Gulyás Gergely pofátlan, aljas cinizmusa – egy kis miniszteri stand-up

“Polgári Mulató”, Hír Tv-s “kérdezők”: minden adott volt, ami a hátteret illeti, a “szellemesnek” szánt, igazából alpári gyalázkodáshoz, hazudozáshoz. Gulyás Gergely a mulató színpadán.

Kültelki gengszter-stílus

Az ember szinte zavarba jön: nem tudja értelmezni ezt a magabiztosnak látszó, “fideszesen polgári”, valójában kényszeredetten vigyorgó kültelki gengszter-stílust… Mondja a magáét, lazán, hívei képébe: azok meg nyilván tapsolnak, vihognak, nyerítenek és uszulnak… Amit mond, annak semmi köze a valósághoz, csak ahhoz, amit a Fidesz, azaz Orbán – a Keresztapa vagy Napólajos elvtárs (Állatfarm, Kaposvár, még Vidnyánszky előtt) – annak hazudik…

Talán félnek? Ideje volna…

Az ember természetesen összehasonlítja ezt a stílust és tartalmat a tegnapi gyönyörű tüntetés hangulatával, a csodálatosan megszólaló Egmont-nyitány fölszabadító hatásával – és a zsebében, ha hordana magával, kinyílna a bicska…

Tudjuk, Orbánia 2010-től nem demokrácia – legföljebb a szó patyomkini értelmében -, legkésőbb a Fidesz alaptörvényének elfogadása óta. Nem demokrácia, mert demokráciában például ilyen nyílt és aljas szándékú elbitorlás, értékek semmibe vétele, elpusztítása nem történhet. De ha mégis, megakad a kísérlet szintjén, mert a hatalmat elgondolkodtatná az ellenállás szívóssága és szellemessége – valódi, nem Gulyás-féle cinikus-kényszeredett szellemessége -, a hazai és nemzetközi szolidaritás szinte hihetetlen nagysága.

A hatalom helyett én gondolkodom el,

és elborzadok attól, ki mindenkit, milyen erkölcsi és intellektuális, szakmai kiválóságokat, mennyi hiteles embert köp szemen, megjátszott vagy valódi nyegleséggel, határtalan, abszurd pofatlansággal az Orbán-Palkovics-Gulyás – féle önkény…

Ennyire nem számítana nekik, hogy Európában, a kulturális Európában milyen kép él Orbán “Magyarországáról”? Egyszerűen vinni akarnak mindent, amit kinéznek maguknak?

Azt hiszik, megtarthatják az elbitorolt holmit?! 

Amit művelnek, önveszélyes, de több is annál: veszélybe sodorhatják az egész országot. 

A tegnapi tüntetésen nagyon megragadott az emberek hangulata: sokáig nyoma sem volt semmiféle ingerültségnek. Ám a hatalom kiprovokálhatja e hangulat alapvető megváltozását.

Free SZFE, el a kezekkel a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől, általában az egyetemektől: ma ennyi a követelés. Ki tudja azonban, mikor érzik meg sokan, nagyon sokan:

Holnap már minden a mienk lesz,

Hogyha akarunk, ha merünk.

(Ady Magyar jakobinus dal)

Mértéktartást javasolnék hát napjaink Gulyásainak. Legfőképpen pedig a valóságtól teljesen elszabadult Keresztapának…

(Az ATV teljes cikke itt olvasható.)

gulyás

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük