Gulyás Márton: a Fidesz már nem tud, de nem is akar visszajönni abból az alternatív valóságból, amit felépített magának - Városi Kurír

Sorting by

×

Gulyás Márton: a Fidesz már nem tud, de nem is akar visszajönni abból az alternatív valóságból, amit felépített magának

Rég volt ekkora tétje a választásnak, és ezzel a választók is tisztában vannak. Ha Orbán nyer, elégtételt fog venni, efelől semmi kétség. Gulyás Mártonnal, a Közös Ország Mozgalom koordinátorával a Magyar Narancs készített interjút.

Hirdetés

Szembenállás

Az aktivista elmondta, a Közös Ország Mozgalom legnagyobb sikerének nem azt tartja, hogy a baloldal pártjai leültek egy asztalhoz, hanem azt, hogy végre sikerült megtörni azt a nagyon mérgező szembenállást, amely korábban a civilek és a pártok munkáját jellemezte:

“Tudatosan törekedtünk ennek meghaladására, mert a pártokra ugyanolyan társadalmi szervezetekként tekintünk, mint bármelyik civil szervezetre, amely politikai téren aktív. A közeledésben szerepet játszott az is, hogy minden szereplő felismerte, hiába más egy civil szervezet és egy párt pozíciója, felelőssége, nem állunk szemben egymással, és az együttműködés sem jelenti elveink elárulását.”

Gulyás kitért arra, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy nem lesz új választási törvény, elkezdtek azon gondolkodni, hogyan lehet a fennálló keretek között korrigálni a Fidesz túlhatalmának kedvező elemeket:

“Az egyik legfontosabb ilyen elem az egyéni választókörzetek túlsúlya: 2014-ben a Fidesz az egyéni mandátumok 80 százalékát úgy nyerte el, hogy az emberek kevesebb mint fele szavazott a jelöltjeikre. Így jutottunk el odáig, hogy azzal tudjuk leginkább növelni az ellenzék esélyeit, ha minél több körzetben fel tudjuk mutatni, hogy ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt.”

Benne van a levegőben, hogy nagy a tétje a választásnak, ezért el kell menni szavazni:

“Túlzás nélkül, mondhatom, hogy brutális elégedetlenséggel találkoztam. Ez engem is meglepett, mert korábban azt gondoltam, hogy én ugyan nehezen elviselhetőnek tartom a mostani rendszert, de ez alapvetően azért van, mert napi politikával foglalkozom–de aki nem él ennyire benne a napi politikában, annak mindez jobban elsikkad.”

Legitim és erős érvek szólnak a koordináció mellett és a koordináció ellen is:

“Alapvetően a koordináció mellett vagyok, az elmúlt hónapokat gyakorlatilag azzal töltöttem, hogy emellett érveltem. Ugyanakkor nem gondolom, hogy aki a koordinációt megtagadja, az csak azért teheti ezt, mert valaki lefizette volna, vagy valamilyen módon fogná a Fidesz. Meggyőződésből is el lehet utasítani a koordinációt, és ez is az országjárás egy fontos tapasztalata volt: sok párt nem vezérelvű, több frakcióra oszlik, és például Nyugat-Magyarország felől egészen más szövetségkötési stratégia tűnhet sikeresnek, mint Észak-Magyarország felől. Ezek nem látszódnak akkor, ha csak a pártvezetők nyilatkozatait figyeljük.”

Kire érdemes?

Hangsúlyozta, nincs abban a pozícióban, hogy megmondja bárkinek, kire érdemes szavaznia és kire nem:

“Mindenki el tudja dönteni, hogy mit kockáztat, amikor a voksát leadja. Legitim azt mondani, hogy 5 százalék alatti párttal nem foglalkozunk, mert a rájuk adott voks elveszett szavazatnak számít. De ha valaki a mostani porondon nem lát olyan 5 százalék fölötti pártot, amelyikre szívesen szavazna, a többi között viszont igen, akkor gondolhatja azt: ha az egyik ilyen formáció a következő 4 évben kapna állami támogatást, akkor olyan alternatívát tudna felépíteni, ami sokkal jobb annál, mint amit a most parlamentbe bejutó pártok képesek összehozni. Ezért a voksával azt szeretné elérni, hogy a pártja 1 százalék feletti eredményt érjen el.”

Kitért arra is, ha nyer a mostani ellenzék, milyen esélyei vannak a NER lebontására? Tisztában van azzal, hogy a megosztott többségnek egy nagyon erős ellenzékkel kellene megküzdeni, ráadásul a korábban független intézmények élén is fideszesek vannak:

” A NER lebontásához nem elegendő egy választást megnyerni, de az az első és legfontosabb lépés. A kérdés most az, hogy el lehet-e kezdeni ezt a munkát, vagy bezárul minden, és újabb négy évig tehetetlenek leszünk. A Fidesszel szemben felálló többség valóban töredezett lesz, de a választók részéről olyan nagy nyomás lesz rajtuk, ami ki fogja kényszeríteni azt az együttműködést, amire valójában szükség van.”

Ha marad a regnáló…

Gulyás Márton megfogalmazta, hogy mire számít akkor, ha mégis kormányon marad a Fidesz:

“Erkölcsi, politikai és jogi elégtételre – semmi kétségem nincs afelől, hogy ezt az egy ígéretét Orbán be fogja tartani. Láttuk, mi mindent művelt 2010 után. Ha bárki azt gondolja, hogy a hatalom képes magát konszolidálni, téved. A Fidesz már nem tud, de nem is akar visszajönni abból az alternatív valóságból, amit felépített magának. Ha van tanulsága az elmúlt nyolc évnek, akkor az az, hogy minden alkalommal tévedünk, amikor azt hisszük, hogy van egy olyan vörös vonal, amit Orbán már nem lép át. A mintegy kétmilliós Fidesz-bázist egyik botrány sem volt képes csökkenteni, a hatalom pedig erre a kisebbségre épül. Velük szemben áll a többi 6 millió választópolgár, aki változást akar. “

Gulyás Márton: mit képzel magáról ez a mocskos kormányzat?

Görbetükörben a fideszes menetelők – Gulyás szerint a Békemenet….

Tiszta választás! Ja, persze…fideszes aktivisták másoltak aláírásokat

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.