Gyalázatos közleményt adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma

A  magyar ápolók is egyre jobban részesülnek a gazdasági növekedésből – ezzel a a mondattal kezdődik az Emmi szombati, rendkívüli közleménye.

„A kormány köszönetet mond minden magyar ápolónak, akik a második éve tartó koronavírus-járványban rendkívüli munkát végeznek a betegek ellátásában és az oltási programban is.  A kormány által elért gazdasági növekedésnek köszönhetően az ápolóknak is egyre több pénz jut: 2010 óta átlagosan háromszorosára emeltük az ápolók  bérét.”

A minisztérium nem elégszik meg ennyivel, a következő bekezdésben belecsapnak a politikai lecsóba.

„A  Gyurcsány-Bajnai-kormány létbizonytalanságban tartotta az ápolókat, a kórházak bezárásával ezrek kerültek utcára, megalázóan alacsony bérekért dolgoztatták őket és még el is vettek tőlük egy havi bért. A baloldal súlyos problémát és ápolóhiányt okozott azzal is, hogy bezárt több egészségügyi szakképző iskolát.”

Azt a logikai bukfencet nem sikerül megmagyarázni, hogy ha az említett baloldali kormányok értelmetlenül zártak be kórházakat, akkor azokat miért nem nyitotta meg újra a Fidesz-KDNP kormány. Sőt, arról is elefelejtkezik az Emmi, hogy a Ludovika Akadémia fejlesztése kapcsán elüldözték helyéről a Raoul Wallenberg egyészségügyi szakgimnáziumot.

„2010 óta a kormány több ütemben emelte az ápolók bérét, amelynek köszönhetően átlagosan több mint a háromszorosát keresik annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt. Februárban több mint 85 ezer egészségügyi szakdolgozó kapta kézhez emelt bérét; ugyanis az ápolók alapilletménye  januártól újabb 21 százalékkal emelkedett. A 25 év alatti szakdolgozók fizetését a béremelés mellett a jövedelemadó mentesség is jelentősen megemelte.”

Az Emmi közleménye azzal zárul, hogy „országszerte épülnek és megújulnak  a nővérszállók, amelyekben több mint 1500 szakdolgozó lakhatásáról tudnak gondoskodni”.

A Demokratikus Koalíció és az MSZP sem késlekedett a válasszal

Ma, február 19-én ünnepeljük hivatalosan a Magyar Ápolók Napját. A koronavírus-járvány elmúlt két éve tűpontosan mutatta meg, hogy mekkora szükség van mindazokra az ápolókra, akik erőn felül teljesítve, hősiesen álltak helyt a lelkileg és fizikálisan is megterhelő időkben és vitték vállukon az Orbánék által magára hagyott egészségügyi ellátórendszert.

A Demokratikus Koalíció közös ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltjei szerint a Magyar Ápolók Napján nem lehetünk elég hálásak mindazoknak, akik a mostoha körülmények ellenére is kitartottak a kórházakban és egészségügyi intézményekben. A DK-s jelöltek szerint az Orbán-rendszer által cserbenhagyott egészségügyi dolgozók, köztük ápolók, megérdemlik, hogy április 3-a után megkapják az őket megillető anyagi és erkölcsi megbecsülést és újra tisztességes munkakörülmények között dolgozhassanak. A kormányváltás után ez lesz az alapfeltétele annak, hogy pótolni tudjuk majd a magyar egészségügy több tízeres létszámhiányát.

A magyar ápolók napjára

Február 19-én, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóján mondunk köszönetet mindazoknak, akik nap mint nap erejükön felül nyújtanak segítséget a betegeknek. Megbecsülés és tisztelet illeti őket, de ezekben a különleges időkben még inkább kijár az elismerés azoknak, akik az első vonalban harcolnak a járvány ellen!

Az elmúlt időszak megmutatta, mennyire fontos, hogy kellő számú és megfelelően képzett szakember legyen a kórházakban. A Fidesz-kormány azonban az egészségügy területén a már meglévő kritikus létszámhiány ellenére is áterőltette az új szolgálati jogviszonyt, amivel több ezer dolgozót üldözött el a teljesítőképessége határán levő magyar egészségügyből. Sőt a kormány még át is verte és meg is alázta a maradókat, mivel a szakdolgozóknak az új jogviszonyból fakadó szigorításokért nemhogy bérkompenzáció nem járt, de még fizetéscsökkenéssel is szembesülniük kellett.

Az Egységben Magyarországért kiáll az egészségügyi dolgozók mellett, ezért a kormányváltást követően el fogja törölni az egészségügyi szolgálati jogviszonyt és újra önálló egészségügyi minisztériumot fog létrehozni. Bővíteni kell a szakdolgozók számát és javítani kell a munkájuk feltételeit. A szakdolgozók elvándorlásának és pályaelhagyásának megakadályozása érdekében olyan béremelést kell biztosítani valamennyi egészségügyi dolgozó számára, amely kifejezi megbecsülésüket, és lehetővé teszi a tisztességes megélhetést.

Forrás: DK/EMMI/MSZP

One thought on “Gyalázatos közleményt adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma

  • Sajnos, a fideszesek nagy része elhiszi ezt a maszlagot, a kormányzati kommunikációs paneleket szajkózzák. Az a véleményem, hogy annak idején nem kellett volna kijönniük a képviselőknek az MTVA-ból. Felháborít, hogy a közpénz milliárdokból etetett köztévébe mind a mai napig nem engedik be az ellenzéki összefogás tagjait. Mindig úgy véltem, hogy az ellenzék tutyimutyi. És most április 3-án lesz az utolsó esélyük. Mert ha O. megint nyer, szerintem minden ellenzéki hang el fog némulni/elnémíttatik, az ellenzék megszűnik létezni. Úgyhogy megnyerni ezt a választást létkérdés az ellenzék számára. Ha viszont O. veszít, a sleppjét nem fenyegeti ilyen veszély, mert a mai ellenzék demokratikus elveket vall és követ, csak akiket büntetőjogilag felelősségre lehet vonni, azok kerülnek majd sittre. Talán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük