Gy. Németh Erzsébet: ember vagyok, büszke nő!

Aki néha odafigyel Tarlós István, jelenlegi főpolgármester mondandójára, feltűnően gyakran hall tőle elképesztően udvariatlan megjegyzéseket egy-egy ellenzéki önkormányzati képviselőre. Senkit sem kímél.

A „gyengébb nem” tagjai közül Gy. Németh Erzsébet a „kedvence”.

Minden alkalmat megragad arra, hogy – finoman szólva – nagy nyilvánosság előtt, sértő megjegyzésekkel illesse. De ki is Gy. Németh Erzsébet, aki a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja és nem mellesleg, 1994 óta a Fővárosi Közgyűlés tagja? Jómagam nagyon régóta ismerem, ismerjék meg az olvasók is, hiszen ő Rákosmentén az ellenzék közös polgármester-jelöltje.

–  Mivel váltottad ki Tarlós elképesztő ellenszenvét?

– Mindenek előtt hadd mondjam el, hogy a főpolgármesternek köszönhetően igencsak sokat erősödött a tolerancia-szintem, amire a mai magyar politikai életben nagy szükség van, hiszen mióta a Fidesz kormányon van, igencsak eldurvult a közbeszéd. Ma már ha kell, úgy harcolok, mint egy gepárd. Úgy vélem, Tarlós István (akárcsak a kormánypártiak nagy többsége) egyszerűen nem tud mit kezdeni a politikusnőkkel. El sem tudja képzelni, hogy egy nőnek lehet véleménye, amit képes elmondani is. Úgy véli -– és ennek bunkó módon, rendszeresen hangot is ad –, hogy a munkában egy nő soha nem egyenrangú. Ha az ember elmondja, amit gondol egy-egy témáról, ő azonnal ugrik, sérteget – de ez már régóta lepereg rólam. Őszintén azt gondolom, hogy a főpolgármester korlátolt, frusztrált, és durvasággal kompenzálja a sikertelenségét. Budapest gyönyörű világváros. Elegánsabb vezetést érdemelne…

Hasznos vereség

– Eredendően pedagógus, majd kulturális menedzser voltál. Végül ’94-ben a Fővárosi Közgyűlésben kötöttél ki, majd 2002-ben a szocialisták főpolgármesternek jelöltek

– Akkoriban a mi frakciónk volt a legnagyobb. Alulmaradtam a versengésben, de a jelöltség nagyon hasznos volt. Sokat tanultam, profitáltam és profitálok a mai napig belőle.

– Teltek az évek és legutóbb Újbuda képviselőjelöltje voltál, immár jelenlegi pártod, a DK színeiben.

– És győzött a Fidesz jelöltje… Az egészből egyedül az vigasztalt, hogy a vesztesek közül az én vereségem volt a legkisebb arányú.

– Mint a jelenlegi helyzet bizonyítja a múlt történései nem vették el a kedvedet, hiszen most szűkebb pátriádban a XVII. kerületben – vagy ahogy mi budapestiek ismerjük, Rákosmentén – vagy polgármester-jelölt. Viszont nagy különbség, hogy az ellenzéki pártok közös jelöltjeként indulsz. Mi befolyásolt a felkérés vállalásában?

Valódi lokálpatrióta

– Mindenek előtt az a tény, hogy immár harminc esztendeje a kerületben lakom. Ott vásárolok, ott sétáltatom a második kutyámat, a hét éves ír szettert, Alice-t.Sokat beszélgetek ilyenkor az emberekkel. Ismerem gondjaikat, kívánságaikat. Tudom, mi kellene ahhoz, hogy a lakóhelyükön lényegesen jobban érezzék magukat.

– Konkrétan?

– Már a fideszes kormányzás, azaz 2010 előtt is sok fejlesztés könnyítette meg az életünket. Uniós pénzből javult az infrastruktúra, számos szilárd út épült és sok helyen került sor csatornázásra. De bőven van még tennivaló. Mindenek előtt, a legfontosabb a környezetvédelem, a légszennyezettség csökkentése. Rákosmente a főváros legnagyobb kerülete. Közel 90 ezer lakosa van. Az erdőt a sok zöld területet óvni és növelni kell, hiszen ez Budapest tüdeje. Aztán a közlekedés… A belváros messze van, busszal vagy vonattal érhető el, ám a vasútállomás előtti P+R parkoló igen szűkös. Bővíteni kell, hogy senki se kényszerüljön rá, hogy autóval menjen a munkahelyére. Ahogy az országban sok helyütt, nálunk is baj van az egészségügyi szolgáltatással. Nincs éjszakai gyermekorvosi ügyelet, és a Bajcsy Kórházban lévő szakrendelő felújítását is gyorsítani kell. A kerületi önkormányzati piaccal, valamit sürgősen tenni kell, mert ott bizony balkáni állapotok uralkodnak. Itt a jó idő, ilyenkor mindig központi kérdéssé válik, hogy nagyon kicsi a strand, az uszoda. Bővíteni kellene… No és meg kell oldani a reptéri zaj gondját is.

Ember, aki büszke női mivoltára

– Amikor arról beszélgettünk, hogy Te vagy Tarlós István egyik fő „kedvence”, azt mondtad, a főpolgármester szerint egy nő a munkában soha nem lehet egyenrangú. Miként bizonyítod, hogy ez távolról sincs így?

– Azok a férfiak, akik egyenrangúnak ismerik el a „gyengébb nem” képviselőit, maguk mondják, hogy a nők kompromisszumkészsége és problémamegoldó képessége erősebb az övékénél. Azt gondolom, ezek az erények megvannak bennem. A fideszesek jó része úgy véli, hogy a nőknek a konyhában a helyük, a család az elsőrendű feladatuk. Szerintem azonos figyelemre van szüksége a családnak és a munkának is. A fiam már nem kisgyerek, így könnyebben oldom meg, hogy egyenlő idő jusson rá és a férjemre, valamint a munkámra. És hiába kezdődik kettővel a személyi számom, nem érzem magam másodrendűnek azért, mert nő vagyok. Ember vagyok, aki büszke női mivoltára!

Kapcsolódó

Tarlós István terrortámadás áldozataira utalva vicceskedett

 

 

 

Körmendi Zsuzsa

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük