Sorting by

×

Gulyás: március 1-ig maradnak a járványügyi korlátozások, aki kinyit, azt rommá büntetik!

Legközelebb február második felében vizsgálják felül a járványügyi védelmi intézkedések fenntartását, március 1-ig érvényben maradnak – derült ki a kormányinfón. Gulyás Gergely miniszter szerint felgyorsítják a vendéglátósok által igényelt bértámogatások kifizetését, és bejelentette, hogy 45 milliárdos kerettel új program indul a falusi kisboltok támogatására.

Március 1-ig fenntartja a járványügyi védelmi intézkedéseket a kormány

– jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A miniszter szerint kérni fogják az Országgyűlést, hogy a parlament hosszabbítsa meg a járványügyi veszélyhelyzetet. A védelmi intézkedések fenntartását február második felében felülvizsgálják.

Két esetben lehet akkor enyhítés: ha jelentősen csökken a fertőzöttek száma, illetve, ha van elég vakcina

A miniszter azt mondta, hogy a novemberben hatályba lépett intézkedésekkel sikerült megfékezni és kordában tartani a járvány terjedését, de oltás hiányában bármilyen enyhítés romláshoz vezethetne. “Tudjuk, hogy nehézségekkel jár a szabályok betartása, de köszönettel tartozunk azért, hogy a magyar állampolgárok nagy többsége betartotta a szabályokat – mondta, majd megköszönte az ápolók, orvosok, szociális ellátóintézményekben dolgozók munkáját.

Az Európai Unióból kevés vakcina érkezik – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón. A Pfizer 27 millió adag vakcinát szállított ki eddig, amelyből az USA-ba 13 millió, Izraelbe 2,7 millió, az EU-ba pedig 8,5 millió jutott.

Ez az érdemi védekezéshez kevés

Oltottság szempontjából Izrael áll a legjobban, a lakosság 49,1 százalékát beoltották, az Egyesült Királyságban az arány 11,3 százalék, az USA-ban 7, míg a szomszédos Szerbiában, ahol a kínai vakcinát is használják (és a vajdasági magyarokat is oltják vele), 5 százalék. Az uniós átlag 2 százalék körül van.

Gulyás szerint az EU le van maradva, a közös beszerzésektől nem várhatunk tömeges oltást. Mindent meg kell tenni, hogy a 70 százalékos átoltottságot elérjük, ezért tárgyalnak másokkal is.

Az Astra Zeneca oltóanyagot a britek és a magyarok engedélyezték,

de mivel az Európai Gyógyszerügynökség még nem, ezért az EU-ban még nem oltanak vele. A Szputnyik V vakcinát az OGYÉI 2 hónapos vizsgálat után engedélyezte, az egy biztonságos vakcina, ami az egyik legjobb technológiával készült. Ezt igazolja az is, hogy Németország is foglalkozik az engedélyezésével.

Magyarország az EU előtt van, az oroszokkal már szerződést kötött, ha azt tudja tartani Oroszország, február végéig 300 ezer emberre elég oltóanyag érkezik.

A kínai Sinopharm hatékonysága is jó, az eddigi tapasztalatok kiválóak, 15 millió embert oltottak be a világon.

Gyorsított vakcina-engedélyezés

Miután az oltás önkéntes, mindenki eldöntheti, mivel oltatja be magát. A kormány úgy döntött, hogy – az engedélyezési eljárást felgyorsítandó –

mindegyik, a világon alkalmazott vakcina, amellyel több mint 1 millió embert oltottak be, megkaphatja a felhasználási engedélyt.

Felhasználás előtt minden behozott vakcinát az NNK ellenőrzi. Gulyás közölte, a veszélyhelyzeti felhasználás azt jelenti, be lehet hozni a vakcinát, csak alkalmazás előtt ellenőrizni kell.

Dr. Kunetz különvéleménye:

“Amennyiben megvalósul az a mai bejelentés, (…) a Kormány által kontrollált hatóság az OGYÉI kezéből is kivéve az engedélyezés jogát.

Akkor Magyarország azon a napon Európából is kiiratkozik.

Nem lehet egészségügyi, és bizonsági kérdésekkel a politikának így játszania! Ez nem pusztán ámokfutás, hanem bűn, és hihetetlen cinikus ostobaság.

Holnap a légiközlekedés szabályait fogják így kezelni? Szégyen! Ez még fekete Afrikában sem divat.”

Vendéglátósoknak gyorsabb pénz

A miniszter jelezte azt is, hogy tudatában vannak a vendéglátóipar járványhelyzet miatti nehéz helyzetének, ezért úgy döntöttek, hogy a közigazgatási hivatalok mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének felgyorsítása érdekében. Gulyás szerint eddig összesen 27 milliárdos támogatási igény érkezett, ebből 7 milliárdot fizettek már ki, ami körülbelül 100 ezer ember munkahelyének megóvását jelenti. Azt is mondta, hogy ha enyhítés lesz, akkor először a vendéglátóhelyeket nyitják ki. “Ehhez azonban vakcina kell.”

Üdvözölte a minimálbérről született megállapodást és ismertette, hogy ennek megfelelően emelik a közfoglalkoztatási béreket is: a közfoglalkoztatás havi bére bruttó 81 300 forintról 85 ezerre nő, a garantált közfoglalkoztatási bér pedig 106 555-ről 110 000 forintra.

Kisboltok támogatása

A kormány a Magyar Falu Program keretein belül döntött a kisboltok támogatási rendszeréről is, amivel azt akarják elérni, hogy a legkisebb településeken is elérhetők legyenek az ilyen alapvető szolgáltatások. A kisboltoknak egyedi pályázati rendszerben lehet majd összesen 45 milliárd forint erejéig támogatást kérni.

A cél, hogy lehetőleg olyan helyek jöjjenek létre, ahol gyógyszertár és postai szolgáltatások is helyet kapnak. Például legalább a vény nélkül kapható gyógyszerek is elérhetők legyenek, mint például a benzinkutakon. A részleteket hamarosan bejelentik.

Forrás

abortusztörvény

átver

Egy hozzászólás itt: “Gulyás: március 1-ig maradnak a járványügyi korlátozások, aki kinyit, azt rommá büntetik!

  • 2021.02.02 - 15:14
    Közvetlen hivatkozás

    Kérdésem, mikor szabadulnak fel a műtéti lehetőségek, csípőprotézises műtétre várok egy éve.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.