Sorting by

×

Gulyás: „ha lenne még kontaktkutatás, ami már nincsen…” – Operatív törzs: „az eljárásrend változatlan a karantén és a kontaktkutatás tekintetében”

Feloldandó a címben látszó ellentétet, azt kell megállapítanunk, hogy kontaktkutatás soha nem is volt kontaktkutatás. Hiszen, ha most nincs, viszont semmi változás nem állt be a témában, akkor józan paraszti ésszel megállapítható: hülyítés volt az egész.

Gulyás Gergely “kontaktjai” szabadon grasszálnak….

Összeszedtük, hogy miután Gulyás bejelentette, hogy covid-fertőzött, ki mindenkivel érintkezett, ami normál esetben 10 nap otthonlétre kötelezte volna az érintetteket:

„Ha lenne még kontaktkutatás, ami már nincsen…”

– ezt is mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az RTL-nek a hétvégén, amikor arról beszélt, hogy három oltás után ő maga is megfertőződött. Mivel eddig nem volt szó arról, hogy megszűnt a vírus terjedést lassító kontaktkutatás, a Népszava megkérdezte az operatív törzset, a Nemzeti Népegészségügyi Központot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát, mely hivatal, mikor és miért állította le ezt. Az operatív törzs válaszolt:

„Az eljárásrend változatlan a karantén és a kontaktkutatás tekintetében.”

Azt is írták:

„A kontaktok figyelmét fel kell arra hívni, hogy az utolsó érintkezést követő 10 napig a fertőzésre jellemző tünetek kialakulását önmaguk ellenőrizzék.”

Arról viszont nem közöltek részleteket, hogy ki és miként keresi fel a kontaktokat, hogyan értesülnek arról az emberek, ha valaki, akivel a korábbi napokban találkoztak utóbb pozitív covid-tesztet produkált. Mivel az operatív törzs levele nem oszlatta el kétségeket, hogy jól tudja-e Gulyás Gergely miniszter, mi folyik a magyar járványvédelemben, a terepen dolgozó egészségügyi szakemberektől érdeklődtek, találkoznak-e még kontaktuskutatással.

Papíron nem, csak a gyakorlatban szűnt meg

– mondta Komáromi Zoltán budai háziorvos.

“… egyszerűen nem csinálták tovább…”

Darvai László ostorosi háziorvos is azt mondta: ő sem tud olyan dokumentumról, amellyel felfüggesztették volna a kontaktkutatást. Körzetében most több középiskolában is jártak a járványügyi felügyelők, szoros kapcsolatokat kutatva, ám csak a fertőzöttek közvetlen közelében ülőket és nem a teljes osztályt küldték haza karanténba. Pedig – tette hozzá –

a kontaktkutatás eredménye alapján a teljes osztályt haza kellett volna küldeni és nem tizedmilliméterre mérni, hogy ki milyen távolságra ült óra alatt a betegtől.

A gyerekek ugyanis maszk nélkül ülnek az osztályteremben, a szünetben pedig nemcsak a padtársaikhoz kerülnek közel.

Az elmúlt egy évben jó, ha három-négy hatósági határozattal találkoztam

– mondta a portálnak egy Pest-megyei kistérség háziorvosa, aki szerint nem gonoszságból nem keresi a járványügyi hatóság a kontaktokat, hanem azért mert nincs elég ember a feladatra. Arról, hogy ezt a munkát abbahagyták, hozzá sem érkezett semmilyen papír,

egyszerűen csak nem csinálták tovább.

További részletekért kattintson a Népszavára.

Kapcsolódó

 

Gulyás: „ha lenne még kontaktkutatás, ami már nincsen…” - Operatív törzs: „az eljárásrend változatlan a karantén és a kontaktkutatás tekintetében”

átver

Egy hozzászólás itt: “Gulyás: „ha lenne még kontaktkutatás, ami már nincsen…” – Operatív törzs: „az eljárásrend változatlan a karantén és a kontaktkutatás tekintetében”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.