háború van. De az Ön kérdése egy mélyebb elemzést igényel.

Gulyás Gergely egyetlen egy híradását sem látta a köztévének, így nem tudja megítélni, kiegyensúlyozottak vagy sem.

Kovács: Maguk megpróbálják oroszbarátsággal vádolni Magyarországot

Meg lehet bízni Vlagyimir Putyinba egy ilyen támadás után? – kérdezte a 444 az Orbán-Putyin találkozóról.

Ha háborút akart indítani, akkor sem fogja elmondani.

Ekkor becsatlakozott Kovács Zoltán is, aki elmondta:

az elmúlt 3 évben 75 országgal 550 alkalommal találkozott Putyin. Az államtitkár szerint az újságíró megpróbálja oroszbarátsággal vádolni Magyarországot.

Kovács ezt követően kicsit megfenyegette az újságírót, hogy ne akarja, hogy kellemetlen helyzetbe hozzák. Gulyás visszavette a szót, elmondta, hogy

Magyarország képes megvédeni a határait.

Mi lesz a beteg menekültekkel?

Akinél sürgősségi ellátásra van szükség, az inzulinprobléma például ebbe a körbe tartozik ,az biztosítási jogviszony nélkül jogosult a segítségnyújtásra, közölte Gulyás.

Mint fogalmazott menedékjoggal biztosított az egészségügyi ellátást, de a nagy többség ezt nem igényli vagy azért mert magyar állampolgár, vagy azért mert jogosult az állampolgárságra, vagy azért mert átutazik. Olyan eljárásrendet dolgoznak ki, ami a szükséges egészségügyi ellátást biztosítja mindenkinek, közölte.

Gulyás Oroszországról: Ez nem szerelmi, hanem érdekkapcsolat

A miniszterelnök soha nem mondta, hogy Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát

– mondta Gulyás Gergely a 24.hu kérdésére. Arra a felvetésünkre, hogy nem gondoltak-e esetleg arra, hogy a miniszterelnök megjelenik a Kormányinfón, így reagált Gulyás: A miniszterelnök a határnál válaszol a sajtó kérdéseire, ahol a legnagyobb szükség van most rá, ezért nincs jelen a Kormányinfón.

Kovács ismét bekapcsolódott a beszélgetésbe: Szerinte

azzal nem vádolható Orbán Viktor, hogy nem beszél a sajtóval. Csak most azokkal a menekültekkel beszél, akinek segítségre van szükségük.

Gyakran merül fel az a kritika a Nyugattal kapcsolatban, hogy 1956-ban cserbenhagyták Magyarországot. Gulyás szerint egy ilyen döntéssel most vállalnák egy világháború kockázatát. Ez így is fent áll – válaszolta a 24.hu újságírója, mire Gulyás annyit reagált rá, hogy ez igaz.

Mi csak magyar érdekeket tudunk képviselni. Ukrajna geopolitikai helyzete és Magyarországé viszont jelentősen eltér egymástól

– ez a miniszter szerint egy komoly különbség 1956-hoz képest.

Magyar távolmaradásról szerinte nincs értelme beszélni, mert a magyar hadseregre részvétele nem változtatna semmin egy ilyen háborúban. Szerinte inkább Joe Bident kellene erről megkérdezni. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy Ukrajna 1991-es területi integritását tartják most is elfogadhatónak.

A Beruházási bank működésével kapcsolatban elmondta, hogy a szankciók nem érintik, ráadásul ez egy működő bank, ezért a magyar érdek az, hogy ezek a fejlesztések folytatódjanak.

Arra a felvetésre, hogy folyamatosan blokkolták eddig Ukrajna uniós csatlakozást, most pedig rögtön megszavazták, Gulyás így reagált: Eddig nem volt Ukrajna területi épségét fenyegető háború. A minisztert arról is kérdezték, hogy Putyin elnök ma partnere Magyarországnak?

A háborút elítéljük, de Oroszország gazdasági partnerünk. Ez nem szerelmi kapcsolat, hanem érdekkapocslat

– mondta Gulyás.

Az orosz gázellátásnak meg kell maradnia

Megkezdődtek-e már a tárgyalások az orosz gáz pótlására, kérdezik Gulyást.

Minden felelős ország gondolkozik ilyenkor és alternatívák után néz, de az Magyarország érdeke, hogy az orosz gázellátás megmaradjon, válaszolta.

Minden propaganda terjesztését korlátozni szeretnénk Magyarországon, mondta Gulyás.

Megjelentek dezinformációk, orosz részről is, közölte.

Ha az MTVA-n megjelentek ilyenek, akkor ott kell megtenni a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ez ne forduljon elő többet.

Megint a menekültek megélhetéséről van szó

Ahogy haladunk a Kormányinfó végéhez, egyre több az ismétlődő motívum, Gulyás most mondja el többedszer, hogy a menekülteknek nem segélyből kell élnie, hiszen 80 ezer betöltetlen állás van Magyarországon, úgyhogy el tudnak helyezkedni az Ukrajnából érkezők.

Gulyás szerint mindent elárul a baloldalról, hogy Márki-Zay maradhat a miniszterelnök-jelölt

A baloldal ismét a kárpátaljai magyarokat támadja, most egy rendkívül veszélyes helyzetben sodorná őket még nagyobb bajba, hangzott el a kijelentés egy kormánypárti lap újságírójától.

Gulyás erre úgy reagált, ha a nemzetben való gondolkodás bármit jelentene a baloldalnak, akkor nem maradhatna a baloldal miniszterelnök-jelöltje az, aki oroszbarátnak minősíti az ott élő magyarokat.

VIA 24.hu

Gulyás Gergely kormányinfója Kovács Zoltán moderálásával

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.