Kerítésen innenKiemelt hírek

Persze…túlterheléses támadás – Gulyás Gergely nem állt ki a mülleri teória mellett

Brüsszel, az intoleráns illiberális - A vicces kedvű Gulyás Gergely és Közép-Európa mássága

Emlékeznek még, ahogy Müller Cecília teljes tekintélyét bevetve kijelentette, hogy a sebtiben, az éj leple alatt meghirdetett Pfizer-oltakozási lehetőség kapcsán leállt a kormány erre kijelölt oldala, aminek oka “túlterhelési támadás” volt? Gulyás Gergelynek -úgy tűnik- ciki lett volna osztani a tisztifőorvos kijelentését, mással állt elő.

„Miután zajlik egy vizsgálat, semmit sem tartok kizártnak”

– így reagált Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az Inforádió Aréna című műsorában arra a kérdésre, okozhatta-e az oltásregisztrációs oldal múlt pénteki lefagyását az, hogy egyszerre túl sokan akartak bejelentkezni. A miniszter megengedő reakciója meglepő a korábbi nyilatkozatokhoz képest.

“Felelőtlen emberek…”

Terheléses támadás érte a koronavírus elleni védőoltásokhoz időpontfoglalást biztosító informatikai rendszert, ezért nem lehetett a vakcinákra jelentkezni

– jelentette ki tényként a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteken.

Az oldalt egyébként kétségkívül nagy terhelés érte aznap, ám az óriási érdeklődést épp a kormány generálta.

Orbán Viktor kormányfő jelentette be péntek reggel váratlanul, hogy Pfizer-vakcinára lehet jelentkezni, és ő maga azzal buzdította erre az embereket:

„Ma még kaphat ilyen oltást, aki akar, legközelebb erre csak hetek múlva lesz lehetőség.”

Kivizsgálják….

A kormány egyébként nem először hivatkozott technikai hibák miatt kibertámadásra. A járványidőszak alatt

a mostani volt a hetedik eset, hogy ezzel magyaráztak fennakadásokat.

A informatikai támadások elhárítására létrehozott Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) nem állt elő semmilyen konkrét válasszal. A portál szakmai forrása szerint

„menet közben” meglehetősen nehéz kideríteni, hogy egyszerűen tömeges lekérések miatt lassul le egy szerver, vagy azért, mert épp egy túlterheléses támadás zajlik.

Utólag viszont

– állította – pontosan kideríthető, hogy mi történt: a megcélzott szerver ugyanis folyamatosan naplózza a lekéréseket, az ott regisztrált IP címekből pedig hamar kirajzolódik, hogy ezek a megkeresések valós vagy külső támadásra utaló, vírussal fertőzött IP címekről érkeztek.

A rejtélyes lefagyások szóba kerülhettek volna a nemzetbiztonsági bizottság tegnapi ülésén, ám a fideszes tagok ezúttal is bojkottálták a találkozót.

„Rendkívül meglepetéssel tapasztalom, hogy rendszerint akkor éri a regisztrációs oldalt támadást, amikor nagy a felhasználók száma”

– fogalmazott a testület LMP-s tagja, Ungár Péter. Hozzátette:

ha tényleg terheléses támadás ért egy kormányzati honlapot, akkor arról értesíteni kellett volna a nemzetbiztonsági bizottságot. Eddig egyetlen esetben sem kaptak ilyen értesítést.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás

 

gulyás

Comments (1)

  1. Sárkány Éva

    Gyulás Geriék vannak agyilag leterhelve, túlterhelve mind, amekkora ott a fejben a szürkeállomány mérete, azt könny le is lehet fedni terheléssel.

Szólj hozzá!