Gyakorlatozik a közméltóságokat mentő őrség – van ok a félelemre?

A közméltóságok őrzői tartottak felkészülést a legmodernebb harctéri sebesült ellátási technikákból. A Készenléti Rendőrség Köztársasági Elnöki Őrsége (KR KEŐ) kis létszámú, de magasan képzett csapat. A közelmúltban az államfőt védők tagjainak harctéri sérült ellátás-továbbképzést tartottak – írja a police.hu.

Külön-külön osztag?

Minden váltásban dolgozik profi mentőtiszt is a csapatban, a sérült-ellátás nagyrészt rá vár, de adódhat olyan helyzet, amikor több sérültet is el kell látni.

Minden váltásban dolgozik profi mentőtiszt is – magyarázta Gáspár Attila alezredes, vezető Police Medic instruktor, mentőtiszt. – A sérültellátás nagyrészt rájuk vár, de adódhat olyan helyzet, amikor ők válnak egy támadás első áldozatává, vagy több sérültet is el kell látni. A rendőr sérült állampolgárt sem hagyhat sorsára, személyvédelmi feladatellátása esetén a megfelelő szempontok megtartása mellett róluk is gondoskodnia kell.

A rendőr sérült állampolgárt sem hagyhat sorsára, személyvédelmi feladatellátása esetén a megfelelő szempontok megtartása mellett róluk is gondoskodnia kell.

Nyáron a köztársasági elnököt és a családját egy Balaton-parti kerékpártúrára kísértük el, gyakorlatilag észrevétlenül, de az elengedhetetlen biztonság mellett – mondta Pomozi Sándor ezredes, főosztályvezető. – Sikeres feladatellátásunkra akkor kaptunk visszajelzést, amikor egy rövid pihenő alkalmával a vendéglátóhelyen tartózkodó civilek megjegyezték: itt az elnök a feleségével egyetlen testőr nélkül. Abban a pillanatban kilencen voltunk beavatkozási távolságon belül, számukra inkognitóban.

Lőtt-szúrt sebellátás

A program első részében a harci szituációkra jellemző, lőtt-szúrt sebellátás több technikáját ismertetjük, majd ezeket komplex szituációkba ágyazva kell alkalmazniuk a rendőröknek

– ismertette Hegedüs László, a Center of Tactical Medicine Hungary vezetője. Ő és munkatársai tartottak már képzést dán zsaruknak és a Navy Seal haditengerészeti kommandónak (USA), de szolgáltak például valós harci területen Irakban is.

A legmodernebb és legjobb minőségű, harci cselekményekben vizsgázott eszközökkel, valósághű preparátumokkal, újonnan fejlesztett berendezésekkel dolgozunk élethű helyzeteket teremtve. Törekszünk a KEŐ napi munkájának modellezésére, szolgálatuk véletlenszerűségének visszaadására, arra, hogy nem várt helyzetekben reagáljanak gyorsan és jól. Mi dolgozzuk ki az oktatásra épülő szituációkat, kollégáim alakítják a védett személyt és a támadókat is, a személyvédők tehát nem ismerhetik a statiszták reakcióit. A képzést is egy számukra ismeretlen helyszínen, a Csepeli Öttusa és Vízi Sport Egyesület Duna-parti bázisán tartottuk.

A folytatásban: elnökmentés politikai rendezvényről felsőfokon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük