Gurmai Zita: szociális katasztrófa közeleg

Szerda este tovább folytatódott a 2021-es költségvetés vitája az Országgyűlésben. A szocialista párti Gurmai Zita arról beszélt: az évtizedes fellendülés után várható volt a válság beköszönte, hiszen a bizonytalanság évek óta a levegőben lógott.

Gurmai Zita: “A bizonytalanság tehát itt volt a levegőben a koronavírus és a járvány nélkül is. Évek óta beszélünk erről. Sajnos, ami most következik, minden bizonnyal felülmúlja a képzeletünket, sőt, a legrosszabb rémálmainkat is. Nem tudjuk, nem látjuk pontosan, hogyan érinti és változtatja meg koronavírus-válság a mindennapjainkat, így azt sem, milyen hatással lesz a gazdaság egyes ágazataira”

Ami következik, az tehát bizonytalan

“Ám azt azért biztosan tudjuk, hogy az olajválság, sőt, sok esetben a világháború óta nem látott gazdasági és társadalmi turbulencia következik a világgazdaságban. Magyarország, mint nyitott és kitett gazdaság elszenvedője lesz ennek a turbulenciának.”

A nagyobb baj az, hogy az előttünk álló törvényjavaslat azt mutatja:

a kormány nem kíván erről a tényről tudomást venni

Fordítsuk le ezt a problémát ékes magyar nyelvre!

“Ami a közgazdászoknak és a fideszes politikusoknak gazdasági turbulencia, az a magyar embereknek maga a katasztrófa.”

“Mert mi történt? Az történt, hogy röpke két hónap alatt 200 ezer ember veszítette el a munkáját. Ez azt jelenti, hogy ugyanennyi magyar család megélhetése került veszélybe.”

Fél-egymillió emberről és gyerekről beszélünk, akik úgy kelnek fel, hogy sokszor azt sem tudják, aznap este mit esznek, nemhogy másnap

“És vigyázat! Az említett 200 ezer fő csak azokat a magyarokat tartalmazza, akik a statisztikák számára láthatóan veszítették el a munkájukat, akik nem feketén dolgoznak, akik nem estek már ki korábban a szociális hálón. Sajnos tudjuk, hogy sokan vannak ilyenek is.”

“Csak egy döbbenetes adat: a munkanélküliség átlagos hossza ma Magyarországon kicsivel több, mint 9 hónap, de csak 3 havi ellátást kapnak a munkanélküliek.”

Eközben gyorsul az infláció, és az alapvető élelmiszerek ára az egekbe szökik

“Kedves képviselőtársaim, néha be kell menni a boltba, meg kell nézni, mi mennyibe kerül! Romló gazdasági körülmények közepette ez a helyzet nem más, képviselőtársaim, mint a szociális katasztrófa előszele.”

“Úgy tűnik azonban, a Fidesz-kormány ezzel a szociális katasztrófával nem akar semmit kezdeni. A most tárgyalt költségvetési tervezet nem más, mint a minősített, gonosz, előre megfontolt cserben hagyás bizonyítéka,”

Égbekiáltó bűn!

“A Fidesz-kormány eddig is nagy örömmel és gátlástalansággal hagyott magyar embereket az út szélén. Növekvő gazdaság és foglalkoztatottság mellett még – nagy jóindulattal – csak-csak lehetett érvelni amellett, hogy aki tud, az dolgozhat. De most már nem lehet, mert válság van, mert egyre kevesebb a munkahely. Most már egészen biztosan el lehet mondani, hogy nagyon sokan, akik nagyon akarnának, nem tudnak dolgozni, mert nincs hol…”

Mégis, a Fidesz mintha nem akarna erről tudomást venni

A 2021-es költségvetés tervezete szerint ismét százezrek maradnak az út szélén, segítség és közösségi szolidaritás nélkül.

Nem azért, mert ez a dolgok rendje.

Hanem azért, mert az állam, az államot vezető Fidesz-kormány úgy dönt, hogy az út szélén hagyja őket. “Aki nem dolgozik, ne is egyék! És ha nincs munkahely, ahol dolgozhatna a nép, akkor haljon éhen!”  – Ez a kormány álláspontja, ez a Fidesz politikája.

“Kiderült tehát, a napnál világosabban, hogy az út szélén hagyás, a magyar emberek kivéreztetése a Fidesz politikájának az alapja, a lényege.”

“Persze a fideszes újgazdagokat, a párt-klientúrát nem hagyják pénz nélkül! Nem véletlenül kell összevont alapokkal és ilyen-olyan titkosításokkal operálni a költségvetésben.

Nem véletlenül teljesen átláthatatlan, hogy melyik alapban, részletes bontásban, mire milyen összeg szerepel.

Nem véletlenül nem tudhatja meg a nép, mennyit költünk a teljesen értelmetlen, soha meg nem térülő Budapest-Belgrád-vasútra!”

“El kell fedni, minden lehetséges úton és módon, hogy ez a költségvetés Mészáros Lőrinc és a fideszes nagyurak érdekeit szolgálja, nem a magyarokét. Ez a Fidesz politikája.”

“Míg a Fidesz-kormány válságban is a klientúrát kívánja támogatni és a gyengéket sarcolni, a Magyar Szocialista Párt éppen fordítva gondolkodik.”

Mi a gyengéket kívánjuk támogatni, és a klientúrát sarcolni

“A Magyar Szocialista Párt a havi szinten milliós fizetéseket haza vivőktől, a Mészáros Lőrincektől kér szolidaritást. Az így felszabaduló pénz azoknak jár, akik nehéz helyzetben vannak, akik elveszítik a munkájukat. Hogy miért? Azért, hogy tudjanak ételt és ruhát venni a gyermekeiknek.”

Ezért tettünk javaslatot a 13. éve változatlan családi pótlék emelésére

“Ha Magyarország családbarát ország, akkor a pénzt nem a miniszterelnöki család barátainak, hanem a magyar családoknak kell juttatnia!”

Ezért tettünk javaslatot az álláskeresési támogatás 9 hónapra emelésére

“Ha a most munka nélkül maradók segítséget kapnak, a sarki boltban és pékségben fognak tejet és kenyeret venni. Az itthon gyártott termékek, élelmiszerek megvásárlásával a vásárlók kifejezetten segítik a hazai kis- és középvállalkozások túlélését, a munkahely-teremtést. Vagyis a gazdaság újraindulását.”

“Ezért hangsúlyozzuk, hogy szálloda-felújítás és Mészáros Lőrinc bizniszei helyett a családi házak felújítására kell költenünk a közös pénzünk. Ezért mondjuk, újra és újra, hogy fürdőfejlesztés-helyett bérlakásépítésre van szükség. Ezzel egyszerre tudnánk csökkenteni a magyarok rezsiköltségeit, és az üvegházhatású gázok kibocsájtását.”

Összefoglalom hát, miről van szó.

A magyar emberek pénzét költsük a magyar emberekre! Ne a Fidesz klientúrájára

“Önöknek is be kell látniuk, előbb vagy utóbb, hogy a magyarok által befizetett adók nem a Fidesz és a fideszesek magánkasszájába valók.

Be kell látniuk, hogy a nemzet közös pénze a nemzet javát kell, hogy szolgálja. Nőjenek fel a nemes feladathoz, kedves kormánypárti képviselőtársaim!

Sokszor mondtam már, és most is mondom: ha a módosító javaslatainkból nem világos, hogy honnan, hova kell a pénzt pakolni, hogy az az emberek érdekét szolgálja a Fidesz és klientúrája helyett, akkor a folyosón nagyon szívesen elmagyarázom. Bármikor, bármelyiküknek.”

Az államháztartásért felelős államtitkár vagdalkozásnak nevezte a szocialista Gurmai Zita költségvetést kritizáló kijelentéseit

Banai Péter Benő arra kérte a parlamenti képviselőket, adják meg a bizalmat a kormánynak, amelynek lesz elegendő ereje végrehajtani a 2021-es költségvetést, és elérni a kitűzött célokat. Hangsúlyozta, a kabinetnek minden oka megvan bizakodni abban, hogy újakkal tudja pótolni a koronavírus-járvány miatt megszűnő munkahelyeket. (MTI)

koronavírus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük