Gulyás szájával ultimátumot adott Orbán Budapestnek

A kormány felfüggeszti a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalásokat a fővárossal, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés szerdán úgy dönt, hogy nem Bán Teodórát, hanem Benkő Nórát választja meg a Szabad Tér Színház ügyvezetőjévé – közölte kedden Gulyás Gergely.

Támogatlak, ha az van, amit akarok!

A Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte:

bár az illetékes szakmai bizottság egyhangú döntéssel támogatta a Szabad Tér Színház eddigi igazgatója, Bán Teodóra pályázatát, Benkő Nóráét viszont elutasította, Karácsony Gergely főpolgármester ennek ellenére utóbbi jelölt megválasztását javasolta a Fővárosi Közgyűlésnek.

Szerintük úgy tűnt….

Gulyás Gergely szerint a történtek előtt megállapodás közeli helyzet alakult ki a kormány és a főváros közötti tárgyalásokon a színházak finanszírozásáról, ám most borulhat a március 1-jéig elérni tervezett megállapodás. Kitért arra, hogy a színházakról szóló, tavaly év végén elfogadott törvénymódosítás alapján a főváros dönt arról, önállóan vagy az állammal közösen működteti a színházakat, vagy ezt a feladatot átengedi az államnak.

“A Fővárosi Közgyűlés elé kerülő javaslat semmibe veszi a szakmai bizottság álláspontját.

A színházművészeti bizottságnak három politikához köthető személy, Tóth József szocialista polgármester, Hassay Zsófia fideszes fővárosi képviselő, valamint Fülöp Péter, az Emmi képviselője mellett Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója, valamint két Kossuth-díjas előadóművész, Márton Éva és Zsuráfszky Zoltán, illetve a munkavállalók részéről Mádi Zoltán tagja”

Ultimátum

“A főpolgármester eddigi nyilatkozatai és ígéretei ellentétesek azzal, amit most ő saját aláírásával a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztett. Eddig a Főváros és a kormány egyetértett abban, hogy a szakmai bizottság véleményét figyelembe vesszük.

A kormánynak a fővárosi színházak működtetésével kapcsolatban semmilyen kötelezettsége nincsen, a további tárgyalások feltétele, hogy Karácsony Gergely állja a szavát, a szélsőbaloldali nyomás ellenére”

– jegyezte meg Gulyás Gergely. Felhívta a figyelmet arra, hogy csütörtökön ülésezik a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa.

Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője hozzátette:

a budapesti színházak összfinanszírozása tavaly mintegy 7 milliárd forint volt, míg most 2,2 milliárd szerepel a Főváros költségvetésében erre a célra.

“Egyre bizonytalanabbá válik, valójában ki irányítja a fővárost, a nyilatkozatokból egyértelműen átjön, hogy Budapestet nem Karácsony Gergely, hanem Gyurcsány Ferenc vezeti”.

A frakcióvezető felsorolta, hogy a nyilvánossá vált 2020-as fővárosi büdzsé alapján az

 • Örkény Színház 182 millióból gazdálkodhat a tavalyi 675 millió helyett (ebből a magyar állam 477 milliót biztosított),
 • a Vígszínház esetében 1,8 milliárdról csökken 413 millióra az összeg,
 • a Katona József Színháznál 886 millióból lett 167 millió forint.

“Tisztán látszik, hogy a kormánytól kapott pénz nélkül nem lehet működtetni a jelenlegi színházi rendszert”.

Egy hozzászólás itt: “Gulyás szájával ultimátumot adott Orbán Budapestnek

 • Avatar
  2020.02.25 - 16:38
  Közvetlen hivatkozás

  Majd rátok fogunk szavazni, ha az emberekért és nem az emberek ellen fogtok dolgozni !!!!!!!!!!!!!!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük