5,5 millió beoltottnál nuku kötelező maszkviselést, védettségi kártya szállodákba, éttermekbe, fürdőkbe - Gulyás "kormányinfóz"! - Városi Kurír

Sorting by

×

5,5 millió beoltottnál nuku kötelező maszkviselést, védettségi kártya szállodákba, éttermekbe, fürdőkbe – Gulyás “kormányinfóz”!

Az elmúlt hónapok után ez a második olyan kormányinfó, amelyet személyesen, újságírók előtt tartanak meg. A magyar labdarúgó válogatottnak szóló gratulációval kezdte a csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely. – Szemben más országokkal, ahol a sportot és a politikát megpróbálják összekeverni, mi csak a gratulációnkat szeretnék kifejezni, jó volt magyarnak lenni – fogalmazott.

Hirdetés

5,5 millió beoltottnál megszűnik

a kötelező maszkhasználat – kivéve az egészségügy területét – és nem kell védettségi igazolvány szállodákban, éttermekben, fürdőkben – jelentette be Gulyás Gergely.

Fennmarad azonban a plasztikkártya szükségessége a tömegrendezvényeknél, így fesztiválokon, zenés szórakozóhelyeken és sporteseményeken. Az uniós zöld útlevél nálunk is életbe lép július elsejétől, ezt ügyfélkapun is lehet igényelni. Jövő hétfőtől tájékoztató kampány indul és ezzel kapcsolatban valamennyi részletet ismertetnek. Ilyet oltottak, negatív PCR-teszttel rendelkezők és a betegségen átesettek kaphatnak.

A csütörtök reggel közölt legfrissebb adatok szerint egyébként a beoltottak száma már

5 445 544 fő, közülük 4 657 776-an már a második oltásukat is megkapták.

Jövő héten nemzeti konzultáció is kezdődik a járvány utáni életről

Van kérdés a 200 ezres minimálbérről, a családi adó-visszatérítésről és a hitelmoratórium meghosszabbításáról. Sőt a gyermekek védelméről szóló törvény is része lesz. – A törvény nem a melegekről, hanem a gyermekek védelméről szól – fogalmazott ennek kapcsán a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a felnőttek életébe senki sem szól bele. A jogszabályt elítélő uniós tagállamok nyilatkozataira a kormány már válaszolt, a lényege, hogy visszautasítják a támadásokat és semmilyen diszkrimináció nem valósul meg.

Felszólítják az érintett országokat, hogy a jövőben tartózkodjanak „Magyarország rágalmazásától”.

Kapott kérdést Gulyás Gergely annak kapcsán, hogy Matolcsy György a költségvetést érintően szembement a kormánnyal. A miniszter erre azt mondta, hogy a

jegybankkal egy ponton van vita: a hitelmoratórium meghosszabbítása. A nemzeti konzultáció eredményét megvárják és annak mentén fognak dönteni.

Kiderült az is, hogy a kormány augusztus 20-án úgy tervezi, hogy lesznek állami ünnepségek és tűzijáték is,

reményeik szerint lesz „okunk és lehetőségünk” is ünnepelni.

A jelenlegi tudás szerint ugyanis nincs olyan variánsa a vírusnak, amely ellen az oltások ne jelentenének megfelelő védelmet.

Saját hivatása alapvető szabályaira tisztelettel lévő jogász ilyet nem mond – így kommentálta Gulyás Gergely Vörös Imre alkotmányjogász felvetését, miszerint kétharmad nélkül is lehetne sarkalatos törvényeket módosítani.

A kérdéseknél is szóba került a melegellenes törvény,

amely kapcsán a miniszter arról is beszélt, hogy megvárják a konzultáció eredményét és azt „figyelembe fogják venni”. Véleménye szerint egyébként

a szöveg úgy jó, ahogy elfogadták.

Gulyás Gergely azt is leszögezte, hogy

a törvény nem heterofób és nem is homofób, ezt szeretnék elmagyarázni az ugyancsak tiltakozó Európai Bizottságnak is. Magyarország áll a vita elé, ahogy eddig is.

A miniszter azt is elmondta, hogy például a Bridget Jones naplója film sugárzása most is a médiatörvény hatálya esik. Ez volt az egyik olyan alkotás, amellyel az RTL Klub érzékeltette, hogy a jogszabály alapján csak késő este adhatnák le.

Oltásturizmus

Felmerült az is, hogy itthonról sokan Romániába mentek Pfizerért, miután Sinopharmot kaptak. Gulyás Gergely szerint ugyanakkor

ellenőrizték és nem igaz.

Annak kapcsán, hogy szükséges-e valamikor harmadik oltás, a miniszter nem akart találgatásokba bocsátkozni. Erről ugyanis nem a kormány dönt, hanem a népegészségügyi szolgálat. A virológusok véleményét kérik ki akkor is, ha arról kell dönteni, hogy lehet-e majd később a vakcinákat keverni.

Álljon Karácsony hőmérővel a klimatizálatlan villamosokon is
Azzal kapcsolatban, hogy a főváros 25-30 éves, klimatizálatlan villamosok beszerzését tervezi, Gulyás azt mondta, ez önmagában még lehet előrelépés egy 50 éveshez képest, de az, hogy nem klimatizált azért is érdekes, mert az előző választásokon Tarlós István ellen is azzal kampányoltak, hogy hőség van a metrókocsikon.

Javasoljuk a főpolgármesternek, hogy álljon a villamoson is hőmérővel, ha nem légkondicionált villamosokat vesznek. Hipokrita magatartás ez

– fogalmazott.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy egyelőre nincs időpontja annak, hogy mikor fog Orbán Viktor ismét találkozni Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel és Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel.

A magyar vakcinagyár 2022 végére fog tudni termelni magyar oltóanyagot és mást is

A 12 év feletti fiatalok is beoltathatják magukat, de erre kampányt nem indítanak, a szülőknek kell erről dönteni. Az eddigi vírusok egyébként a gyerekekre voltak legkevésbé veszélyesek a miniszter szerint.

Az elmúlt hónapok után ez a második olyan kormányinfó, amelyet személyesen, újságírók előtt tartanak meg. A Magyar Hang újságíróját ugyanakkor nem engedték be. Hasonló történt két héttel ezelőtt, amikor Orbán Viktor is részt vett a tájékoztatón, lapunk akkor szintén nem mehetett be.

Nem derült ki, miért nem ment Orbán a müncheni meccsre

Nehéz egy olyan látogatásról bármit mondani, ami nem volt, mondta azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor nem jelent meg a német-magyar Eb-meccsen.

A büntetéseket nem tudja a kormány felajánlani

A kormánynak nincs lehetősége alapítványnak felajánlani azt a pénzt, amit a képviselők büntetésből fizetnek be, mert ez az országgyűlés hatásköre.

Barátságtalan német hatóságok

A bajor hatóságok kifejezetten barátságtalanul jártak el több esetben a magyar szurkolókkal szemben Németországban. Nem helyes a politikát a sporttal összemosni.

Kultúrállamban nem divatos ilyen politikai hangulatot teremteni egy meccs előtt

– mondta.

A delta variáns az oltatlanokat veszélyezteti

Kell tartani a delta variánstól azoknál, akik nem oltatják be magukat, mondta Gulyás.

A mai virológiai ismeretek szerint az oltás a mutáció ellen is védelmet biztosít, de ha valaki meg is fertőződik, messze nem olyan súlyos a betegség lefolyása. Aki beoltatja magát biztonságban van, aki nem az nincs, ezt kell mindenhol hangsúlyoznia a kormánynak. Az oltási verseny befejeződött akkor, amikor nagyobb volt az oltási igény, mint az oltóanyag.

Magyarországon azon kevés ország közé tartozik ahol ha valaki be akarja oltatni magát, két napon belül be is oltják, és még választhat is

– magyarázta.

Komoly társadalmi aktivitást jelez, hogy 5,5 millióan beoltották magukat, a 8 millió még jobb lenne, de mindenki saját magáért felel.

Szakkérdés, hogy a háziorvos beadhat-e egy harmadik oltást

Orvosi szakkérdéseket nem a kormánynak kell eldöntenie, ha az orvosi protokoll lehetővé teszi, akkor a háziorvos megteheti, ha nem teszi lehetővé, akkor szabályt szeg, de itt szakmai kérdésről van szó

– közölte.

Az Eb nem rontott a járványhelyzeten

Nincs járványügyi hatása a budapesti Eb-meccseknek, ezt támasztják alá a fertőzöttségi mutatók.

Az első mérkőzés után 7-10 nappal ennek jelentkeznie kellett volna már, de ez nem történt meg, mert csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők léphettek be a stadionba.

Mi a helyzet a hálapénzzel?

Március 1-től ellenőrzik a hálapénz rendszerét, de Gulyás arra nem tudott választ adni, hány büntetőeljárás indult ezekkel kapcsolatban.

Fudan-egyetem

Nincs egyelőre kormányzati terv arra vonatkozóan, hogy a hallgatók hány százaléka lehet majd állami finanszírozott, mert előbb meg kell várni a budapesti népszavazás eredményét.

Nem hiba a nyelvvizsga elengedése, a “második egyedi eset…”

Ugyan nyelvvizsga nélkül is kiadják a diplomákat, Gulyás azt javasolja mindenkinek, hogy aki már befizette a vizsgadíjat, tegye le a nyelvvizsgát. Nagyjából ez 28 ezer embert érint, ennyien tudnak munkába állni az amnesztiának köszönhetően.

Általános gyakorlatként ez nem lenne járható út, de nem hiba, indokolt volt meghozni ezt a döntést.

A hibrid oktatás nem reális

Az a helyes, ha tantermi oktatás zajlik. Ha elszabadulna a járvány, akkor online oktatásra tértek át eddig is, a hibrid oktatást pedig megvizsgálják, ha erről a szakma javaslatot tesz, de

nem reális, mert vagy sok fertőzött van és nem lehet járni iskolába, vagy nincs sok fertőzött és be lehet menni.

Zöldkártyát csak két oltással lehet kapni

Nem bevett gyakorlat, hogy leolvassák beléptetéskor a QR-kódot az oltási igazolványokon, így az sem derül ki, ha valaki nem vette fel a második dózist és így érvénytelen a dokumentum. Ezt ki fogja küszöbölni az uniós Covid-igazolvány, mert azt csak az kaphatja meg, aki teljes védettséget szerzett, illetve ha van negatív PCR-tesztje vagy átesett a betegségen.

Merre mennek nyaralni?

Szentkirály Alexandra főszabály szerint itthon nyaral, de lehet, néhány nap Horvátország belefér majd. Gulyás Gergely menne külföldre, de egyelőre nem tudja az időpontját.

Kórházparancsnokokra nincs már szükség

A kórházparancsnoki rendszer beváltotta a hozzáfűzött reményeket, de most már nem szükséges, készletgazdálkodás és irányítás szempontjából kulcsfontosságú volt, de a kórházak vissza tudnak térni a normális rendbe.

Forrás: Magyar Hang, 24.hu

Hirdetés
átver

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.